Home Πολιτικά - Φωκίδα Θα βάλουν πλάτη οι δήμοι;
Πολιτικά - Φωκίδα - 18 Απριλίου, 2020

Θα βάλουν πλάτη οι δήμοι;

Η ανησυχία όλων είναι έκδηλη για την επόμενη μέρα στην οικονομία και πολύ περισσότερο στην τοπική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως ήταν από τις πιο ανίσχυρες στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν και αν τελικά θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα χρέη που παράγουν και που πιθανόν να συνεχίσουν να παράγουν ακόμη και όταν θα ανοίξουν ξανά.

 

 

Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων

 

 

Δυστυχώς η Φωκίδα δεν έχει μεγάλες επιχειρήσεις, με εξαίρεση δυο – τρεις. Όλες είναι μικρές οικογενειακές, που απασχολούν τα μέλη της οικογένειας και κάποιους υπαλλήλους. Οι περισσότερες είναι  φορτωμένες με δάνεια και ρυθμισμένες υποχρεώσεις σε ταμεία και εφορεία. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν αδύναμες και ανίσχυρες.

Αν ρωτήσει κανείς τους ιδιοκτήτες τους πως σκέφτονται την επόμενη μέρα, η απάντηση που θα λάβει από τη μεγάλη πλειονότητα είναι πως δεν μπορεί να είναι σίγουροι αν θα τα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν και να σταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν το κλείσιμο. Το αρνητικό με αυτές τις επιχειρήσεις είναι πως δεν έχουν σωρεύσει κέρδη. Πως θα μπορούσαν εξάλλου βιώνοντας μια μεγάλη δεκαετή οικονομική κρίση;

 

 

Οι επιπτώσεις

 

 

Οι επιπτώσεις αναμένονται από μεγάλες, μέχρι ανυπέρβλητες. Το καλό σενάριο είναι παρά τα προβλήματα να καταφέρουν να αντέξουν και να επανέλθουν μέχρι το τέλος του έτους. Το κακό σενάριο είναι να δούμε άμεσα λουκέτα σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Μόνο σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια οι συνολικά απασχολούμενοι μαζί με τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους ξεπερνούν τους 2.000 συμπολίτες μας. Αυτό και μόνο, καθιστά απολύτως αντιληπτούς τους λόγους που οφείλουμε όλοι μας ως κοινωνία, αλλά και πολύ περισσότερο τα θεσμικά όργανα να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. 

 

 

Ο ρόλος των δήμων

 

 

Το κράτος, μέσω της κυβέρνησης, δηλώνει διατεθειμένο να στηρίξει την επόμενη μέρα. Δε μπορούμε όμως να παραγνωρίζουμε και την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Μέχρι στιγμής πάντως, οι παροχές έχουν καλύψει σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών που πλήττονται. Απεναντίας οι δήμοι ελάχιστα έχουν συνεισφέρει. Για παράδειγμα, οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας απαλλάσσουν στην ουσία μόνο από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς το 0,5% και το 2% του τέλους παρεπιδημούνων, εφόσον οι επιχειρήσεις είναι κλειστές δεν το εισπράττουν και δεν το αποδίδουν.

Μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω; Είναι ένα ερώτημα ουσίας που πρέπει να μας απασχολήσει. Οι Δήμαρχοι ή καλύτερα οι απρόθυμοι δήμαρχοι κρύβονται πίσω από την νομοθεσία και ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τα νομικά περιθώρια. Και όμως τα έχουν, αρκεί να θέλουν.

 

Τα μέτρα

 

 

Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν για να απαλύνουν το πρόβλημα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις; Αφενός να συνεργάζονται μόνο με ντόπιους επαγγελματίες, χωρίς διακρίσεις, αφετέρου να αλλάξουν μόνο για το 2020 την τιμολογιακή τους πολιτική σε μια σειρά χρεώσεις.

Τα μέτρα που προτείνουμε παρακάτω απαιτούν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και τονίζουμε ότι οι δήμοι, πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούν να τα πάρουν «κατ’ εξαίρεση» και ως το Δεκέμβριο του 2020.

1. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την αλλαγή της τιμής χρέωσης του τετραγωνικού για τους κοινόχρηστους χώρους. Για παράδειγμα στο δήμο Δελφών οι κοινόχρηστοι χώροι χωρίζονται σε ζώνες, ανά περιοχή. Οι Δελφοί πληρώνουν 30 ευρω το τετραγωνικό, Άμφισσα – Ιτέα – Γαλαξίδι είναι γύρω στα 6 ευρώ και σε όλες τις υπόλοιπες γύρω στα 3 ευρω ετησίως. Μόνο για φέτος, μπορεί να ληφθεί απόφαση και η τιμή να οριστεί στο 1 ευρώ το τετραγωνικό όλο το δήμο. Ομοίως και αντιστοίχως η Δωρίδα, μπορεί να χρεώνει επίσης με ένα ελάχιστο τίμημα. Φυσικά, η απόφαση θα έχει ημερομηνία λήξης και από 1/1/2021 θα επανέλθουν στην κανονικότητα με την τιμολογιακή πολιτική που κάθε δήμος έχει επιλέξει να πορευτεί. 

 

2.Επίσης, το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ανταποδοτικά, χωρίς όμως να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό. Για παράδειγμα, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και γενικότερα τα δημοτικά τέλη που μας έρχονται μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος, θα πρέπει με απόφαση των δυο Δημοτικών Συμβουλίων να μειωθούν. Εξάλλου, οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τα οικιακά τιμολόγια. Και πάντα κατ’ εξαίρεση και μέχρι και το Δεκέμβριο.

 

Ως προς το ερώτημα αν θα το επιτρέψει η κυβέρνηση, η απάντηση είναι καταφατική. Η έγκριση θα δοθεί προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες.

 

3. Επιπλέον, θα πρέπει και η ΔΕΥΑ να αλλάξει τις χρεώσεις της για τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης και να φροντίσει οι επιχειρήσεις να έχουν πολύ μικρή χρέωση. Υπενθυμίζουμε δε, ότι ο δήμος Δελφών ακόμη χρεώνει με τα τιμολόγια των καποδιστριακών δήμων, εξ ου και κάθε περιοχή έχει διαφορετική τιμολόγηση.

Εξυπακούεται ότι οι δυο δήμοι και η περιφέρεια θα πρέπει να εξοφλήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις προς τους ντόπιους επαγγελματίες.

 

 

Οι ισολογισμοί και η  δανειοδότηση

 

 

Το ερώτημα που μπαίνει αυτονόητα είναι πως μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά οι δήμοι και να μην υποβαθμίσουν τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες;  Ο δήμος Δωρίδας δεν έχει πρόβλημα, έχει αποθεματικό και ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης έχει δεσμευτεί δημόσια ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ. Ο δήμος αυτός εξάλλου, με κλεισμένους ισολογισμούς μέχρι και το 2018 δεν έχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να δανειοδοτηθεί όποτε το θελήσει.

Ο δήμος Δελφών από την άλλη, μπορεί να διεκδικήσει πολιτικά να του επιτραπεί η δανειοδότηση, καθώς λόγω των ισολογισμών που δεν διαθέτει εξαιρείται από τη δανειοδότηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όσο για τη ΔΕΥΑ, δεν κουβαλά χρέη και μπορεί να λάβει δάνειο για να τα καταφέρει.

Μπορεί το χρονικό διάστημα αυτό, έως το Δεκέμβρη, να φαντάζει μικρό, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση και τις αντοχές της τοπικής μας οικονομίας.

 

 

Γιώτα Γιαννούλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…