Home Κοινωνικοί φορείς ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Κοινωνικοί φορείς - 25 Μαρτίου, 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

 Ένας καινούργιος ιός ο κορωνοϊός COVID_19 μπήκε στη ζωή μας και προκάλεσε φόβο και πολλά ερωτηματικά. Σχεδόν όλοι όσοι συμβιώνουν με τα κατοικίδιά τους, έχουν την ερώτηση: Κολλάει ο σκύλος ή η γάτα μου τον κορωνοϊό από εμένα? Μπορούν να μεταδώσουν σε εμένα κορωνοϊό? Αν νοσήσω θα μεταδώσω τον κορωνοϊό στο σκύλο ή τη γάτα μου? Η απάντηση σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα είναι ΟΧΙ.
  Οι κορωνοϊοί είναι RNA ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Το κάθε είδος έχει το δικό του κορωνοϊό ο οποίος δε μεταδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Ο κορωνοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας ενώ του σκύλου προκαλεί λοίμωξη συνήθως χωρίς συμπτώματα ή διάρροια ή σπάνια συμπτώματα από το αναπνευστικό. Κανένα αΚΟΡΩΝΟΪΌΣ ΚΑΙ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
πό αυτά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
  Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφοροι κορωνοϊοί στον άνθρωπο με πιο πρόσφατο και εξαιρετικά μεταδοτικό τον COVID_19. Γενικά υπάρχει ο φραγμός του ζωικού είδους ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος στο άλλο.
  Με τα δεδομένα που υπάρχουν οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται τα κατοικίδιά τους αρκεί να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής όπως άλλωστε πρέπει να συμβαίνει συνεχώς.
 Με την ευκαιρία και λόγω των ιδιαίτερων για όλους μας συνθηκών που προέκυψαν, ας σκεφτούμε και τα αδέσποτα που τώρα μας χρειάζονται ακόμη περισσότερο. Ταβέρνες και εστιατόρια που είτε τα τάιζαν είτε απέρριπταν φαγητά και τα έβρισκαν τα αδέσποτα είναι τώρα κλειστά και κάνουν την εξεύρεση φαγητού πολύ πιο δύσκολη.
  Με ψυχραιμία, υπομονή, ενημέρωση και συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών, θα περάσουμε και αυτή την κρίση. Ας γίνει αφορμή να βγούμε πιο δυνατοί και  εύχομαι νικητές.

  ΤΟΛΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ
  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…