Home Δήμος Δελφών Καμιά επέμβαση στην περιοχή
Δήμος Δελφών - 3 Απριλίου, 2013

Καμιά επέμβαση στην περιοχή

Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Αλεφάντω αποφασίστηκε
Καμιά επέμβαση στην περιοχή
Ν.Φουσέκης: «Έχουν μεταλλευτικά δικαιώματα και μέσα στην πόλη της Άμφισσας. Αν υπάρχει βωξίτης κάτω από τη Μητρόπολη θα τους αφήσουμε να τη γκρεμίσουνε;»
Α.Καραχάλιος: «Προτείνω να παρακολουθούν οι δικές μας υπηρεσίες αν τηρούνται οι όροι, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα».
Γ.Ιωσηφίδης: «Ο βωξίτης είναι λαϊκός πλούτος και έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται».
Π.Μέγκος: «Δεν μπορεί να αφήνουμε τον κάθε επενδυτή που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ότι θέλει».
 
Μια ακόμη συζήτηση διαδραματίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε την υπόθεση αδειοδότησης για επιφανειακή εξόρυξη στην
Αλεφάντω, η οποία όμως ανακλήθηκε πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες!
 
«Κάποτε θα φύγουν και θ’ αφήσουν καταστροφή»
Ο Δήμαρχος Νίκος Φουσέκης, υποστήριξε ότι το θέμα έπρεπε να συζητηθεί για να κλείσει και πολιτικά. Στην ουσία της συζήτησης τους κατοίκους Καστελίων εκπροσώπησαν οι κύριοι Δημήτρης Μπάκας και Παναγιώτης Μακρής, μέλη της επιτροπής που εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση. «Όλα τα Καστέλια είναι νταμάρι. Έχουμε φτάσει στο «Αμήν», δεν αντέχουμε άλλο. Πλέον η εταιρεία μας λέει “ή σηκωθείτε να φύγετε ή δεν υπάρχει μέλλον εδώ για εσάς”. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και την πλήρη απουσία νομιμότητας. Δεν υπάρχουν ελεγκτικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει Δασαρχείο, δεν υπάρχει υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας, δεν υπάρχει επιθεώρηση Μεταλλείων, δεν υπάρχει τίποτε. Κάποτε θα φύγουν από τη Φωκίδα και θα μείνει πίσω μόνο η καταστροφή. Έχουμε ν’ αντιπαλέψουμε από τη μια με εξαγορασμένες συνειδήσεις και από την άλλη με πολιτικούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», τόνισε ο κ. Μακρής.
«Δεν προχωράμε χωρίς κοινωνική συναίνεση»
«Η εταιρεία μας θέτει δυο προϋποθέσεις διαχρονικά. Θέλουμε να είμαστε νόμιμοι με τις αδειοδοτήσεις μας και να έχουμε εξασφαλισμένη κοινωνική συναίνεση. Η συγκεκριμένη άδεια αφορά την Αλεφάντω 660 και δεν είναι ορατή από το χωριό. Στο σημείο που είναι δε θίγει κανέναν. Στις εγκριτικές αποφάσεις είχαμε όλες τις υπογραφές των εκπροσώπων των συναρμοδίων υπηρεσιών. Για επτά μήνες είχαμε άδεια, αν δε θέλαμε την κοινωνική συναίνεση θα μπαίναμε. Τώρα όμως δεν υπάρχουν λόγοι να το συζητάμε, διότι δεν έχουμε πλέον τις άδειες. Αναφορικά πάντως με όσα ακούστηκαν για ελέγχους το τελευταίο διάστημα έχουμε υποστεί πάνω από δέκα. Έχουν έρθει οι Ράμπο του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Επιθεώρηση Μεταλλείων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και αρκετές φορές μάλιστα», τόνισε.
«Ο βωξίτης είναι λαϊκός πλούτος»
Επανέλαβε το αίτημα που είχε υποβάλλει στο Δήμαρχο στην προηγούμενη συνεδρίαση, να αποτρέψει την «αντισυγκέντρωση» των εργαζομένων, όπως τη χαρακτήρισε, έξω από το χώρο που έγινε η λαϊκή συνέλευση, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Ιωσηφίδης και τόνισε ότι ο βωξίτης είναι λαϊκός πλούτος και έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Μόνο τότε θα υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και την κοινωνία, δήλωσε.
Υποστήριξε δε ότι η παράταξή του είναι υπέρ της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ο οποίος έχει δυο τρόπους να γίνεται. «Ή από το λαό ή από τον εκμεταλλευτή», είπε. «Ο ιδιώτης φυσικά και κοιτάει την μεγιστοποίηση του κέρδους και την μείωση του κόστους. Θα εκμεταλλευτεί ότι υπάρχει και θα σηκωθεί να φύγει. Τη νίκη την πήραν οι Καστελιώτες και πρέπει να την προφυλάξουν», τόνισε.
Ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος τάχθηκε υπέρ της συνολικής αντιμετώπισης του θέματος. «Η εταιρεία χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο, το λιμάνι, τις δημόσιες υποδομές. Πρέπει να το δούμε ως σύνολο και αν βάλλουμε κανόνες. Η εταιρεία βάζει πάντα τους εργαζόμενους ασπίδα. Ωστόσο, ο Κυριακόπουλος μαζεύει το χρήμα και το βγάζει αλλού. Είναι ο μόνος που θα έπρεπε να είναι εδώ σήμερα και όμως δεν είναι. Τι θα γίνει, θα πάρει τα συμφέροντά του και θα φύγει; Αν τον συμφέρει θα μείνει όσο έχει κέρδος. Εμείς πρέπει να βάλουμε κανόνες, όπως και η εταιρεία έχει τους δικούς της και δεν παρακαλά κανένα. Δεν μπορεί να αφήνουμε τον κάθε επενδυτή που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ότι θέλει», τόνισε.
«Δεν μπορεί να δικάζουμε και να καταδικάζουμε την πιο εύρωστη εταιρεία της Φωκίδας»
Την απορία γιατί γίνεται η συζήτηση εξέφρασε η αντιδήμαρχος Γιώτα Λαΐνη, δεδομένου ότι η άδεια ανακλήθηκε και άρα δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο. «Η μεταλλευτική δραστηριότητα εκτελείται επί πολλές δεκαετίες και έχουν ζήσει γενιές και γενιές από αυτήν. Έχουμε αναγάγει τον τουρισμό στα πάντα, αλλά καμιά περιοχή δεν μπορεί να ευημερεί μόνο από αυτόν. Για ποιόν τουρισμό μιλάμε με αυτή την οικονομική κρίση; Ο κόσμος πρέπει να έχει κάτι για να επιβιώσει. Το μόνο που μένει είναι να φροντίζουμε να τηρείται η νομιμότητα», κατέληξε. 
«Δικάζουμε και καταδικάζουμε τη μόνη εύρωστη εταιρεία του νομού, με 240 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και άλλους τόσους με παροχή υπηρεσιών. Τη μόνη εταιρεία που στα είκοσι χρόνια που είμαι προϊσταμένη στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει δημιουργήσει εργασιακά προβλήματα. Δεν έχει περάσει σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν έχει προχωρήσει σε περικοπές μισθών. Με αυτά που λέω μην θεωρηθεί ότι συμφωνώ με τις επιφανειακές εξορύξεις, αλλά ας είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν μιλάμε για μια επιχείρηση που δίνει ζωή στον τόπο», υποστήριξε η σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σωσώ Σεγδίτσα.
Έκκληση να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια της εταιρείας, ώστε να μη φύγει από εδώ απηύθυνε η αντιδήμαρχος κ. Λέλα Μπακολουκά.
«Να παρακολουθούν οι δικές μας υπηρεσίες αν τηρείται η νομιμότητα»
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αποστόλης Καραχάλιος υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να υπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών και τόνισε ότι η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί με το άρθρο 85 του Ν. 3852. «Οι περιβαλλοντικοί όροι καθορίζουν υποχρεώσεις μετά τη λήξη της εκμετάλλευσης. Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Προτείνω να παρακολουθούν οι δικές μας υπηρεσίες αν τηρούνται οι όροι, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα. Ασφαλώς και ο βωξίτης αποτελεί εθνικό ορυκτό πλούτο και ασφαλώς δε μπορεί να γίνει τίποτε αν δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση», υποστήριξε.
«Αν υπάρχει βωξίτης κάτω από τη Μητρόπολη θα πάνε να τον πάρουνε;»
«Η άποψή μας είναι ότι θέλουμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα και πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει ν’ ασκείται από ιδιώτες. Οι ιδιωτικές εταιρείες εξυπακούεται ότι έχουν σκοπό το κέρδος. Εμείς στηρίζουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως όταν μπαίνουν «κόκκινες γραμμές» το πράγμα αλλάζει. Τι εννοούμε κόκκινες γραμμές. Μα, είναι πολύ απλό. Έχουν μεταλλευτικά δικαιώματα και μέσα στην πόλη της Άμφισσας. Αν υπάρχει βωξίτης κάτω από τη Μητρόπολη θα τους αφήσουμε να τη γκρεμίσουνε; Θα μας διαλύσουν τα σπίτια για να τον πάρουν; Όχι, βέβαια και η άποψη αυτή είναι κατηγορηματική, τουλάχιστον για όσο διοικούμε εμείς το δήμο. Όπως δε διστάσαμε στο Κοκκινάρι και τη Στρώμη, έτσι και τώρα θα κάνουμε το καθήκον μας. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να γίνει Λαϊκή Συνέλευση. Ήταν θέμα Δημοτικού Συμβουλίου. Από την αρχή αντιδράσαμε. Κάναμε ενέργειες για να περιέλθει σε γνώση του Δασαρχείου η απόφαση που καθόριζε το σημείο ως «κεφαλάρι». Ένα έγγραφο που από ότι φάνηκε αγνοούσαν. Εμείς ξέρουμε να φυλάμε Θερμοπύλες και όσο είμαστε εδώ στα Αλεφαντάκια δεν θα μπούνε», υποστήριξε ο Δήμαρχος Νίκος Φουσέκης.
Οι προτάσεις
Κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις, που αφορούσαν την υιοθέτηση της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου, την οποία κατέθεσε η Δημοτική Αρχή και πέρασε κατά πλειοψηφία, την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης που πρότεινε ο κ. Καραχάλιος, την έγκριση της εξόρυξης που πρότεινε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Καρδαράς, την πρόταση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας να μην επιτραπεί καμιά επιφανειακή εξόρυξη.
Με την πρόταση του κ. Καραχάλιου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος συντάχθηκε και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ ο εκπρόσωπος των Πολιτών στο Προσκήνιο κ. Μέγκος ψήφισε παρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…