Home Κοινωνικοί φορείς ΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Κοινωνικοί φορείς - 21 Αυγούστου, 2018

ΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

 

Ο Σύλλογος Εμπορικών καταστημάτων Άμφισσας είναι μία ένωση  επαγγελματιών με κοινά χαρακτηριστικά και συμφέροντα, ο όποιος δημιουργήθηκε χωρίς ευκαιριακά χαρακτηριστικά και μετά από πολυετή απουσία ανάλογου φορέα. Σκοπός του είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη της αγοράς και γενικά της πόλης μας.

Καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τόπο μας και συμμετέχουμε ενεργά στις διεργασίες που γίνονται, ιδίως όταν αυτές άπτονται των ενδιαφερόντων του Συλλόγου μας, θα θέλαμε να τοποθετηθούμε σχετικά με την κυκλοφοριακή ρύθμιση της Άμφισσας το  οποίο είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Συνεπώς, κάθε διαφορετική άποψη για το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως σωστή ή λάθος.

Η άποψη της πλειοψηφίας των μελών μας, που εκφράζει η Διοίκηση του Συλλόγου, είναι ότι η πόλη μας οφείλει να ακολουθήσει βήματα μιας σύγχρονης εμπορικής ανάπτυξης που ο βασικός της άξονας είναι η λεγόμενη «βιώσιμη κινητικότητα». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουμε μια σειρά μέτρων για την αναβάθμιση του εμπορικού μας κέντρου και της ευρύτερης αγοράς της Άμφισσας, όπως είναι:

  1. Η λειτουργία ενός κεντρικού εμπορικού πεζοδρόμου και ενός δικτύου εμπορικών πεζοδρόμων ώστε να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο της Άμφισσας.

  2. Η εξασφάλιση αρκετών θέσεων στάθμευσης σε κοντινή απόσταση από την αγορά.

  3. Ο σεβασμός στον Πολίτη και η δημιουργία ευχάριστων συνθηκών για τον καταναλωτή (π.χ. σε ηλικιωμένους ,παιδιά, αναπήρους, πρόσβαση στους γονείς με καροτσάκια ,δημιουργία ραμπών, βελτίωση φωτισμού κλπ.)

  4. Η προστασία των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρόμιων της πόλης από την αυθαίρετη κίνηση και στάθμευση οχημάτων.  

  5. Η ομαλή κίνηση των οχημάτων στους δρόμους με όσο το δυνατόν αποτροπή διασταυρωμένων κινήσεων λόγω του μικρού πλάτους του οδικού δικτύου της  πόλης μας.

  6. Η προβολή της αγοράς μας μέσω εκδηλώσεων, διαφημίσεων κλπ.

Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές αφορούν πρωτίστως το Δήμο Δελφών αλλά και μια σειρά φορέων και συλλογικοτήτων που πρέπει όλοι να συνεργαστούμε αρμονικά.

Η τελευταία δεκαετία συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε μαρασμό της αγοράς της Άμφισσας. Επιπρόσθετα, το έτος 2018 είναι μέχρι στιγμής μία κακή εμπορική χρονιά για τα καταστήματα της πόλης γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο. Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες αγορές της χώρας όπως αποδεικνύεται από επίσημα στοιχεία της ΕΣΕΕ. Επιπλέον, η άνθηση των πολυκαταστημάτων, του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ανταγωνισμού των γειτονικών αγορών μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Για να αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση:

  1. Πιστεύουμε ότι μόνο με τολμηρές κινήσεις αναθέρμανσης της αγοράς και σύγχρονες ανταγωνιστικές λύσεις μπορούμε να προσδοκούμε σε ξεπέρασμα της κρίσης που βιώνουμε.

  1. Οι φορείς του εμπορίου και των επαγγελματιών οφείλουμε να συνεργαστούμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της ταυτότητας και του χαρακτήρα της αγοράς μας, όπως η προσπάθεια του Επιμελητηρίου και του Δήμου για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ανοιχτού Κέντρου εμπορίου» (Open Mall) όπως και άλλων.

  2. Η νέα κυκλοφοριακή μελέτη, που ήδη εφαρμόζεται, δεν μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς σήμερα καθώς έχει καθυστερήσει υπερβολικά η ολοκλήρωση της (π.χ. χώροι στάθμευσης, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις κλπ.). Κατά τη γνώμη μας, οι βασικοί της άξονες ήταν στη σωστή κατεύθυνση παρότι υπήρχαν τρωτά σημεία.

  3. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να προστατεύσει άμεσα την αγορά μας από την αυθαιρεσία, για παράδειγμα την προστασία πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

  4. Περαιτέρω, η Αστυνομική Αρχή οφείλει να προστατεύσει την αγορά μας στην οποία επικρατεί καθημερινά και προκλητικά η αυθαιρεσία.

  5. Επί των βελτιώσεων που προτείνει η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου (μετά από ένα εξάμηνο εφαρμογής της κυκλοφοριακής ρύθμισης) σημειώνουμε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι χρήσιμες και απαραίτητες. Παρόλα αυτά, μεγαλύτερη σημασία έχει η ουσιαστική εφαρμογή των ρυθμίσεων κάτι που σήμερα εμφανώς απουσιάζει (π.χ. η παράνομη στάθμευση και κίνηση οχημάτων σε ήδη υπάρχοντες πεζοδρόμους). Απαιτούμε άμεσα από το Δήμο Δελφών να εστιάσει και να προσηλωθεί στη σωστή εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Τέλος, είναι καιρός να επικρατήσει στην αγορά και στην πόλη μας πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα με τις αφοριστικές φωνές και τη ματιά στραμμένη στο παρελθόν.

Ζητούμε από τους συναδέλφους μας επαγγελματίες να βοηθήσουν στη βελτίωση του εμπορικού κλίματος, αποφεύγοντας τη δημιουργία ή τη συντήρηση εντάσεων, συμμετέχοντας σε συλλογικές προσπάθειες προβολής και αναβάθμισης της αγοράς μας τις οποίες εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει, και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καλή πρόταση από οποιαδήποτε πλευρά.

Άμφισσα, 21η Αυγούστου 2018

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΆΜΦΙΣΣΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…