Home Ελλάδα Κατά 20 – 25 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τον Φεβρουάριο
Ελλάδα - 19 Σεπτεμβρίου, 2018

Κατά 20 – 25 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τον Φεβρουάριο

 Το μοντέλο της Πορτογαλίας, η οποία αύξησε σε δύο χρόνια  τον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, σκοπεύει να εφαρμόσει και το Υπουργείο Εργασίας στη χώρα μας  επιταχύνοντας μάλιστα τις διαδικασίες αναπροσαρμογής ώστε ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο να αυξηθούν σε πρώτη φάση από 1/2/2019.

Προυπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι να προηγηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2019  διαβουλεύσεις  μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και η  επιτροπή  εμπειρογνωμόνων να υποβάλλει  στην Υπουργό Εργασίας την έκθεση της  για τις οικονομικές αντοχές των επιχειρήσεων και της Ελληνικής οικονομίας.

Το απόγευμα  τα  Υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και  Εργασίας κατέθεσαν  τροπολογία στη Βουλή ώστε να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων των κοινωνικών εταίρων (ο νόμος προβλέπει την έναρξη των  διαβουλεύσεων από τον Φεβρουάριο και την ολοκλήρωση τους  το Ιούνιο) έτσι ώστε όλες οι απαραίτητες διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο τελευταίο 15μερο του Ιανουαρίου του 2019 .

Τον τελικό λόγο για το ύψος της αύξησης  του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2019 θα έχει με απόφασή της  η Υπουργός Εργασίας, προχωρώντας παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (511 ευρώ μεικτά για ηλικίες εργαζομένων κάτω των 25 ετών).

Παράγοντες του χώρου της εργασίας αλλά και των επιχειρήσεων αναμένουν ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό από 1/2/2019 θα κυμανθεί στα 20-25 ευρώ το μήνα δηλαδή από 586 ευρώ θα φτάσει τα 606-610 ευρώ μεικτά.

Τον επόμενο χρόνο, ,δηλαδή το 2020, εκτιμάται ότι λόγω των μειώσεων της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων η  αύξηση πιθανόν   να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας  κάτω των 25 ετών οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα 511 ευρώ μεικτά καθώς λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού  θα λάβουν τον ίδιο αυξημένο εισαγωγικό  μισθό δηλαδή  606-610 ευρώ μεικτά όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καθώς καταργούνται οι ηλικιακές διακρίσεις.

Το κόστος που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις θα αναπληρωθεί  με τη μείωση ,όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών που θα είναι  50%  για το 2019 και 100% για το 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…