Home Κοινωνικοί φορείς κάτι φαίνεται να αλλάζει από την ΕΛΜΙΝ, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο,
Κοινωνικοί φορείς - 3 Σεπτεμβρίου, 2017

κάτι φαίνεται να αλλάζει από την ΕΛΜΙΝ, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο,

 Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση, στο φύλλο Νο 2753 με ημερομηνία Τρίτη 29 Αυγούστου

 

Αν και το τελευταίο διάστημα τα ατυχήματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται  με ανησυχητικούς ρυθμούς εντούτοις ο νέος Διευθυντής της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε. κ. Σπύρος Τζίτζος  κατά τη διάρκεια συνάντησής του  με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας  φάνηκε αρκετά καθησυχαστικός τονίζοντας  ότι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία θα «αλλάξει πορεία προς το καλύτερο σε ότι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων»Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε περίπου  στα μέσα του Αυγούστου ,στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στην Άμφισσα με την πρωτοβουλία να πιστώνεται   στην   διοίκηση  της ΕΛΜΙΝ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην πολύχρονη δραστηριότητα της στη Φωκίδα , και έχει να κάνει με την  προσπάθεια και τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης στη Γαλλία να αντιστρέψει την προβληματική της εικόνα στην τοπική κοινωνία καλλιεργώντας συναινετικό προφίλ .

Στη συνάντηση από πλευράς ΕΛΜΙΝ συμμετείχαν  ο νέος Δ/ντής κ. Σπύρος Τζίντζος, ο Δ/ντής  Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Γιώργος  Καλαρρύτης  και  ο επικεφαλής του Τομέα Παραγωγής κ. Αριστοτέλης  Ξυλικάκης   ενώ   από πλευράς  Εργατικού Κέντρου Φωκίδας  ο  Αντ/δρος  κ. Σάββας  Γιαννοσπύρος  ,ο Γραμματέας  κ. Ευθύμιος  Αγγελόπουλος  και τα μέλη  κ. Γιώργος  Ιωσηφίδης ,Γιώργος  Τσιπούρας  και  Γιάννης  Κάζος.
 
Τι είπε ο κ, Σπ.  Τζίτζος
 
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από στελέχη του Εργατικού Κέντρου  ο 
κ. Σπύρος Τζίντζος  ,μίλησε ευθέως  για «αλλαγή πορείας» του νέου management και  επεσήμανε  ότι , «πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων, ότι  όλοι οι εργαζόμενοι είναι κομμάτι της εταιρείας και δεν υπάρχει κανενός είδους διαχωρισμός μεταξύ τους.
“….Για εμάς είναι όλοι το ίδιο και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το αν προέρχονται  από την πρώην S&B ή την πρώην αυτόνομη ΕΛΜΙΝ” τόνισε χαρακτηριστικά και επιπλέον ενημέρωσε ότι 
“ η εταιρεία δίνει έμφαση στις υπόγειες εκμεταλλεύσεις και σκοπεύει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. “ αφήνοντας όμως και ένα παραθυράκι ανοιχτό λέγοντας ότι αυτό 
“θα αποδειχθεί πρακτικά  καθώς θα φανεί από τις ποσότητες που εξορύσσονται και αν με αυτές μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες της εταιρείας.”
 
Επιπλέον, επεσήμανε   ότι  δεν πρόκειται να αλλάξει το σχεδιασμό του προκατόχου του κ. Πολυχρονόπουλου αναφορικά με τα όσα  είχε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς εκπροσώπους του, ειδικά σε ότι αφορά τις μελέτες έργων που έχει αναλάβει να εκπονήσει η εταιρεία , με βασικότερες την εκβάθυνση του λιμανιού Ιτέας και τον περιφερειακό δρόμο της Άμφισσας τονίζοντας επιπλέον ότι  είναι  αποφασισμένος να συμπορευτεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για έργα που αφορούν το κοινό καλό και την κοινωνία. Ωστόσο, τόνισε η αξιολόγηση για ότι η αξιολόγηση των αιτημάτων  που θα κατατίθενται θα είναι αυστηρή και με γνώμονα τι πραγματικά εξυπηρετεί την κοινωνία και θέτει αναπτυξιακές βάσεις. 
 
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με πηγές του Εργατικού Κέντρου, ο κ Τζίτζος τόνισε ότι η εταιρεία θέλει να συνεργάζεται με ότι καλύτερο επιστημονικό δυναμικό είναι διαθέσιμο και  ότι ένα από τα ζητήματα που εξετάζει η εταιρεία για νέες προσλήψεις είναι και τα κοινωνικά κριτήρια. 
Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείει να γίνουν σύντομα προσλήψεις στη εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα το υποδείξουν οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν. 
 
Αναφορικά όμως, με τους εργολάβους που προσλήφθηκαν ως μόνιμοι από την προηγούμενη διοίκηση, εξηγεί ότι θα παραμείνουν στο ίδιο καθεστώς. 
 
Τέλος, σημείωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας   για την  ΕΛΜΙΝ είναι  η σχέση της με το «Αλουμίνιο της Ελλάδας»  εκτιμώντας ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα είναι προς το καλό και των δύο εταιριών και κατ επέκταση προς την τοπική κοινωνία. 
 
Τι τόνισε ο κ. Σάββας Γιαννοσπύρος, αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Φ.
 
 
Ο Αντ/δρος του Ε.Κ. κ. Σάββας Γιαννοσπύρος  ,  επανέλαβε τις  σταθερές  και  αμετάβλητες θέσεις του Εργατικού  Κέντρου, που  δημοσιοποιήθηκαν  πρόσφατα , τονίζοντας  ότι  “αποτελεί διεθνή – διαχρονική –  επιστημονική παραδοχή ότι , τόσο το Γενικό (Εξωτερικό) περιβάλλον, όσο και το Ειδικό (Εσωτερικό) περιβάλλον , αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες λειτουργίας  και ανάπτυξης μιας επιχείρησης.”
 
Ενημέρωσε  ότι  ως «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» (Ε.Κ.Ε.) , ορίζεται “η εφαρμοζόμενη από επιχειρήσεις πολιτική, η οποία αφορά δράσεις, ενέργειες και προγράμματα κοινωνικού, περιβαντολλογικού, πολιτιστικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα , καθώς και σε δρά σεις, οι οποίες αφορούν την ανθρωποκεντρική και δίκαιη πολιτική ανθρωπίνων πόρων, το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και  υγιεινής , την απρόσκοπτη  λειτουργία  των Σωματείων  &  την εξασφάλιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας “
 
Επιπλεον, επεσήμανε  ότι “οι εργαζόμενοι , το ανθρώπινο δυναμικό ή αλλιώς οι «ανθρώπινοι πόροι» αποτελούν σήμερα το πολυτιμότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Οι γνώσεις, τα προσόντα και η διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού, ο ενθουσιασμός τους, η ικανοποίηση που αντλούν από την εργασία τους, το αίσθημα αλληλοσεβασμού , της δίκαιης μεταχείρισης και η συμμετοχή τους σε κοινούς στόχους, όλα αντανακλούν και επηρεάζουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης, το επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών, τη φήμη και την εικόνα που προβάλλει και τελικά την βιωσιμότητά της”
 
Στην παραπάνω κατευθυνση ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΛΜΙΝ  “το σεβασμό του Εργοταξιακού  Σωματείου και των  εργαζομένων- μελών του, την  προστασία των εργαζομένων από το κλίμα μίσους και διχασμού που ενέσπειρε η προηγούμενη διοίκηση της Εταιρίας στο σύνολο των εργαζομένων “ και  απαίτησε  από την νέα ηγεσία  της εταιρίας  να σεβαστεί  όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και  τους νόμους της χώρας μας ,της Υπηρεσίες του Κράτους, τους τοπικούς θεσμούς , καθώς και τη  τοπική κοινωνία του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας και να λειτουργήσει  άμεσα  με  συνετή – ορθή και ορθολογική διοίκηση. 
 
Ακόμη , επαναδιατύπωσε το αίτημα  να επαναπροσληφθούν όλοι οι  «ξεχασμένοι»  απολυμένοι  (εφόσον φυσικά το επιθυμούν και οι ίδιοι ) και να αποκατασταθούν  όλες  οι  αδικίες που έγιναν με  την  προηγούμενη Διοίκηση .
 
Τέλος, σημείωσε  ότι το Εργατικό Κεντρο     δεν μετακινείται «ούτε  κεραίας» από τις θέσεις του  ,παραμένει  σε εγρήγορση και  με «το όπλο  παρά πόδας»  , αναμένοντας  τις αποφάσεις και τις ενέργειές  της Εταιρίας  που προσδοκά να είναι  προς όφελος τόσο της    Φωκικής κοινωνίας όσο και  των  εργαζομένων – μελών  του.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…