Home Πολιτικά - Φωκίδα Ιστορική συμφωνία – πολλαπλά γεωστρατηγικά οφέλη
Πολιτικά - Φωκίδα - 3 Οκτωβρίου, 2021

Ιστορική συμφωνία – πολλαπλά γεωστρατηγικά οφέλη

Προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών – Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα ανάλογα προγράμματα

Παρέμβαση από τον
Ιωάννη Δ. Μπούγα    
Βουλευτή  Φωκίδας -Γ.Γ ΚΟ ΝΔ



Η  Συμφωνία μας με τη Γαλλία, που κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, είναι ιστορικής σημασίας. Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, για την οποία δεν χωρούν ο φθηνός λαϊκισμός, οι μικρότητες και μικροψυχίες, όπως αυτές που ήδη εκδηλώνονται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κεντρικοί άξονες της Συμφωνίας για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια», όπως επεσήμανε προσφάτως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι οι εξής:
– Πρώτον, πετύχαμε μια συμφωνία με πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, της οποίας το πεδίο εφαρμογής φτάνει πέρα από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει (στο άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί ένοπλη επίθεση στην Επικράτειά της. Διαμορφώνεται κατ΄ αυτό τον τρόπο μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Η Ελλάδα θωρακίζεται πληρέστερα έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζεται η αποτρεπτική δύναμη της.
 – Δεύτερον, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό, σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος. Στην απόφαση οδήγησε η εισήγηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου που είχε επιλέξει την αναβάθμιση του στόλου μας με νέες φρεγάτες με δυνατότητα συνεργασίας με τις αεροναυτικές δυνάμεις. Προμηθευόμενοι, συνεπώς, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή, εκσυγχρονίζουμε το στόλο μας για το παρόν και το μέλλον και παρέχουμε αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο εκεί.
– Τρίτον, η εν λόγω Συμφωνία προλειαίνει το έδαφος μιας πιο συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ιδιαίτερα σήμερα, που η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει τη γεωπολιτική της ισχύ, χωρίς θεωρητικές μόνο δεσμεύσεις και οικονομικούς όρους.
Ο Πρωθυπουργός κατορθώνει έτσι να κάνει πράξη τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, από κοινού με την πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μόνη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Κυβέρνηση πέτυχε δηλαδή κάτι πολύ πιο σπουδαίο – την επιβεβαίωση ενός κοινού οράματος με τον Πρόεδρο Μακρόν για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, η ίδια τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα.
 
Όμως, η Συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, αντίθετα με όσα διακινούν κάποιοι γνωστοί κύκλοι, αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Το ΝΑΤΟ μόνο να κερδίσει έχει από την πιο στενή συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και τη μεγάλη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Γεγονός, που αναγνωρίστηκε άλλωστε και από τις Η.Π.Α, οι οποίες χαιρετίζουν τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, δεδομένου ότι υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της πατρίδας μας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή. Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις με τις Η.Π.Α., ως στρατηγικό εταίρο μας, για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Χώρα μας, εξελίσσονται με τρόπο που επιβεβαιώνουν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…