Home Κοινωνικοί φορείς « Θα μείνεις με τον Χριστό ή θ’ ακολουθήσεις τους πλάνους;»
Κοινωνικοί φορείς - 13 Φεβρουαρίου, 2020

« Θα μείνεις με τον Χριστό ή θ’ ακολουθήσεις τους πλάνους;»

 Του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 

Αγαπητοί μου αδελφοί.

 

Σήμερα με την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου ανοίγει το Τριώδιο.

Τι είναι το Τριώδιο; Είναι ένα βιβλίο με ύμνους και ωδές μετανοίας και συντριβής, το οποίο χρησιμοποιούν οι ψάλτες των ιερών ναών μας, από σήμερα έως και το Σάββατο του Λαζάρου. Η Εκκλησία μας όλη αυτή την περίοδο, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, την ονομάζει «Τριώδιο». Κατά τη διάρκειά της καλεί τα πιστά μέλη της, να καλλιεργήσουν εσωτερικά στην καρδιά τους την μετάνοια και την συντριβή. Είναι μία περίοδος δακρύων για εμάς τους χριστιανούς. Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε, για όσους δεν ακολουθούν την διδασκαλία και τη ζωή της Εκκλησίας μας είναι μια περίοδος γλεντιού, ξεφαντώματος, μασκαρεμάτων και καρναβαλιών.

Σήμερα ο Απόστολος Παύλος μάς λέγει να προσέχουμε αυτούς τους ανθρώπους, διότι είναι πονηροί και κακοί, και μάλιστα όσους προσπαθούν με δόλιους τρόπους να μας απομακρύνουν από το πραγματικό νόημα των ημερών του Τριωδίου, αφού οι ίδιοι πρώτα έχουν πλανηθεί και βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο.

Εσύ, παιδί μου Τιμόθεε, τονίζει ο Απόστολος, και οι χριστιανοί σου, μείνετε πιστοί στη ζωή και την διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Μην ακολουθήσετε αυτούς τους ανθρώπους που βοηθούν στην εξάπλωση του κακού και της αμαρτίας. Να γνωρίζετε όλοι οι πιστοί, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα κηρύξουν πόλεμο εναντίον σας. Τo ίδιο έπαθα και εγώ στην Αντιόχεια, στο Ικόνιο, στα Λύστρα· δέχτηκα συκοφαντίες, πολέμους, ύβρεις και διωγμούς, πολλά υπέφερα. Με υπομονή όμως και αγάπη τα ξεπέρασα, διότι με γλίτωσε ο Κύριός μας. Να το γνωρίζετε οι χριστιανοί μας, ότι όσοι θέλετε και ποθείτε να ζείτε πνευματική και χριστιανική ζωή, θα διώκεστε.

 

Αδελφοί μου.

 

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος γνωρίζει καλά πώς εργάζεται την περίοδο αυτή ο διάβολος και οι άνθρωποι εκείνοι που δεν πιστεύουν στον Ιησού Χριστό. Απομακρύνουν τις ψυχές από τον Κύριο για χάρη του κέρδους του μαμωνά και άλλων αμαρτωλών παθών. Επί τούτου συμβουλεύει τον μαθητή του και Επίσκοπο της Εφέσου Τιμόθεο, τι πρέπει να προσέξει ο ίδιος, αλλά και όλα τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ώστε να μην μετατραπεί η περίοδος της μετανοίας, της συντριβής και των δακρύων σε περίοδο γλεντιών, μασκαρεμάτων, καρναβαλισμών και παγανιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες βεβηλώνουν την ιερότητα και την αγιότητα των ημερών αυτών, απομακρύνοντας τους πιστούς από το πραγματικό νόημά τους.

 

Αδελφοί μου.

 

Δείτε την αγάπη και το ενδιαφέρον του Αποστόλου Παύλου προς όλα τα πνευματικά του παιδιά. Αγωνιά ο Παύλος μη τυχόν και πλανηθεί κάποια χριστιανική ψυχή από τους πλάνους και πονηρούς ανθρώπους της εποχής εκείνης, αλλά και κάθε εποχής. Τη στιγμή που η Εκκλησία μάς καλεί να συμμετάσχουμε βιωματικά στην πορεία του Χριστού μας προς το Γολγοθά και την Ανάσταση, ο διάβολος με λύσσα θέλει να μας στερήσει κάθε ευκαιρία για μετάνοια, να μας αποκόψει από το δρόμο της σωτηρίας μας.

Εμείς όμως αδελφοί μου, ως πιστά μέλη της Εκκλησίας μας, υπακούμε στην φωνή του Παύλου και στην φωνή του Χριστού μας. Εμείς μένουμε πιστοί στην Ορθόδοξη διδασκαλία των αγίων Πατέρων της πίστεώς μας και σε όσα μας διδάσκουν για την περίοδο του Τριωδίου. Μένουμε πιστοί στα όσα από βρέφη υποσχεθήκαμε διά στόματος του αναδόχου μας την ώρα του ιερού μυστηρίου της βαφτίσεώς μας.

Τώρα που ανοίγει το Τριώδιο, χωρίς φόβο αποτασσόμεθα τον σατανά και πάση την πομπή των δαιμονίων αυτού και όλα τα έργα τους που οδηγούν τις ψυχές μας στο σκοτάδι της αμαρτίας. Συντασσόμεθα με τον Χριστό, τον Υιό του Θεού και Λυτρωτή των ψυχών μας, εις τον Οποίον θέλει κάμψει κάθε γόνυ ουρανίων, επιγείων και καταχθόνιων δυνάμενων. Σε Εκείνον ας αποδίδουμε πάντα κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση, σήμερα αλλά και εις όλους τους αιώνας των αιώνων, αμήν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…