Home Πολιτισμός “κορωνίδα της δράσης του Συλλόγου αποτελούν τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ”
Πολιτισμός - 17 Σεπτεμβρίου, 2018

“κορωνίδα της δράσης του Συλλόγου αποτελούν τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ”

 Στο πλαίσιο της παρουσίασης των δραστήριων συλλόγων του νομού μας σήμερα ο πρόεδρος κ Σπύρος Κυριάκης παρουσιάζει   το Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών «Ο Άγιος Ευθύμιος» 

 
Αναλυτικά
 
Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών «Ο Άγιος Ευθύμιος» ιδρύθηκε το 1957 ως Σύλλογος των Αγιοευθυμιωτών «των Αθηνών, του Πειραιά και των Προαστίων». Από το 2010, μετά από τροποποίηση του Καταστατικού του, έλαβε το σημερινό του όνομα και μέλη του μπορεί να είναι, πλέον, όλοι όσοι κατάγονται οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους ή από τους προγόνους τους, από την Αγία Ευθυμία καθώς και οι σύζυγοί τους, οπουδήποτε κι αν κατοικούν. Ο Σύλλογος έχει τα ιδιόκτητα γραφεία του στην Αθήνα (Αριστογείτονος 11-13). 
Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει τριετή θητεία.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού, σκοπός του Συλλόγου είναι:
α) Η συχνή επικοινωνία μεταξύ των μελών αυτού για την σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης.
β) Η συμπαράσταση και υποστήριξη των Αγιοευθυμιωτών που έχουν ανάγκη από βοήθεια.
γ) Η συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα (πρώην Κοινότητα) Αγίας Ευθυμίας και τους εκεί φορείς, καθώς και με Αγιοευθυμιώτες που ζουν στο εξωτερικό και φορείς αυτών, για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση θεμάτων, που αναφέρονται στη γενέτειρά μας Αγία Ευθυμία του Νομού Φωκίδας.
δ) Η με κάθε νόμιμο μέσο προβολή του χωριού αυτού και η έκδοση και κυκλοφορία εντύπων που κατατείνουν στο σκοπό αυτό.
Η αγάπη για την κοινή μας ιδιαίτερη πατρίδα, την Αγία Ευθυμία, είναι αυτή που οδηγεί τις πράξεις μας. Αν και η έδρα του Συλλόγου είναι στην Αθήνα, σχεδόν το σύνολο των ενεργειών μας είναι προσανατολισμένο στην Αγία Ευθυμία. Βασική προτεραιότητά μας αποτελεί να εμφυσήσουμε την αγάπη για το χωριό στις νεότερες γενιές και προς επίτευξη αυτού πραγματοποιούμε πλήθος εκδηλώσεων για τους νέους. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και η Αγία Ευθυμία σφύζει από νεολαία τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά πολλούς αποτελεί το «χωριό με τους περισσότερους νέους».
Από τον Ιούνιο του 1991 εκδίδουμε την εφημερίδα ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο, έγχρωμο έντυπο, το οποίο κυκλοφορεί αδιάλειπτα κάθε τρίμηνο, μεταξύ των μελών του Συλλόγου αλλά και φίλων. Τα «Α.Ν.» αποτελούν τον κρίκο που ενώνει το σύνολο των Αγιοευθυμιωτών, όπου κι αν βρίσκονται, καταγράφουν το πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό της Αγίας Ευθυμίας, διεκδικούν για το χωριό μας. Πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι οι οποίοι περιλαμβάνονται, πλέον, στους φίλους γνώρισαν και αγάπησαν τον τόπο μας μέσα από τα «Α.Ν.». Η εφημερίδα μας, έχει χαρακτηριστεί, κατ’ επανάληψη, από ειδικούς, ως ένα από τα καλύτερα έντυπα, στο είδος τους, πανελληνίως. 
Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών αναπτύσσει πολύ μεγάλη δραστηριότητα με δράσεις τόσο στην Αθήνα, όπου είναι η έδρα και τα περισσότερα μέλη του, όσο και –κυρίως- στην Αγία Ευθυμία. Σταθερά κάθε χρόνο και καλλιεργώντας την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον Σύλλογο, πραγματοποιείται στην Αθήνα η εορταστική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, με μουσική, παιχνίδι και δώρα, για τα μικρά παιδιά των μελών. Σε άλλη εκδήλωση εορτάζεται ο προστάτης μας Άγιος Ευθύμιος, βραβεύονται τα παιδιά με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία για την επιτυχία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και κόβεται η πίτα του Συλλόγου. Τέλος, από την Αθήνα πραγματοποιείται εκδρομή-προσκύνημα στο χωριό για τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου, χωρίς επιβάρυνση των συμμετεχόντων.
 
Όσον αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας, κορωνίδα της δράσης του Συλλόγου αποτελούν τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον σπουδαίο Αγιαθυμιώτη λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα. Ο Σύλλογός μας ως βασικός διοργανωτής, εδώ και αρκετά χρόνια, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και κυρίως με την Τοπική Κοινότητα, πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις αυτές που έχουν κάνει γνωστή την Αγία Ευθυμία σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή του τόπου μας. Πέραν των άλλων, μέσα από τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, αναπτύσσεται ο εθελοντισμός και η  αγάπη των νέων για το χωριό μας.
Με έντονο ενδιαφέρον για τους νέους της Αγίας Ευθυμίας ο Σύλλογός μας βοηθάει όπου μπορεί. Έτσι, μεταξύ άλλων, καταβάλουμε, όλο τον χρόνο, την αμοιβή της δασκάλας που διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στα νέα παιδιά του χωριού όπως, επίσης, τον μήνα Αύγουστο συμβάλουμε στη κάλυψη της δαπάνης για τη μίσθωση του λεωφορείου που, ένα εικοσαήμερο, μεταφέρει όλους όσοι θέλουν να πάνε για μπάνιο στην Ιτέα και στην Κίρρα.  
Πλήθος έργων στην Αγία Ευθυμία φέρουν την σφραγίδα του Συλλόγου. Για την απαρίθμησή τους θα χρειάζονταν πολλές στήλες της εφημερίδας σας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποιες ακόμη πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του περαιτέρω καλλωπισμού του χωριού μας, με πόρους του Συλλόγου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τέλος του 2016 ο Σύλλογός μας δαπάνησε ένα πολύ σημαντικό ποσό προκειμένου να επαναγοράσει από οικογένεια Ρομά αγροτεμάχιο το οποίο, αφελώς, είχε πουλήσει συγχωριανός μας. Επίσης, στην κατοχή του Συλλόγου έχει περιέλθει πυρπολημένο, από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής σπίτι, μετά από δωρεά της ιδιοκτήτριάς του, το οποίο θα συντηρήσουμε και θα το διατηρήσουμε ως ζωντανό μνημείο εκείνης της περιόδου.
Συχνές είναι οι παρεμβάσεις του Συλλόγου προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως προς τον Δήμο Δελφών αλλά, πέραν κάποιων χορηγιών για τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, δυστυχώς, δύσκολα βλέπουμε αποτελέσματα για τον τόπο μας. Οι Κοινότητες για τον Δήμο μας είναι σαν να μην υφίστανται…
Πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμη για τον Σύλλογό μας. Όμως, ο χώρος μιας εφημερίδας είναι πολύτιμος και θα αρκεστούμε σ’ αυτά. Ολοκληρώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τους φίλους μας διότι χωρίς τη δική τους βοήθεια και συμπαράσταση τίποτα δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε. Τέλος, ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα σας για την ευκαιρία που μας έδωσε να παρουσιάσουμε, μέσα από τις στήλες της, τον Σύλλογό μας.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…