Home Δήμος Δελφών «Κόλαφος» η παραίτηση και οι καταγγελίες του Σάββα Μαρκεζίνη για τη Δημοτική Αρχή -«Δείχνει» έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας
Δήμος Δελφών - 2 Οκτωβρίου, 2020

«Κόλαφος» η παραίτηση και οι καταγγελίες του Σάββα Μαρκεζίνη για τη Δημοτική Αρχή -«Δείχνει» έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας

 «Κόλαφος» η παραίτηση και οι καταγγελίες του Σάββα Μαρκεζίνη για τη Δημοτική Αρχή

«Δείχνει» έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας

-«Η στενή ομάδα του δημάρχου κάνει κουμάντο και δεν μετρούν τον πρόεδρο Σπ.Μπαρλιακό και το Τοπικό Συμβούλιο», τονίζει. –«Κράτησε 22 μέρες την παραίτηση στο συρτάρι του ο Δήμαρχος για να δώσει χρόνο στον κ. Μαρκεζίνη να αναθεωρήσει την απόφασή του».

-Τα όσα καταγγέλλει εγείρουν ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου και θα πρέπει να απασχολήσουν όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας!

 

 

Μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με τα κοινά, βρέθηκε η δημοτική ομάδα που οδήγησε σε αποχώρηση τον κ. Σάββα Μαρκεζίνη, ο οποίος παρά την εμπειρία του δε μπόρεσε να αντέξει την πλήρη και απόλυτη απαξίωση του Τοπικού Συμβουλίου που όπως λέει «δεν έχει προηγούμενο»!

Αν και έχει διατελέσει τοπικός και δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ, δεν κατάφερε να πείσει για το αυτονόητο, ότι το Τοπικό Συμβούλιο έχει άποψη για την περιοχή του και η γνώμη του θα πρέπει να μετράει. Η αξία πάντως φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Δελφών είχε στο γραφείο του την παραίτηση του κ. Μαρκεζίνη από τις 7 Σεπτεμβρίου και την έκανε αποδεκτή στις 29 του μήνα, όταν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μεταπειστεί.

Σε επικοινωνία που είχαμε είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και δε μασάει τα λόγια του. «Τι να σας πω; Γιατί έφυγα; Τι να έμενα να κάνω; Έφτασαν στο σημείο να μην μας ενημερώσουν για το master plan. Δεν το έφεραν στο Τοπικό Συμβούλιο, να γίνουν παρατηρήσεις, διορθώσεις, συνεννοήσεις. Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης κανένα. Κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν τους ενδιαφέρει. Δε μετρούν ούτε τον πρόεδρο ούτε και το Τοπικό. Προσωπικά, προ τριμήνου περίπου είχα ενημερώσει το Δήμαρχο. Του είχα πει ότι δε ήρθε στο τοπικό το master plan και ότι δεν είναι λογικό να μας αντιμετωπίζουν σαν να μην έχουμε δουλειά να αναμειχθούμε.  Μου είχε απαντήσει επί λέξει: “τι λες βρε Σάββα, είσαι καλά; Βεβαίως και θα έρθει το σχέδιο πριν παρουσιαστεί στον κόσμο”. Αντί να έρθει, εμάς μας τους τοπικού συμβούλους μας κάλεσαν στην παρουσίαση σαν να είμασταν κάποιοι που δεν τους αφορούσε», τόνισε ο κ. Μαρκεζίνης.

Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Μπαρλιακό δε διστάζει να του πλέξει το εγκώμιο, αν και δεν κατέβηκαν μαζί στις εκλογές. «Όσο και να ψάξουν καλύτερο από το Σπύρο δε θα βρουν. Είναι κρίμα πραγματικά που τον απαξιώνουν και τον παραγκωνίζουν. Δυστυχώς κουμάντο κάνει μια ομάδα γύρω από το δήμαρχο», λέει.

Στην ερώτησή μας αν πριν παραιτηθεί ενημέρωσε τον Αντιδήμαρχο κ. Ευθύμιο Γρίβα για τις προθέσεις του απαντά με ευθύτητα ότι δεν τον ενημέρωσε. «Δεν έχουμε πεδίο συνεννόησης για να το κάνω. Τον πρόεδρο του τοπικού ενημέρωσα ο οποίος και προσπάθησε να με αποτρέψει.  Στην ερώτηση πάντως αν υπήρξε αντίδραση του δημάρχου όταν παρέλαβε την παραίτηση αναφέρει: «με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε τι είναι αυτό. Του απάντησα ότι ξέρει τι είναι και του υπενθύμισαν πως τον είχα ενημερώσει», εξήγησε.

Συμπληρώνει βέβαια ότι υπήρξαν και άλλα θέματα που ο δήμος έδειχνε τις προθέσεις του προς το Τοπικό Συμβούλιο. «Πάντα στη Λιμενική Επιτροπή συμμετείχε και ένας από το τοπικό συμβούλιο. Μόνο τώρα δεν έγινε αυτό. Βρήκα το Δήμαρχο και του θύμισα ότι ως αντιπολίτευση είχε βάλει άτομο στη Λιμενική Επιτροπή, ενώ τώρα δε συμμετέχει κανένας. «Δε χρειάζεται» μου απάντησε», υποστήριξε ο κ. Μαρκεζίνης.

 

Η παραίτηση

 

Ακόμη και στο κείμενο της παραίτησης του ο έμπειρος αυτοδιοικητικ΄ςο δε μασάει τα λόγια του και κάνει γνωστές τις αιτίες που τον οδηγούν στην έξοδο. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

 

«Θέμα: Υποβολή παραίτησης Συμβούλου Κοινότητας Γαλαξιδίου.

κ.Δήμαρχε

η κοινωνία του Γαλαξιδίου με εκλέγει για πέντε τετραετίες ως Δημοτικό και Κοινοτικό Σύμβουλο αντιστοίχως.

Σήμερα βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να δηλώσω την παραίτησή μου διότι το Συμβούλιο της Κοινότητας Γαλαξιδίου είναι απαξιωμένο.

Μια ένδειξη της απαξίωσης είναι η ανακοίνωση του master plan χωρίς το Συμβούλιο της Κοινότητας να ενημερωθεί, παρά την δέσμευσή σας ότι θα μας το ανακοινώνατε έγκαιρα πριν την δημοσιοποίηση.

Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γαλαξιδίου κ.Σπύρο Μπαρλιακό  που αγωνίζεται νυχθημερόν για να φέρει εις πέρας όλα τα προβλήματα της Κοινότητας, παρόλο που μερικοί τον αγνοούν.

Με τιμή

Σάββας Μαρκεζίνης

 

Πρέπει να ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο

 

Αυτά που καταγγέλλει ο κ. Μαρκεζίνης δείχνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη δημόσια διοίκηση τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και κυρίως ο τοπικός αντιδήμαρχος κ. Θύμιος Γρίβας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ανδρέας Καρακώστας, αλλά και ο Δήμαρχος κ.Παναγιώτης Ταγκαλής που εξακολουθεί να τους καλύπτει. Η θέση και ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων καθορίζεται με νομοθεσία και δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα λάβουν υπόψη τους την άποψη του τοπικού. Πολύ δε περισσότερο δεν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν με πολιτική διακρίσεων τα τοπικά συμβούλια μετρώντας μόνο όσα αποτελούνται από υποτακτικούς και υμνητές!

Η στάση της Δημοτικής Αρχής στο τοπικό Συμβούλιο θα πρέπει να απασχολήσει τις παρατάξεις και να εισαχθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς καταγγέλλεται  σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…