Home Διεθνή Κοροναϊός – Τραμπ : Κατακραυγή από τα αμερικανικά ΜΜΕ – «Ντόναλντ ο φορέας υπερμετάδοσης»
Διεθνή - 5 Οκτωβρίου, 2020

Κοροναϊός – Τραμπ : Κατακραυγή από τα αμερικανικά ΜΜΕ – «Ντόναλντ ο φορέας υπερμετάδοσης»

 Η τελευταία εβδομάδα ήταν ιδιαιτέρως «πυκνή» για τον Τραμπ. Από τη δημοσίευση των εξαιρετικά χαμηλών φορολογικών εισφορών του μεγιστάνα του real estate, μέχρι την αμφιλεγόμενη παρουσία του στο ντιμπέιτ της Τρίτης, όλα έδειχναν ότι η πορεία του προέδρου των ΗΠΑ προς τις εκλογές του Νοεμβρίου θα ήταν κάθε άλλο παρά ρόδινη. Το κακό «τρίτωσε» με τη διάγνωσή του την Παρασκευή με κοροναϊό.

 

Έκτοτε, ο Τραμπ και το κόμμα του επιχειρούν να ελέγξουν τις συνέπειες του γεγονότος χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόζουν σε όλα τα χρόνια της προεδρίας του.

Φωτογραφικά ενσταντανέ για τα media, αντικρουόμενες και γενικόλογες δηλώσεις για την υγεία του προέδρου, και – φυσικά – μια προσπάθεια υποτίμησης της σοβαρότητας της κατάστασής του.

Η κοινή γνώμη για την διαχείριση της ασθένειας του Τραμπ έχει ήδη εκφραστεί στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τεράστιο προβάδισμα υπέρ του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, αλλά και από την κατακραυγή που εκφράζεται μέσα από τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. 

CNN: Ο Τραμπ δίνει σημασία στην εικόνα του και όχι στη δημόσια υγεία

Δημοσίευμα του CNN τονίζει ότι τη στιγμή που ο Τραμπ επιχειρεί να δώσει την εικόνα του ικανού προέδρου, βγαίνοντας βόλτες τη στιγμή που θα έπρεπε να παραμένει σε αυστηρή καραντίνα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας του, ενώ οι πληροφορίες που φτάνουν στη δημοσιότητα είναι συχνά αντιφατικές.

Όπως γράφει, «η βόλτα έκπληξη, κατά την οποία ο Τραμπ χαιρετούσε τους υποστηρικτές του από το παράθυρο του SUV φορώντας τη μάσκα του, ήταν μια προσπάθεια του προέδρου να δείξει τη δύναμή του. Στην πραγματικότητα, αυτό που έδειξε ήταν η έλλειψη κριτικής ικανότητας, η προθυμία του να θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό του, και το γεγονός ότι εξακολουθεί να μοιάζει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα μιας πολύ μεταδοτικής και θανάσιμης ασθένειας. (…)

Παράλληλα, η οργή του απέναντι στον διευθυντή του προσωπικού του, ο οποίος αποκάλυψε στους δημοσιογράφους τα ανησυχητικά ζωτικά σημεία του, δείχνει την ανησυχία του για την εικόνα που προβάλλεται στο κοινό. (…)

Αν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντίρι, δήλωσε ότι η βόλτα του Τραμπ είχε εγκριθεί από τους γιατρούς ως ασφαλείς, το γεγονός ότι τόσο μεγάλο μέρος του στενού κύκλου του έχει βγει θετικό στον κοροναϊό, δημιουργεί ερωτήματα για το βαθμό στον οποίο τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις οδηγίες για χρήση μάσκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο Τραμπ είχε βγει θετικός στον ιό από το πρωί της Παρασκευής, μέχρι την Κυριακή το βράδυ τα μέλη του προσωπικού του δεν είχαν ενημερωθεί για το αν θα μεταβούν στο χώρο εργασίας τους ή θα παραμείνουν στο σπίτι την επόμενη μέρα, δεδομένου ότι πολλοί συνάδελφοί τους είχαν ήδη βγει θετικοί. Επιπλέον, το e-mail που έλαβαν εντέλει, και το οποίο είναι στη διάθεση του CNN, αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το κέντρο τεστ του Λευκού Οίκου σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα. (…)

Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που κόστιζε 209.000 ζωές Αμερικανών, η χώρα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση διακυβέρνησης, με τον ηγέτη της να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Παράλληλα, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στον Λευκό Οίκο αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή γύρω από τη σωστή διαχείριση της πανδημίας.

Ο Λευκός Οίκος ήδη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την αξιοπιστία που εμπνέει στους πολίτες, και η απουσία επίσημων πληροφοριών για τους αξιωματούχους του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αποτελεί μάθημα αδιαφάνειας και αντιφάσεων που ενέτεινε τις ήδη σοβαρές αμφιβολίες για την υγεία του προέδρου. 

Guardian: Ο Τραμπ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι όσα ψέματα και αν πει, δεν μπορεί να νικήσει την αλήθεια

«Αν η πολιτική ζωή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ήταν προϊόν μυθοπλασίας, όλοι θα πίστευαν ότι η πλοκή παραείναι πυκνή για να είναι αληθοφανής», γράφει ο Guardian. «Ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών συναντιούνται για να παρακάμψουν την τελευταία επιθυμία της δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου να μην ορίσει τον διάδοχό της πριν τις προεδρικές εκλογές. Λίγες μέρες μετά το θάνατό της συναντιούνται στον Ροδόκηπο του Λευκού Οίκου. Μιλούν μεταξύ τους, σκύβοντας ο ένας προς την πλευρά του άλλου για να ψιθυρίσουν. Ορισμένοι φιλιούνται και αγκαλιάζονται για να χαιρετίσουν ο ένας τον άλλο. Η εκδήλωση δεν μοιάζει να έχει πολιτικό χαρακτήρα. Μοιάζει με γιορτή για χάρη ενός αληθινού θριάμβου.

Μέλη του στενότερου κύκλου του Τραμπ πήγαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν την υποψήφιά του για το ανώτατο δικαστήριο, Έιμι Κόνι Μπάρετ, με την άνεση και την ευχάριστη διάθεση μιας παρέας ελεύθερης από τους περιορισμούς της λογοδοσίας ή της ηθικής. (…). Η πανδημία που μάστιζε τη χώρα τους δεν έμοιαζε να τους απασχολεί και πολύ.

Όμως η πλοκή είχε την ανατροπή της. Από εκείνη τη μέρα, ο πρόεδρος Τραμπ και τουλάχιστον επτά ακόμη άτομα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση έχουν βγει θετικά στον κοροναϊό(…). Η πανδημία που ο Τραμπ προσπαθούσε επί τόσο καιρό να υποτιμήσει, κατάφερε τελικά να φτάσει τον ισχυρότερο άνδρα στον κόσμο.

Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Τραμπ να πληρώνει τις συνέπειες των πράξεών του. Μέχρι στιγμής η προεδρία του ήταν μια μελέτη στην αδιαφορία (…) για οποιαδήποτε πράξη του, ανεξάρτητα από το πόσο ανήθικη, ανειλικρινής, ανίκανη ή ακόμη και παράνομη ήταν. Όμως συνέβη κάτι σχεδόν βιβλικό μετά την ύβρη στον Ροδόκηπο – ο Φαραώ που πίστευε ότι ήταν θεός, κόμπασε για την ατιμωρησία του – και τιμωρήθηκε με λοιμό.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ανήκει στον χώρο της μεταφυσικής. Όλα βγάζουν νόημα, με την έννοια της ψυχρής λογικής. Υπάρχει λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε θετικός στον κοροναϊό λίγες ημέρες αφού κόμπασε ότι χαιρέτησε «τους πάντες» δια χειραψίας στη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο. Υπάρχει λόγος που ο Τραμπ βγήκε θετικός στον ιό λίγες μέρες αφού παρευρέθηκε σε εκδήλωση που αδιαφορούσε για κάθε κανόνα ασφαλείας. Οι νόμοι της φύσης δεν έχουν ανασταλεί. Η πραγματικότητα συνεχίζει να υφίσταται, και έφτασε γρήγορα μέχρι τον Τραμπ.

Ο πρόεδρος και το κόμμα του είναι ικανοί να κάνουν πολλά για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, όμως το κουρασμένο του πρόσωπο στο βίντεο από το νοσοκομείο δείχνει ότι οι δυνατότητές τους έχουν ορισμένα όρια.

Θα συνεχίσει να προσπαθεί να τα πιέσει. Δεν πρόκειται αυτή η στιγμή να αποδειχθεί διδακτική για τον Τραμπ και το κόμμα του. Δεν θα γίνουν πιο ταπεινοί, ούτε πιο νηφάλιοι, ούτε θα αποκτήσουν επίπεδο. Εξακολουθούν να μην έχουν τον παραμικρό σεβασμό προς ένα έθνος που βίωσε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, υπό τη διοίκηση ενός ηγέτη που κορόιδεψε και γελοιοποίησε όσους φορούσαν μάσκες – πιο πρόσφατα από όλους, τον αντίπαλό του στις εκλογές, στη διάρκεια του ντιμπέιτ της Τρίτης. (…)

Η διοίκηση δεν δίστασε ακόμη και να ακολουθήσει το παράδειγμα απολυταρχικών καθεστώτων, βάζοντας τον πρόεδρο να υπογράφει μπροστά στην κάμερα λευκές σελίδες, για να δώσει την εντύπωση ότι εξακολουθεί να εργάζεται. (…)

Αυτό θα έπρεπε να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την κυβέρνησή του: ως μια ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα διορθωμένο μονοπάτι αντιμετώπισης του ιού. Όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν ο Τραμπ νικήσει την ασθένεια, ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θα χρησιμοποιήσουν την ανάρρωσή του για να παράγουν ακόμη περισσότερη προπαγάνδα για τη δύναμη και τις αντοχές του. Ή ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει την ανάρρωσή του ως μέσο να αποδείξει ότι ο κοροναϊός είναι πράγματι πολύ μικρότερη απειλή από ό,τι τον παρουσιάζουν.

Θα βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τον κοροναϊό ως όπλο κατά του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο «εύθραυστος» αυτός άνδρας δεν γνωρίζει πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί γιατί έμεινε κλεισμένος στο σπίτι του, ασφαλής από τον ιό, κρυμμένος πίσω από τη μάσκα του. Η ασθένεια του Τραμπ, που προέκυψε από την επιπολαιότητα και την αλαζονεία του, θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι είναι ένας άνθρωπος του λαού – που ήρθε σε τόσο στενή επαφή με τους υποστηρικτές του, ώστε να κολλήσει τον ιό και ο ίδιος.

Από την άλλη, αν η κατάστασή του χειροτερέψει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια περίοδο γεμάτη θεωρίες συνωμοσίας, και μια πιθανή κρίση δημοκρατίας. Αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει ούτε σε καιρούς σταθερότητας, πόσο μάλλον κρίσης. Είναι σίγουρο ότι ένα κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ήδη έχει απειλήσει να μην εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, θα επιχειρήσει ακόμη περισσότερες παραβιάσεις της φυσιολογικής δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτά που έχουν να χάσουν είναι πολλά, και ο χρόνος που μένει μέχρι τις εκλογές δεν είναι αρκετός για να στραφούν στην ταπεινότητα. (…)

Μπορεί η κυνική εκμετάλλευση της ασθένειας του Τραμπ να φέρει κάποια βραχυπρόθεσμα κέρδη στον ίδιο και το κόμμα του, όμως οι τελευταίες μέρες υπενθυμίζουν ότι ορισμένα πράγματα βρίσκονται εκτός των δυνατοτήτων τους. Κάποια εγκλήματα δεν μπορούν να εξαφανιστούν. Οι απίστευτες αποτυχίες του Τραμπ στο διάστημα της ηγεσίας του, και η συνενοχή των Ρεπουμπλικάνων θα τους νικήσουν εντέλει. Παρά τα ψέματα, η αλήθεια στο τέλος θα θριαμβεύσει».

Σε άλλο κείμενο του Guardian αναφέρεται: «Υπάρχει κάτι ποιητικό, ακόμη και διεστραμμένα ικανοποιητικό στο να βλέπεις τις ψευδαισθήσεις του Τραμπ για τις δυνάμεις του να νικιούνται από αυτή τη λοίμωξη. Πρόκειται για έναν άντρα που κραδαίνει τα χρήματα, το προνόμιο και το ψέμα για να αποφεύγει τις συνέπειες. (…) Συνήθως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παθαίνει άσχημα πράγματα, ανεξάρτητα από τον βαθμό απερισκεψίας που επιδεικνύει, επειδή συνήθως μπορεί απλώς να πει ψέματα, να εξαγοράσει ή να εξαπατήσει για να αποφύγει τις συνέπειες. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ιό, ο οποίος τον μόλυνε παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε την ασθένεια περισσότερο ως ενοχλητικό φαινόμενο παρά ως εθνική κρίση.

Ντόναλντ ο Φορέας Υπερμετάδοσης

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Ντόναλντ ο φορέας υπερμετάδοσης, αποτελεί προσβολή στους Αμερικανούς που έκαναν τις ζωές τους αγνώριστες προκειμένου να καταπολεμήσουν τον κοροναϊό. (…) Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους. Η εκπαίδευση των παιδιών έχει πληγεί καθώς τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Οι γυναίκες που πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους όσο αυτά συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε δυσανάλογο βαθμό, και πολλές από αυτές δεν θα δουν ποτέ τις καριέρες τους να ανακάμπτουν, τα όνειρά τους θα χαθούν για πάντα από την ανικανότητα της κυβέρνησης. (…) Περισσότεροι από 210.000 Αμερικανοί έχουν χάσει πλέον τις ζωές τους από τον κοροναϊό, οι περισσότεροι εξ αυτών ενώ βρίσκονταν σε απομόνωση, και όλοι τους χωρίς να υπάρχει λόγος.

Την ίδια στιγμή, τίποτα δεν μοιάζει να έχει αλλάξει για τους Ρεπουμπλικάνους. Συνεχίζουν να αγκαλιάζονται και να συγκεντρώνονται χωρίς να τηρούν αποστάσεις, να σκουπίζουν τη μύτη τους με τα χέρια τους και μετά να κάνουν χειραψίες, να ουρλιάζουν με ορθάνοιχτα στόματα για την αναποτελεσματικότητα των μασκών. Καθώς παρακολουθεί κανείς τα πλάνα από την τελετή στον Ροδόκηπο, δεν μπορεί παρά να σκέφτεται τις κηδείες ή τους γάμους που αναγκάστηκε να παρακολουθήσει μέσω Zoom. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι ζουν σε άλλο πλανήτη από την υπόλοιπη Αμερική. Τώρα που τους έφτασε ο ιός, ίσως αναγκαστούν να μάθουν πώς μοιάζει ο δικός μας».

New York Times: Οι Αμερικανοί πολίτες δικαιούνται την αλήθεια

«Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση φάνηκε ότι προσπαθεί ενεργά να παραπληροφορήσει τους πολίτες», γράφουν οι New York Times. «Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τον εκνευρισμό τους για το γεγονός ότι ούτε το ίδιο το προσωπικό του Τραμπ δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. Στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία, επικρατούν οι αγχώδεις εικασίες και οι τρελές θεωρίες συνωμοσίας. Η ανατριχιαστική εντύπωση που δίνεται είναι ότι στον Λευκό Οίκο επικρατεί το χάος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Πώς να οργανώσετε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Σαντορίνη με σκάφος

Πολλοί φανταζόμαστε ότι το ταξίδι με ένα σκάφος είναι μία πρόκληση. Πόσες φορές δεν έχουμε…