Home Εικόνες Αρχικής Καταρρέει η ΝΔ στη Στερεά

Καταρρέει η ΝΔ στη Στερεά

Αρνητικό το κλίμα στις μεγάλες περιοχές για την κυβέρνηση
Καταρρέει η ΝΔ στη Στερεά
-Θάνατοι- χειρισμοί πανδημίας, ακρίβεια και η πολεμική βοήθεια στους Ουκρανούς προκαλούν αρνητισμό με τον κόσμο να απομακρύνεται και να απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο!
-Κρατάει καλά προς το παρόν στις δυο μονοεδρικές που παραδοσιακά είναι κάστρα της ΝΔ.

Και πολύ κράτησε ως εδώ η χαρά της ΝΔ με πρωτιά και μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, καθώς λίγο πριν συμπληρώσει τριετία και ενώ μαίνεται ένας πόλεμος η εικόνα της κυβέρνησης είναι υπό κατάρρευση. Για πολλούς δε θα είχε ήδη πέσει η κυβέρνηση αν απέναντί της ήταν ένα κόμμα με ξεκάθαρο – υλοποιήσιμο πρόγραμμα και στελέχη που να είναι αγαπητά στις τοπικές κοινωνίες τους.

Οι δημοσκοπήσεις και η αναγωγή

Τα δυο πρώτα χρόνια και παρά τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία είναι απολύτως αποτυχημένη, αν μελετήσουμε το ποσοστό των θανάτων, το κυβερνόν κόμμα βρισκόταν σε απόσταση ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έφτανε τους 15, ακόμη και 18 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτές οι διαφορές εστιάζονταν στην «πρόθεση ψήφου».
Το τελευταίο διάστημα η «πρόθεση ψήφου» δεν προτιμάται ούτε καν για αναφορά στα περισσότερα δημοσιεύματα, ενώ ο τίτλος μπαίνει από την αναγωγή. Μια μέθοδος που ούτε οι ίδιες οι εταιρείες δε θεωρούν ασφαλή.
Ακόμη όμως και στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται η δυσαρέσκεια και η οργή ξεχειλίζουν για μείζονα θέματα της ελληνικής καθημερινότητας.

Κάθισε παθητικά να μετρά φέρετρα

Η κυβέρνηση για πρώτη φορά στα τέλη του 2021 και ενώ μαινόταν το τέταρτο κύμα δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές και να λάβει μέτρα. Απεναντίας κάθισε παθητικά στην άκρη και ξεκίνησε να μετρά τα φέρετρα που γέμιζαν καθημερινά τα γραφεία Τελετών. Η δε «υποχρεωτικότητα» του εμβολίου αποτέλεσε έναν τραγικό χειρισμό που οδήγησε σε πολίτες δυο ταχυτήτων, ενώ το ελληνικό σχολείο μετατράπηκε σε εκκολαπτήριο της νόσου.
Η αλλαγή του υπουργού ήταν αυτή που έκλεισε πονηρά το μάτι σε ακροδεξιού, παπαδοτριμένους και ψεκασμένους με αποτέλεσμα την τελευταία τραγική φάση κατά την οποία χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.
Ούτε καν τα νοσοκομεία δεν ήταν άξια να στελεχώσει η κυβέρνηση, καθώς το όποιο επιπλέον προσωπικό μπήκε προσωρινά και με μοναδικό σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες κατά την πανδημία. Τραγικό παράδειγμα το νοσοκομείο της Άμφισσας όπου εξακολουθεί να έχει μόλις έναν Παθολόγο! Η κατάσταση είναι παρόμοια στα νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Θήβας, όπου είδαμε διασωληνωμένους εκτός εντατικής και το πολυπόθητο κρεββάτι να μη βρίσκεται και ο ασθενής να καταλήγει.
Για να μη μιλήσουμε καθόλου για τα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας που έχουν μόλις 20 κλίνες ΜΕΘ για 600.000 κατοίκους που έχει η Στερεά Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχασε ιστορική ευκαιρία στελεχώσει τα νοσοκομεία και να καλύψει παθογένειες που δημιούργησε η δεκαετής κρίση. Αντ’ αυτού προτίμησε τα μπαλώματα και μετά το πέρας της πανδημίας θα αποχωρήσουν οι συμβασιούχοι και θα φανεί πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός»!

Η ακρίβεια και τα αποθέματα ανοχής

Η ακρίβεια, όπως και η πανδημία, μπορεί να είναι προβλήματα που αφορούν όλο τον πλανήτη, αλλά έχει αξία πως το διαχειρίζεται κάθε μια χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση το πήρε αψήφιστα, δεν έδωσε στο πρόβλημα τη διάσταση που του έπρεπε ούτε και εκτίμησε σωστά τις συνέπειες. Αποτέλεσμα θα είναι να λυγήσουν αβοήθητες εκτός από χιλιάδες οικογένειες που θα βυθιστούν στο σκοτάδι, αλλά και επιχειρήσεις που κατάφεραν να αντέξουν σε αντίξοες συνθήκες. Το ενεργειακό κόστος έχει προκαλέσει ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, ενώ ο πόλεμος ήδη επηρεάζει το ρωσικό αέριο!
Μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα, εκτός από την τσέπη μας, ήδη φαίνεται το βάρος σε δήμους, δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης που εκπέμπουν sos με απλωμένο χέρι για επαιτεία στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να μιλάει κινέζικα!

Τους χώρισε και ο πόλεμος

Σε απόσταση από την κοινωνία η κυβέρνηση είναι και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ελληνικός λαός με εξαίρεση τους μετριοπαθείς κεντρώους κατανοεί και τάσσεται στο πλευρό των επιτιθέμενων Ρώσων. Δε συμφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ούτε με την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο δυο άλλων. Θεωρεί ότι η Ρωσία δεν είναι η επιτιθέμενη χώρα, αλλά στην ουσία η αμυνόμενη και ως εκ τούτου έχει καταδικάσει την επιλογή της κυβέρνησης στη συνείδησή του. Αυτή είναι κοινή πεποίθηση ενός πολύ μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας το οποίο και είναι συντριπτικά πλειοψηφικό και φαίνεται παντού!

Η Στερεά των δυο ταχυτήτων

Ακόμη και μόνο η ΛΑΡΚΟ φτάνει για να καταποντίσει τη ΝΔ σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Το δράμα των εργατών της και των οικογενειών τους έχει συγκινήσει το πανελλήνιο και έχει φέρει στην επιφάνεια ένα πολύ κακό πρόσωπο, αυστηρό και απάνθρωπο της ΝΔ, η οποία στο βωμό της εξίσωσης κόστους – οφέλους χαραμίζει κάθε έννοια δικαιοσύνης, ισότητας και κοινωνικής πολιτικής. Στη Φθιώτιδα, αν δε βρεθεί άμεσα οριστική και βιώσιμη λύση η ΝΔ θα χάσει οπωσδήποτε δυο έδρες.

Στη Βοιωτία το μεγάλο χτύπημα της ΝΔ έρχεται από την περιφέρεια. Από τη μια πλευρά η μεταγραφή της αντιπεριφερειάρχη κ. Φανής Παπαθωμά που έφερε πολύ μεγάλη αντίδραση στο κόμμα, αλλά και η πιθανότητα υποψηφιότητας στελέχους που προέρχεται από το στενό περιβάλλον του Κώστα Μπακογιάννη για την έδρα του κ. Ανδρέα Κουτσούμπα δοκιμάζει τις αντοχές και ανοχές του χώρου. Έτσι και αλλιώς η ζημιά που έχει γίνει στη ΝΔ για την τριεδρική εκλογική περιφέρεια της ΝΔ είναι τόσο μεγάλη που δεν αναστρέφεται. Το γεγονός ότι θα κρατήσει το κόμμα τη μια έδρα που κατέχει δεν συνεπάγεται ότι δε θα βγει ουσιαστικά και σοβαρά λαβωμένο.

Στην Εύβοια ήδη θεωρείται πως η έδρα του κ. Πνευματικού, προσωπικού φίλου και γιατρού του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι στα χέρια του Συμεών Κεδίκογλου με το ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει κατά μια τις έδρες του, σύμφωνα με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σήμερα, ενώ πολύ πιθανόν θεωρείται άλλη μια έδρα να πάει στο ΚΙΝΑΛ και να χαθεί η αντίστοιχη του κ. Ζεμπίλη.
Το κλίμα στη Εύβοια δεν είναι απλώς αρνητικό, είναι πάρα πολύ κακό και τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα, αν στην περιοχή δεν υπήρχε ένας ΣΥΡΙΖΑ εν υπνώσει, με αρκετά στελέχη να θεωρούνται «αντιδημοφιλή»!

Η περιφέρεια επιδεινώνει την κατάσταση

Η ήδη αρνητική εικόνα επιδεινώνεται από τη στάση της Περιφέρειας και την αδυναμία της να παράγει έργο. Οι συχνές στάσεις πληρωμών στα έργα που κάθε λίγο εγκαταλείπονται από τους αναδόχους, έργα που σέρνονται «στοιχειωμένα», έργα που δεσμεύουν πόρους από το 2015 δίχως να έχουν απορροφήσει ένα ευρώ.
Οι αργοί ρυθμοί και η αγωνία της περιφέρειας να καπελώσει την προσπάθεια των δήμων δημιουργούν οργή και αγανάκτηση!

Η εξαίρεση των δυο μονοεδρικών

Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ διαφορετικά στις δυο μικρές περιφερειακές ενότητες της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Στην πρώτη ο Κώστας Κοντογεώργος είναι ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο που χαίρει της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του. Άλλωστε έχει μακρά πορεία από την αυτοδιοίκηση όπου διετέλεσε νομάρχη μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή κατακτώντας την μονοεδρική.
Το Καρπενήσι έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το πανεπιστημιακό τμήμα το οποίο η ελάχιστη βάση άδειασε και ο κίνδυνος να κλείσει μετά από πολλά χρόνια που λειτουργεί είναι τεράστιος. Ο δρόμος από Λαμία παραμένει άπιαστο όνειρο, ωστόσο η Ευρυτανία συνεχίζει να αντιδρά ως «κάστρο» της ΝΔ!
Σε αντίστοιχη φάση και η Φωκίδα, η οποία παραληρεί για την προκήρυξη του διαγώνιου. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει αν το έργο θα εκτελεστεί εντέλει ή θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυχτός! Υπενθυμίζουμε ότι το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα – Πύργο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το βρήκε δημοπρατημένο, οι εργολάβοι είχαν εγκατασταθεί και εντούτοις τους έδιωξε και ακύρωσε τις εργολαβίες!
Το νοσοκομείο της Άμφισσας είναι σε τραγική κατάσταση, ενώ το πανεπιστημιακό μας τμήμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο νύν βουλευτής κ.Γιάννης Μπούγας παραμένει ισχυρός πολιτικά στη ΝΔ. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να του κοστίζει ως προς την απήχησή του στο κέντρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…