Home Πολιτισμός “Ιστορική αδικία η μη συμπερίληψη της Φωκίδας”
Πολιτισμός - 27 Σεπτεμβρίου, 2020

“Ιστορική αδικία η μη συμπερίληψη της Φωκίδας”

«….οφείλεται στη μη υποβολή σχετικών προτάσεων από τους αρμόδιους φορείς που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν…», απάντησε ευθέως ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»  κ. Αθανάσιος Κανταρτζής στο ερώτημα του βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα    με τον οποίο συζήτησε την παράλειψη της Φωκίδας από τις δράσεις που οργανώνει η Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Η συνάντηση έγινε  χθες το μεσημέρι στο γραφείο του κ Καταρτζή  στην Αθήνα με τον κ Μπούγα να τονίζει ότι «οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν από την Επιτροπή, την οποία η Ελληνική Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει προς τούτο, έχουν όχι μόνο ουσιαστικό αλλά και ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Τιμούν και προβάλλουν τις περιοχές, υπενθυμίζουν τα ιστορικά γεγονότα και δημιουργούν προϋποθέσεις μελλοντικών πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων»

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο Βουλευτής  ότι «ουδείς δικαιούται να εξαιρέσει τον τόπο όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η Επανάσταση, που είναι γενέτειρα ηρώων και αγωνιστών και σε αυτόν έλαβαν χώρα τα σπουδαιότερα πολεμικά γεγονότα της περιόδου, ενώ εξελίχθηκαν σημαντικές ιστορικές πρωτοβουλίες, όπως η σύγκληση της Συνέλευσης της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, από τις εορταστικές εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής ή θα υποστηριχθούν οικονομικά από αυτή»

Τέλος, ο κ Μπούγας  χαρακτήρισε ιστορική αδικία τη  μη συμπερίληψη του νομού  στις εκδηλώσεις  και  συμφωνήθηκε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί τονίζοντας ότι   θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία συνάντησης όλων των εμπλεκομένων (δημάρχους , αντιπεριφερειάρχη κλπ)

 

Τι είχαν δηλώσει στην ΩτΦ  οι δήμαρχοι Δωρίδας και Δελφών

Να υπενθυμίσουμε ότι η απουσία της Φωκίδας από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση των Ελλήνων προκάλεσε δυσφορία  στην κοινωνία, τόσο στο δήμο Δελφών όσο και στο δήμο Δωρίδας .

Κληθείς να απαντήσει για την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκδηλώσεις από την επιτροπή «Ελλάδα 21» ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής  είχε τονίσει ότι η σκέψη είναι να λειτουργήσει μόνος του ο δήμος μέσα από την εκδήλωση “Δρόμους του 21” αλλά και μέσα από τις εκδηλώσεις στην Περιφέρεια, που θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια σε κάθε νομό.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Στην αρχή μας είχαν ενημερώσει ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις καινοτόμες, ρομποτικής και συναφείς. Αυτό που ξέραμε είναι πως εκδήλωση πολιτιστική δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή. Εμείς το πρόγραμμά μας θα το οριστικοποιήσουμε τον Οκτώβριο, καθώς πήγαμε πίσω με τα προβλήματα που προέκυψαν στο δίκτυο και σε άλλα ζητήματα. Θα κάνει σίγουρα μια εκδήλωση σε κάθε πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Θα κάνουμε εμείς τους «Δρόμους του 21» και σίγουρα θα κάνουμε τις κεντρικές ετήσιες εκδηλώσεις μας. Εξάλλου γνωρίζετε την οικονομική θέση του δήμου και ξέρετε πως εκτός από την κατάσχεση του 1 εκ ευρώ μας ήρθε άλλο μισό εκατομμύριο τον Ιούλιο από δικαστικές αποφάσεις. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πήραμε προκαταβολικά τους ΚΑΠ».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος με το Δήμαρχο και ο υπεύθυνος Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Δελφών, δημοτικός σύμβουλος κ Νίκος Κατσικούλης είχε δηλώσει στην ΩτΦ :

«Από την Επιτροπή ανέβασαν σε χάρτη τις προτάσεις που έγιναν, αυτό δε σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθούν κιόλας. Εμείς ήμασταν από την αρχή σε συνεννόηση μαζί τους, όπως και με την Πρωτοβουλία 21, αλλά και την Περιφέρεια. Αποφασίσαμε να κάνουμε τις δικές μας εκδηλώσεις, δεδομένου ότι μας ενημέρωναν για πρότζεκτ ρομποτικής, ενεργειακών και καινοτόμων δράσεων. Η στάση μας καθορίστηκε από την ενημέρωση που είχαμε από την Επιτροπή πως δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οικονομικά όλες οι εκδηλώσεις και μας εξήγησαν ότι η πρόταση μας πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, οπότε και καταλήξαμε να λειτουργήσουμε αυτόνομα», 

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι μόνο εκδηλώσεις είναι και έργα, όπως οι εκδόσεις για το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου, η επέκταση του Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού (Συλλογή Δαραδήμου) και άλλα έργα».

 

Ούτε όμως και η Δωρίδα θα συνδέσει τις εκδηλώσεις της με την εθνική προσπάθεια. «Εμείς θα προχωρήσουμε με δικές μας δυνάμεις. Θα κάνουμε εκδηλώσεις με φορείς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς της περιοχής μας» είχε τονίσει στην ΩτΦ ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης. Μάλιστα   εξήγησε ότι ο δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις εκδηλώσεις του και ως εκ τούτου δεν υπήρξε ανάγκη για αίτημα χρηματοδότησης.

 

Να σταματήσουν τις εγωκεντρικές απόψεις και τα παιχνιδάκια με την Περιφέρεια

 

Πέρα από τις δηλώσεις των δυο δημάρχων, οι οποίες έγιναν πριν την πρωτοβουλία Μπούγα ,  θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η Ρούμελη ήταν το κέντρο της επανάστασης του 1821 , γέννησε δεκάδες ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας και ως εκ τούτου είναι αδιανόητο  να μην συμπεριληφθεί στις κεντρικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή 2021. Τυχόν απομονωτισμός  και εκδηλώσεις κατά μόνας  θα αποτελεί ιστορική αδικία για την περιοχή η οποία , επιτέλους, θα πρέπει να μάθει να διεκδικεί το αυτονόητο:  να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων είτε αυτές αφορούν εκδηλώσεις, είτε  αφορούν έργα ή οτιδήποτε άλλο  .

Στην κατεύθυνση αυτή θεωρώ σωστή την πρωτοβουλία Μπούγα, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ προήλθε από τη δυσαρέσκεια προς τους δύο δήμους που του μετέφεραν δεκάδες πολίτες οι οποίοι ένοιωσαν- και ορθώς- προσβεβλημένοι , αδικημένοι και βεβαίως προβληματισμένοι για τις πραγματικές αιτίες της απόφασης  των δύο δημοτικών αρχών.

Και στο κάτω- κάτω της γραφής  ας αφήσει στην μπάντα ο δήμος Δωρίδας τις εγωκεντρικές και ελιτίστικες  τάσεις του τύπου “μπορώ να χρηματοδοτήσω εκδηλώσεις αλλά θα τις κάνουμε μόνοι μας ”που είπε ο κ Καπετζώνης αλλά και ο δήμος  Δελφών ας αφήσει κατά μέρος τις δικαιολογίες  ότι δεν έχει χρήματα για τις εκδηλώσεις – κάτι που σε εμένα προσωπικά είναι ακατανόητο διότι χρήματα για άλλες εκδηλώσεις και δράσεις μπορούν να βρεθούν εν ριπή οφθαλμού …. – και ας αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια με την Περιφέρεια.

Αν παρά ταύτα  η απόφαση έχει οικονομικά ελατήρια (πόσο να κοστίσει μια εκδήλωση ; 10.000 ευρώ ; 15.000 ευρώ ;, πόσο διάολε;;) τότε  ας συνεργαστεί ο Δήμαρχος με το Βουλευτή , να επισκεφτούν την Επιτροπή και να διεκδικήσουν χρηματοδότηση προσαρμόζοντας κάποια εκδήλωση στα στάνταρτ της «Ελλάδας 2021»

Αυτό είναι το σωστό και αυτό θα πρέπει να γίνει!!

Γιατί η Φωκίδα δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να απουσιάζει από το κάδρο μιας πανελλαδικού επιπέδου εκδήλωσης που εκτός των άλλων θα «φρεσκάρει» στη μνήμη όλων των Ελλήνων την καθοριστική συμβολή της στην Επανάσταση του 21 .

Γιατί , επιτέλους,   ένα τόσο μεγάλο γεγονός δεν διεξάγεται κάθε χρόνο και είναι κρίμα να είτε να έχουν ελιτίστικες τάσεις είτε να τσιγκουνεύονται ένα μικρό ποσό όταν αλλού τα πετούν με τόση ευκολία….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…