Home Δήμος Δελφών “…Κάποιοι δεν θέλουν την πρόοδο…”
Δήμος Δελφών - 20 Οκτωβρίου, 2018

“…Κάποιοι δεν θέλουν την πρόοδο…”

 Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της ΩτΦ την Τρίτη 16 Οκτωβρίου

 

Για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία του δήμου Δελφών και ειδικότερα την Άμφισσα τοποθετείται ο τοπικός αντιδήμαρχος κ.Άρης Αγγελόπουλος σε συνέντευξή του στην ΩτΦ, ενώ αποκαλύπτει ότι θα επιδιώξει την ανανέωση της Θητείας του στο πλευρό του νύν Δημάρχου.

Οκ. Αγγελόπουλος τοποθετείται για την κυκλοφοριακή μελέτη, τις επιδώσεις της Δημοτικής Αρχής στα έργα και προαναγγέλλει ότι ο περιφερειακός δρόμος της Άμφισσας έχει μπει σε τελική φάση και επίκειται δημοπράτηση.

Ιδιαίτερα στέκεται στους δυο Εμπορικούς Συλλόγους της πόλης και στο ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας.

 

Θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία και θα περιφρουρήσει την εφαρμογή των κανόνων

 

ΩτΦ: Με χαρά διαπιστώνουμε ότι όλες οι κοινωνικές δομές του δήμου βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο λειτουργίας τους;

Α.Α.: Τα προβλήματα δεν εκλείπουν ποτέ. Αυτό το διάστημα έχουμε πρόβλημα με τις διακοπές ηλεκτροδοτήσεων και προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε όσο μπορούμε. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέρνουμε πάντα.

Οι κοινωνικές δομές ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και εδώ οφείλω να επισημάνω ότι τα έχουμε καταφέρει χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι λειτουργούν ως εθελοντές, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία προετοιμασίας για άλλα τρία ΚΔΑΠ σε  Γαλαξίδι, Δεσφίνα και Πολύδροσο, καθώς τα δυο που έχουμε σε Άμφισσα και Ιτέα είχαν εξαιρετική πορεία. Προσπαθούμε να ωριμάσουμε τη λειτουργία ενός ΚΔΑΠ ΜΕΑ, αν και καταλαβαίνετε ότι έχει πολύ αυστηρούς όρους. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε.

Με τους παιδικούς σταθμούς φέτος υπήρξε μια ανωμαλία σε όλη τη χώρα, που εμάς μας στοίχησε τη δομή των Δελφών, το οποίο έπρεπε να διακόψει για λίγο, δεδομένου ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Θα επαναλειτουργήσει σε κάθε περίπτωση, αφού ήδη προετοιμαζόμαστε για την ολοκλήρωση του κτιρίου που έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια και έμεινε ημιτελές. Στις αρχές του χρόνου υπολογίζουμε να λειτουργήσει το βρεφικό πρόγραμμα του παιδικού σταθμού στην Ιτέα. Έχουμε ήδη λάβει την έγκριση και αναμένεται η προκήρυξη για προσλήψεις, τόσο στους παιδικούς σταθμούς, όσο και στα ΚΔΑΠ.

Με το Βοήθεια στο Σπίτι είμαστε εν αναμονή της μονιμοποίησης του προγράμματος και των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς κυβέρνηση και δήμοι έχουν καταφέρει σύγκλιση σε ανάγκες και διαθέσιμα κονδύλια.

Στο Κοινωνικό παντοπωλείο έχουν γίνει σοβαρές διορθωτικές κινήσεις, όπως η συγκεκριμενοποίηση των ειδών που παρέχουμε και του τρόπου που τα προμηθευόμαστε. Καταφέραμε να αποκτήσει το αναγκαίο προσωπικό και λειτουργεί υποδειγματικά πραγματικά. Δυναμικά μπαίνει στον τομέα του και το Κέντρο Κοινότητας.

 

ΩτΦ: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων, καθώς καταστρατηγείται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Τι θα γίνει με αυτό;

Α.Α.: Εμείς οφείλαμε να βάλουμε τους κανόνες. Αλίμονο στην κοινωνία που λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Γνωρίζαμε ότι η μη ύπαρξη Δημοτικής Αστυνομίας θα δημιουργούσε προβλήματα, καθώς την τήρηση του Κανονισμού όφειλε να περιφρουρεί η Αστυνομία, που τελικά δεν το κάνει. Πολύ σύντομα όμως θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία και αυτά τα προβλήματα πιστεύουμε ότι θα εκλείψουν. Ο Κανονισμός Κοινόχρηστων Χώρων δεν έχει πάντως κανένα θέμα και δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει μείνει κανένα κατάστημα που να μην πληρώνει για τους χώρους που χρησιμοποιεί. Αναφορικά με την καταστρατήγησή του από κάποιους επαγγελματίες, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, που όμως θεωρούμε ότι η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας θα το επιλύσει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

“Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν την πρόοδο της πόλης”

 

ΩτΦ: Τα παρκινγκ είναι σοβαρό εργαλείο στην τόνωση της επισκεψημότητας στην Άμφισσα. Εσείς βλέπετε ότι καλύπτεται η κάτω πλευρά της πόλης; Τι θα γίνει με τις θέσεις που λείπουν;

Α.Α.: Μέσα από το πρόγραμμα  opel mall θα γίνουν νέα πάρκινγκ. Στόχος μας είναι να μπαίνει ο επισκέπτης και να βλέπει μια όμορφη και τακτοποιημένη πόλη.

Επίσης θέλουμε να έχει δίκτυο Wi Fi, όλο το κέντρο της πόλης. 

 

ΩτΦ: Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και εσείς προσφύγατε. Δεν ψήφισε όμως τις προτεινόμενες βελτιώσεις. Τι θα γίνει με τις αλλαγές  αν δεν αρθεί η μελέτη;

 

Α.Α.: Εδώ έχω πολλά να πω. Αν δεν ονειρευτείς μια καλύτερη πόλη δεν μπορείς να την πας πιο μπροστά , αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν το θέλουν αυτό. Ξεκινήσαμε με την κυκλοφοριακή μελέτη και επιμένω ότι οι άνθρωποι που εκπόνησαν τη μελέτη είναι τουλάχιστον πολύ καλοί στο είδος τους. Η κ. Μποϊλέ μας είχε πει να πεζοδρομήσουμε όλο το κέντρο, αλλά η διαβούλευση κατέληξε σε  αυτό που τελικά εφαρμόσαμε. Στην πορεία φέραμε τις βελτιώσεις, οι οποίες δεν συζητήθηκαν στο προηγούμενο συμβούλιο.

Για να μπούμε στο πρόγραμμα opel mall, όπου προσπαθούμε από κοινού  με το Επιμελητήριο, είναι απαραίτητος ο πεζόδρομος. Παράλληλα κάναμε τον κόμβο στην Καραμανλή, προχωράμε το πάρκο ελιάς και τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ησαϊα. Όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι αλληλένδετος και εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο όραμα, για να μια πόλη πιο ανθρώπινη και προσβάσιμη.

Αναφορικά με τη μελέτη, εμείς υποβάλαμε αίτηση ακυρότητας. Αν εγκριθεί θα επαναφέρουμε το θέμα των βελτιωτικών αλλαγών και χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία. Ο καθένας εκεί μέσα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του.

Εκείνοι που έφεραν την πρόταση και εκείνοι που ψήφισαν την άρση της κυκλοφοριακής μελέτης στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, γιατί τους εξήγησα πόσο κοντά είμαστε στη χρηματοδότηση του opel mall και την αξία του πεζοδρόμου για να μπούμε στο πρόγραμμα, από το οποίο μπορούμε να αγοράσουμε χώρους στο κέντρο για να δημιουργηθούν κι άλλα πάρκινγκ.

Εδώ θέλω να πω και κάτι άλλο. Υπάρχουν λίγοι και συγκεκριμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να μπλοκάρουν ό,τι πάει να γίνει. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν ότι δεν είναι τσιφλίκι κανενός η πόλη.

 

ΩτΦ: Το πρόγραμμα των 2,8 εκ ε μας τελείωσε, αλλά ο καταυλισμός των Ρομά έμεινε. Και τώρα τι γίνεται με το καυτό αυτό πρόβλημα;

Α.Α.: Μας ζητήθηκε από το υπουργείο μια εναλλακτική πρόταση, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής. Δεν εγκαταλείπουμε το θέμα, είμαστε σε συζητήσεις, τόσο με την Ειδική Γραμματεία, όσο και με το Συνήγορο του Πολίτη. Σε απόλυτη προτεραιότητα στοχεύουμε τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους να βρουν μια δουλειά. Σήμερα αυτό το κομμάτι του πληθυσμού είναι απομονωμένο, κάτι που δε γινόταν παλαιότερα. Ωστόσο, θα πρέπει και η κοινότητα αυτή να καταλάβει ότι τα μέλη της που δημιουργούν προβλήματα θα πρέπει να τα απομονώσει, για να εξασφαλιστεί η ομαλή συνύπαρξή τους. Στο κομμάτι της εργασίας, εμείς επιμένουμε πολύ, γιατί θεωρούμε ότι η κοινωνία μας πρέπει να είναι κοινωνία εργαζομένων και όχι επιδομάτων. Ο κάθε άνθρωπος έχει αξιοπρέπεια και έτσι πρέπει να τον βλέπουμε.

 

ΩτΦ: Στον άτυπο καταυλισμό πλησίον του ΒΙΟΠΑ πρόκειται να εκτελεστεί το πάρκινγκ βαρέων οχημάτων. Αν και απολύτως ώριμο, που μπορεί αύριο το πρωί να προκηρυχθεί, γιατί δεν μπαίνετε σε διαδικασία εκκίνησης;

 

Α.Α.: Μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα αυτό, αλλά θεωρούμε ότι ενόψει χειμερινής περιόδου, καλό είναι να μη φέρουμε αναστάτωση στην κοινότητα των Ρομά.

 

Είναι λυπηρό να μην υπερψηφίζει η μειοψηφία έργα που απευθύνονται σε παιδιά

 

ΩτΦ: Με το Ειδικό Σχολείο τι γίνεται;

Α.Α.: Είναι ένα έργο που βασάνισε πάρα πολύ την τοπική κοινωνία. Προχωράει κανονικά και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε ανάδοχο. Για την κίνηση που είμαι πολύ περήφανος ήταν την αγορά του κτιρίου του ΕΕΕΚ, όπου και θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες εργασίες, τόσο για αυτό, όσο το Γυμνάσιο που αποκαθίσταται η μόνωση στην πλάκα του κτιρίου. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ. Εδώ θέλω να εκφράσω ένα παράπονο που έχει σχέση με κάποια μέλη της μειοψηφίας που κρίνουν σκόπιμο να μην ψηφίζουν τα έργα, αναζητώντας πάντα ψεγάδια. Ειδικά όταν πρόκειται για σχολεία, πυρασφάλεια και απευθύνονται σε μικρά παιδιά, πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο να  εμποδίζονται.  Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα δεν είναι ανεξάντλητα και κάνουμε ότι μπορούμε με τους διαθέσιμους πόρους. 

 

ΩτΦ: Έχω την αίσθηση ότι σας ξέφυγε λίγο το θέμα της ωρίμανσης του περιφερειακού δρόμου Άμφισσας. Σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο;

Α.Α.: Είναι το πιο απαραίτητο έργο για την πόλη της Άμφισσας. Αναγκαίο για να συνδέσει το νοσοκομείο, τα μνημεία της και τη Χάρμαινα, τα οποία και πρέπει να είναι προσβάσιμα στον επισκέπτη. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των αδειοδοτήσεων που απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον είναι όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη του έργου, που αναμένεται σύντομα.

 

ΩτΦ: Υπάρχει μια γενικότερη δυστοκία της Δημοτικής Αρχής με τα έργα. Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας;

Α.Α.: Η πραγματικότητα είναι ότι απαιτεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ώστε να μη γίνονται κινήσεις αποσπασματικά. Ωστόσο η αντίληψη είναι λάθος ότι η Δημοτική Αρχή δεν ρίχνει βάρος στα έργα και έχει προκληθεί από μια σειρά ατυχών συγκυριών. Τον πρώτο χρόνο της θητείας μας πέσαμε πάνω στα capital control, ενώ τον επόμενο αντιμετωπίσαμε την αλλαγή νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων. Πήγαμε σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που ούτε ένα έργο δεν ανέλαβε κανένας με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τώρα προσπαθούμε να κινούμε παντού διαδικασία συνοπτικού διαγωνισμού, γιατί τελικά με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουν τα έργα.  

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει μοναδικό σκοπό τις πεζοδρομήσεις

 

ΩτΦ: Εκτός από αιρετός είστε και έμπορος . Ποια είναι η γνώμη σας για τους δυο Εμπορικούς Συλλόγους;

Α.Α.: Πραγματικά η πόλη μας εδώ και αρκετά χρόνια δεν είχε κανέναν Εμπορικό Σύλλογο  και αυτό ήταν μεγάλο μειονέκτημα. Ο προηγούμενος Εμπορικός Σύλλογος έπαψε να υφίσταται γιατί δημιουργήθηκε έντονος διχασμός. Να σας θυμίσω ότι παλαιότερα, όταν το ΤΕΙ αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με το κτιριολογικό ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν αυτός που αντέδρασε δυναμικά.

Μέσα από εκείνη την κινητοποίηση δημιουργήθηκε μια ασπίδα προστασίας πολλών συλλογικοτήτων προς το ΤΕΙ. Ο σύλλογος αυτός δεν ήταν καθαρά εμπορικός, καθώς συμμετείχαν διάφορα καταστήματα μέσα και αυτό ήταν λάθος τελικά. Η διάσπαση επήλθε όταν επί δημαρχίας Ασημακόπουλου θέταμε εμείς θέμα πεζοδρομήσεων προκλήθηκε αντίδραση, με αποτέλεσμα να ελέγξει το σύλλογο μια ομάδα που αντιδρούσε προς τον πεζόδρομο. Τότε θεώρησα σκόπιμο να παραιτηθώ από το Σύλλογο και την Ομοσπονδία. Άφησα αυτά τα άτομα να υλοποιήσουν το σχέδιο που είχαν στο μυαλό τους. Αμέσως μετά ο Σύλλογος αυτός μπήκε σε ύπνωση γιατί δεν είχε λόγο ύπαρξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ενεργοποιήθηκε ξανά όταν τέθηκε εκ νέου θέμα πεζοδρομήσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Όταν οι υπόλοιποι έμποροι είδαμε ότι δεν έχουμε ένα όργανο να μας εκπροσωπεί θεωρήσαμε σκόπιμο να ιδρύσουμε ένα νέο σύλλογο, μόνο με εμπορικά καταστήματα. Αμέσως μετά επανασυστάθηκε και ο παλιός σύλλογος ο οποίος περιλαμβάνει διαφορετικά είδη καταστημάτων. Όταν επανασυγκροτήθηκε ο Σύλλογος επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους που τον εκπροσωπούν και τους καλέσαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματά τους και πως μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν ήρθαν.

Όταν αποφασίσαμε τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας δε συμμετείχαν με το σκεπτικό ότι το διοργάνωνε ο άλλος σύλλογος, είχαν πρόβλημα με την ημερομηνία και γενικά είχαν διάφορα θέματα. Τα καταστήματα μέλη του δε συμμετείχαν στη διοργάνωση, με εξαίρεση ελάχιστα. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Φθινοπωρινές Εκπτώσεις να δούμε αν τα μέλη τους θα συμμετέχουν. Οι εμπορικοί σύλλογοι πάντως υπάρχουν για να λειτουργούν για τους εμπόρους και όχι με ένα συγκεκριμένο σκοπό, όπως η κυκλοφοριακή μελέτη. Η στρατευμένη αντίδραση δεν εξυπηρετεί κανένα και πολύ περισσότερο την πόλη.

Να σας πω όμως ότι ο Σύλλογος Εμπορικών καταστημάτων έχει κάνει μια σειρά εκδηλώσεων που προωθούν και διαφημίζουν την πόλη. Η Παρασκευή ΨωνίΖΩ και ΚερδίΖΩ, συνδιοργανώσαμε τη Λευκή Νύχτα, ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα.

 

Όποιος θέλει ας έρθει μαζί μας

 

ΩτΦ: Θέλω το σχόλιό σας για τα δυο πανεπιστημιακά τμήματα στην Άμφισσα;

Α.Α.: Θεωρώ πολύ θετική την εξέλιξη, αλλά κρατάω μικρό καλάθι μέχρι να το δω υλοποιημένο. Όταν αυτό συμβεί θα είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος.

ΩτΦ: Και δυο εκλογικά ερωτήματα. Το ένα είναι αν θα είστε ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου; Και το δεύτερο αν η παράταξή σας πρέπει να λάβει στήριξη από κόμμα ή κόμματα και αν ναι, από ποιο ή ποια;

Α.Α.: Εμείς θα κατεβούμε ανεξάρτητοι, όπως ξεκινήσαμε. Όποιος θέλει να έρθει μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος, αρκεί να υπάρχει μια κοινή βάση στο όραμά μας για το δήμο Δελφών. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι θα επιδιώξουμε δυο θητείες. Να σας πω δε, ότι  η μοναδική προεκλογική εξαγγελία μας που δεν έχει μπει σε φάση υλοποίησης είναι ο λαχανόκηπος, πλέον προχωράει και αυτός σε συνεργασία με την Ψυχιατρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…