Home Δήμος Δελφών Λαϊκή Συσπείρωση για ΕΠΑΛ και Κολυμβητήριο: Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος…
Δήμος Δελφών - 21 Οκτωβρίου, 2019

Λαϊκή Συσπείρωση για ΕΠΑΛ και Κολυμβητήριο: Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος…

 Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος… Μόνο έτσι θα μπορούσε κάποιος να συνοψίσει τις τελευταίες εξελίξεις με το κτίριο του ΕΠΑΛ Άμφισσας και το κολυμβητήριο Ιτέας.

Δε φτάνει που πλημμύρισαν οι αίθουσες του ΕΠΑΛ από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Άμφισσα, κάτι που οδήγησε στη δίκαιη αγανάκτηση των μαθητών και στην κατάληψη του σχολείου, έρχεται και η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής που απορρίπτει τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος της Φωκίδας. Το σχολείο απ’ το οποίο θα βγει η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, έχει αφεθεί ουσιαστικά στην τύχη του με τη δημοτική αρχή να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα μερεμέτια. Την ίδια στιγμή, πακτωλός επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, ζεστό χρήμα ρέει προς το μεγάλο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε δεκάρα τσακιστή όμως δεν περισσεύει για πετρέλαιο να θερμάνει το νερό στο κολυμβητήριο της Ιτέας. Το μοναδικό κολυμβητήριο του Δήμου, στερώντας από εκατοντάδες νέους και παιδιά, συμπολίτες μας, την άθληση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δηλώσεις στήριξης και συμπάθειας σε όσους υφίστανται τις συνέπειες της κατάστασης, δικαιολογίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ από πλευράς δημοτικής αρχής, ακούσαμε πολλές αυτές τις μέρες. Για την πολιτική ουσία, για τα αίτια που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση δεν ακούσαμε τίποτα. Και ούτε πρόκειται να ακούσουμε. Διότι η σημερινή δημοτική αρχή Δελφών, όπως και οι προηγούμενες, στοιχισμένες και ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην τοπική διοίκηση, αποδέχονται και υλοποιούν:

Την τραγική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, πάνω από 60% από το 2009 και μετά,

Τη μεταφορά ολοένα και νέων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος, δίχως όμως να συνοδεύονται από τους πόρους και το προσωπικό που απαιτείται,

Τη λειτουργία των Δήμων ως έναν παράλληλο με το κράτος φοροεισπρακτικό μηχανισμό με τα ανταποδοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλουν,

Το πέρασμα υπηρεσιών σε εργολάβους,

Και φυσικά ούτε κουβέντα να γίνεται για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, όπως η δημόσια ποιοτική παιδεία, ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός όλων των ηλικιών, που μπορούν και πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από το κράτος για όλους, καθώς αυτό βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής τους.

Με το άρθρο 179 του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε εργολάβους και τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει κι άλλες αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους στην τοπική διοίκηση στα πλαίσια του «επιτελικού κράτους» που υλοποιεί, πολύ φοβόμαστε πως στο μέλλον θα ζήσουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…