Home Δήμος Δελφών «Κινδυνεύουμε να πληρώσουμε έργο που δεν θα γίνει»
Δήμος Δελφών - 18 Νοεμβρίου, 2020

«Κινδυνεύουμε να πληρώσουμε έργο που δεν θα γίνει»

Τις παρενέργειες από τυχόν ακύρωση της σύμβασης για το έργο του οδοφωτισμού κρούει ο επικεφαλής της μείζονος  μειοψηφίας Δελφών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος τονίζοντας ότι είναι πιθανόν να πληρωθεί το έργο που δε θα γίνει και ρωτάει ευθέως το δήμαρχο ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των λανθασμένων επιλογών του.

 

Αναλυτικά σημειώνει τα εξής:

 

Σε Οικονομική Λαιμητόμο τείνει να εξελιχθεί το συμβασιοποιημένο έργο Οδοφωτισμού στον Δήμο Δελφών.

 

Στις αρχές Απριλίου του 2019 υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων – Εφαρμογές smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Δελφών». Με απλά λόγια συμφωνήθηκε μεταξύ του Δήμου μας και της Εταιρείας που προέκυψε ύστερα από Ανοιχτό Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό (στον οποίο συμμετείχαν οι κορυφαίοι όμιλοι της χώρας), η αντικατάσταση των παλαιών τύπου και ενεργειακά κοστοβόρων φωτιστικών σωμάτων και των τριάντα-έξι (36) κοινοτήτων που αποτελούν τον Δήμο Δελφών, με φωτιστικά και λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED καθώς και η συντήρησή τους για μια δωδεκαετία.

Εξίσου σημαντικό να τονισθεί είναι το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν θα επιβαρυνόταν με κανένα κοστολόγιο, μιας και η ανάδοχος εταιρεία θα πληρωνόταν για τις υπηρεσίες της από την εξοικονόμηση ενός μέρους της ενεργειακής κατανάλωσης που θα προέκυπτε κατά την διάρκεια των 12 ετών της σύμβασης και η οποία υπολογιζόταν γύρω στο 70% της αποτυπωθείσας κατανάλωσης. Ταυτόχρονα η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών θα απαλλάσσονταν από το δυσχερές έργο της συντήρησης των χιλιάδων φωτιστικών σωμάτων, ειδικά την σημερινή εποχή που υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, ενώ ο Δήμος μας θα πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομία στις υπηρεσίες του προς τον Δημότη.  Ήδη πάρα πολλοί Δήμοι της χώρας μας έχουν προχωρήσει ή προχωρούν σήμερα σε συμβάσεις αυτού του τύπου.

Δυστυχώς όμως και για μια ακόμη φορά, όλα τα παραπάνω φαίνεται να αγνοεί η Δημοτική Αρχή, η οποία μέχρι και σήμερα αρνείται να υλοποιήσει το αντικείμενο της υπογραφείσας σύμβασης ενώ με εντολή της σταμάτησαν οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει προς το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Από τότε και μέχρι σήμερα σιγήν ιχθύος ακολουθείται από την διοίκηση του Δήμου μας, που εκ των πραγμάτων φαίνεται να ακολουθεί ένα ολισθηρό δρόμο, ο οποίος μπορεί να μας οδηγήσει σε διεκδικήσεις εκατομμυρίων μέσω αγωγών από πλευράς της εταιρείας. Τέσσερις ή πέντε φορές έχουμε ρωτήσει δημόσια και εγγράφως για ποιον λόγο δεν υλοποιείται η τόσο σημαντική για όλο το Δήμο σύμβαση και πάντοτε ακούμε ως απάντηση αοριστολογίες!

 Στην προσπάθειά μας δε τον Φεβρουάριο του 2020, στα πλαίσια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής τόσο από τον πρώην Δήμαρχο Θανάση Παναγιωτόπουλο όσο και από τον επικεφαλής της παράταξής μας, να αφυπνίσουμε τον Δήμαρχο για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την μη υλοποίηση της σύμβασης, λάβαμε την διαβεβαίωση του ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι κάποιες λεπτομέρειες συζητούνται για την βελτίωση της σύμβασης. Εκτίμησε μάλιστα τότε ο κος Ταγκαλής ότι σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινούσε η εκτέλεση του έργου.

 Τελικά και όπως όλα δείχνουν, η δημοτική αρχή προσπαθεί να επιλύσει το σημερινό άναρχο, ακαλαίσθητο, μη επαρκές  και κοστοβόρο φωτιστικό αποτέλεσμα των δημοτικών οικισμών με δικά της γιατροσόφια, που τελικά οδηγούν στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενεργεί με νοοτροπίες ξεπερασμένες και τεχνολογίες παρωχημένες. Με σωρεία αναθέσεων των τελευταίων ημερών στα πλαίσια  της κάθε Δημοτικής Ενότητας επιχειρεί να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Βέβαια πάνω στην βιασύνη της, ξεχνά ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα, όπως στην περίπτωση της πόλης των Δελφών που το 2017 προχώρησε η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής αισθητικής, μέσω διαγωνισμού και κατόπιν εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης. Τώρα λοιπόν ο δημότης πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα της νέας αντίληψης πραγμάτων, μιας και ανατίθενται άλλα 21.990,16 χιλ. ευρώ μόνο για την Δημοτική Ενότητα Δελφών, από αυτά που δεν περισσεύουν για να αντικαταστήσουν τα ήδη αντικατασταθέντα φωτιστικά!

Από την άλλη πλευρά προσωπικό υπάρχει να κάνει όλες αυτές τις εργασίες σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου, ή θα προσφύγουμε και πάλι στις γνωστές λύσεις; Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής τα βλέπουμε στον άθλιο και αρκετές φορές επικίνδυνο φωτισμό των πόλεων και των χωριών μας!

Μπορούν να γραφούν πολλά περισσότερα σ’ αυτό το άκρως σημαντικό θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση γίνεται από όλους κατανοητό το διακύβευμα των ενεργειών της δημοτικής αρχής. Από την μια πλευρά θα πληρώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να «εκσυγχρονίσουμε» το δίκτυο φωτισμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ενώ από την άλλη θα συρόμαστε στα δικαστήρια με κίνδυνο να επιδικαστεί να καταβάλουμε δυσθεώρητα ποσά! Τελικά κε Δήμαρχε το μάρμαρο των λανθασμένων αποφάσεων σας ποιος θα το πληρώσει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…