Home Δήμος Δελφών «Κουβάρι δίχως άκρη» η κατάσταση στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιτέας – Κίρρας
Δήμος Δελφών - 5 Φεβρουαρίου, 2013

«Κουβάρι δίχως άκρη» η κατάσταση στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιτέας – Κίρρας

Με «κουβάρι δίχως άκρη» μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιτέας – Κίρρας, αφού λόγω του οικονομικού αδιέξοδου που έχει περιέλθει, το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν προβλήματα βιωσιμότητας ενώ τα μέλη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, δείχνοντας έντονα την αβεβαιότητα για το μέλλον του Συνεταιρισμού.
Μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος Προέδρου κ. Ευθύμιου Μαρούτσου,  την προσωρινή διοίκηση του Συνεταιρισμού ανέλαβε πενταμελές Δ.Σ., όπου χρέη προέδρου εκτελεί ο κ. Γιώργος Λύτρας, όμως απ’ ότι φάνηκε ξεκάθαρα στην τελευταία συνέλευση που είχε ως μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, τα πράγματα είναι δύσκολα από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων, κυρίως σε ότι αφορά την προσωρινή διοίκηση του Συνεταιρισμού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η μοναδική υποψηφιότητα μέχρι στιγμής είναι αυτή του κ. Λύτρα, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση, αφού εάν μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα γίνει εκ νέου συνέλευση, δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλος υποψήφιος, δεν θα μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές. 
Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης, τα περισσότερα μέλη ζητούν να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος προκειμένου να γίνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του συνεταιρισμού, εφόσον έχουν παρουσιαστεί τεράστια ελλείμματα και χρέη, όπως ισχυρίζονται, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που ζητούν επιτακτικά να παρέμβει εισαγγελέας.
Σύμφωνα πάντως με το μέλος του συνεταιρισμού και δικηγόρο κ. Νίκο Εμμανουήλ, για να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες, είναι αναγκαία η σύσταση του νέου Δ.Σ., ενώ κατά τη διάρκεια της μικρής άτυπης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αφού τελικά δεν έγινε η συνέλευση λόγω μη απαρτίας, «παρακάλεσε» τα μέλη να δηλώσουν υποψηφιότητα προκειμένου άμεσα να ξεκαθαριστεί το τοπίο με την εκλογή του Δ.Σ., ώστε να προχωρήσει το θέμα των ελέγχων.
Αξίζει να αναφερθεί πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό ως προς το πρόσωπο του κ. Μαρούτσου, αφού τα περισσότερα μέλη τον θεωρούν υπαίτιο για την κατάσταση του συνεταιρισμού, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας δεν ρίχνει απ’ ευθείας ευθύνες, αναμένοντας τα σχετικά πορίσματα των ελέγχων.
 
Από τον περασμένο Αύγουστο η χαοτική κατάσταση
 
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το άσχημο κλίμα στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιτέας – Κίρρας, άρχισε να εντείνεται τον περασμένο Αύγουστο, όταν ζητήθηκε από τον τότε πρόεδρο κ. Μαρούτσο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» που είχαν δημιουργηθεί. Σε σχετική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το μήνα όπου είχαν παραβρεθεί ελάχιστα μέλη –μόνο 21 από τα 332-  είχε υπερψηφιστεί η καταβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 300 ευρώ από κάθε μέλος.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ορισμένα μέλη του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση για τη επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές τελικά η εν λόγω συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, όπου αποφασίστηκε να ανακληθεί η απόφαση της έκτακτης εισφοράς των 300 ευρώ, αλλά και να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός σε διαχειριστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για την άσχημη οικονομική κατάστασή του.  
Στην ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, ο πρόεδρος κ. Μαρούτσος υπέβαλλε την παραίτησή του, ενώ στην πλειοψηφία τους τα μέλη αμφισβήτησαν τον οικονομικό απολογισμό, θέτοντας πλέον ξεκάθαρα θέμα για την βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού. Να σημειώσουμε δε, πως στον απολογισμό φάνηκαν ξεκάθαρα οι τεράστιες υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού κι έτσι με σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε αποφασίστηκε να γίνει οικονομικός έλεγχος.
Στις αρχές του νέου έτους και μετά τη παραίτηση του κ. Μαρούτσου ανέλαβε χρέη προσωρινού Προέδρου ο κ. Γιώργος Λύτρας μαζί με τέσσερα μέλη ακόμα, μέχρι αναδειχθεί το νέο Δ.Σ. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα έχουν παρουσιαστεί προβλήματα συνεννόησης ανάμεσα στα πέντε μέλη, αφού ο προσωρινός πρόεδρος προκειμένου να λειτουργήσει ο συνεταιρισμός ανέλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η αποπληρωμή λογαριασμών και η τακτοποίηση κάποιων οικονομικών θεμάτων που «τρέχουν» κάτι βρήκε αντίθετα κάποια μέλη, θεωρώντας πως πρέπει πρώτα να πρώτα να γίνουν όλες οι τυπικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και κατόπιν οι οποιεσδήποτε ενέργειες.
 
Γ. Λύτρας: «Γύρω στις 300.000 ευρώ οι οφειλές του Συνεταιρισμού»
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον προσωρινό Πρόεδρο κ. Γιώργο Λύτρα, μας ενημέρωσε πως οι οφειλές του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ περίπου ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ακριβές ποσό να είναι μεγαλύτερο. Ο ίδιος τόνισε πως από τη στιγμή που καταψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση ο ισολογισμός, αναμένεται να γίνει διαχειριστικός έλεγχος ο οποίος και θα αποδείξει από πού προήλθαν τα χρέη. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τις τελευταίες 10 μέρες που έχει αναλάβει χρέη Προέδρου έχει διαπιστώσει πως το ελαιοτριβείο δουλεύει αρκετά καλά και αποφέρει κέρδη στον συνεταιρισμό. Στην ερώτησή μας γιατί ο ΦΠΑ δεν έχει αποδοθεί στα μέλη ακόμα από τη στιγμή που τα χρήματα έφτασαν στον ελαιουργικό από το Σεπτέμβρη, ο κ. Λύτρας θεωρεί πως τα χρήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων του συνεταιρισμού.
 
Ευθύμιος Μαρούτσος
“Προκαλώ όποιον θέλει να πάει στον εισαγγελέα”
 
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θύμιος Μαρούτσος “σπάει” τη σιωπή του και με αποκλειστικές δηλώσεις στην ΩτΦ  προκαλεί όποιον έχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του να “πάει στον εισαγγελέα  διαφορετικά ας παρέμβει ο ίδιος ο δικαστικός λειτουργός για να τελειώνει αυτή η ιστορία” και σημειώνει ότι “θα πήγαινα εγώ εάν δεν ήξερα ότι όπου εμπλέκονται οι οικονομικοί εισαγγελείς προκαλούν μεγάλη ζημιά και προαφανώς εννοώ το συνεταιρισμό και όχι εμένα προσωπικά ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…