Home Δήμος Δελφών Η φωτιά στο ΧΥΤΥ που ακόμη αγνοούμε τους λόγους που την προκάλεσαν -Το τυχαίο, οι διαφωνίες και οι προσλήψεις
Δήμος Δελφών - 23 Ιουνίου, 2020

Η φωτιά στο ΧΥΤΥ που ακόμη αγνοούμε τους λόγους που την προκάλεσαν -Το τυχαίο, οι διαφωνίες και οι προσλήψεις

 Η φωτιά στο ΧΥΤΥ που ακόμη αγνοούμε τους λόγους που την προκάλεσαν

Το τυχαίο, οι διαφωνίες και οι προσλήψεις

-Έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά απορριμμάτων των δήμων Δελφών και Δωρίδας στο ΧΥΤΥ, στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας.

-Τον τρόπο που θα γίνουν οι προσλήψεις εξηγεί ο Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ κ.Τσοκανής.

 

Φωτιά μικρής, ευτυχώς, έντασης ξέσπασε την Παρασκευή στο ΧΥΤΥ, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αν και λαμβάνουμε αντικρουόμενες πληροφορίες από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή και τον Διευθυντή του ΦΟΔΣΑ κ. Χαράλαμπο Τσοκανή αν ήταν εντός ή εκτός του κυττάρου και αν απειλήθηκαν οι μεμβράνες.

 

Το συμβάν

 

Ο κ. Τσοκανής τόνισε ότι η ποσότητα απορριμμάτων είναι πολύ μικρή και η φωτιά ήταν εξίσου μια πολύ μικρή εστία που είχε περισσότερο κάπνα, όπως και ότι ήταν σε χώρο με άμμο, εκτός του κυττάρου, που δεν μπορούσε να απειλήσει τις μεμβράνες. Σε αντίθεση ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής τόνισε ότι η εστία ήταν εντός του κυττάρου, ωστόσο δεν έγιναν ζημιές γιατί περιορίστηκε αμέσως. «Πιθανότατα οφείλεται σε αυτανάφλεξη, αλλά ακόμη δεν έχει βγει το πόρισμα της Πυροσβεστικής. Εμείς ζητήσαμε να τοποθετηθούν κάμερες», σημείωσε.

Ο κ. Τσοκανής από την πλευρά του τόνισε ότι παρόμοιο συμβάν δεν τους έχει τύχει ποτέ ξανά και ανακοίνωσε ότι η φύλαξη θα είναι 24ωρη από εδώ και στο εξής. Ενημέρωσε ακόμη ότι στο έργο ήρθε και ο ίδιος την Παρασκευή με συνεργάτες του, ενώ εξήγησε ότι δυο στελέχη του ΦΟΔΣΑ βρίσκονταν εδώ μέχρι και χθες το μεσημέρι.

 

Σε δοκιμαστική λειτουργία

 

Ο ΧΥΤΥ βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ εξήγησε ότι δέχεται απορρίμματα μόνο από τους δήμους Δελφών και Δωρίδας. «Από τις 15 Ιουνίου που τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία δέχεται απορρίμματα μόνο από τους δυο δήμους της Φωκίδας. Η δοκιμαστική λειτουργία διαρκεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, κατά την οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας ο ανάδοχος του έργου. Σήμερα στο χώρο υπάρχει το προσωπικό του εργολάβου και τέσσερα άτομα του ΦΟΔΣΑ», τόνισε.

 

Θα λειτουργεί από το φορέα και όχι από εργολάβο

 

Ο κ. Τσοκανής εξηγεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης και Συλλογής Απορριμμάτων Στερεάς Ελλάδας έχει πάγια πολιτική του να λειτουργεί μόνος του τα έργα του. «Δεν πρόκειται να βάλουμε εργολάβο, δεν έχουμε βάλει ποτέ και σε καμιά από τις δομές που διαχειριζόμαστε. Εμείς έχουμε δικό μας εξειδικευμένο προσωπικό, επιστημονικό, αλλά και τεχνικό.  Είναι αρχή του φορέα μας να μην αναθέτει τις δομές του σε εργολάβους. Όταν ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και περάσει στη δική μας διαχείριση, θα φροντίσουμε ώστε να μπει το προσωπικό που απαιτείται για να το λειτουργήσει. Χρειάζονται περίπου δέκα άτομα, τα οποία θα εκπαιδεύσουν τα δικά μας στελέχη για να μπορεί να λειτουργεί ο ΧΥΤΥ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του», όπως τονίζει.

 

Οι προσλήψεις

 

Οι προσλήψεις των ατόμων που απαιτούνται και ο τρόπος που αυτές θα γίνουν είναι ένα ακόμη μελανό σημείο στην ιστορία του ΧΥΤΥ, ενώ ακούγεται ότι ήδη έχουν καπαρώσει θέσεις ακόμη και αυτοδιοικητικοί, αλλά και άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Από την πλευρά του δήμου ωστόσο η απάντηση είναι ότι οι προσλήψεις θα γίνουν από εργολάβο που ορίζει ο ΦΟΔΣΑ, αφήνοντας να εννοηθεί καθαρά πως από το ΦΟΔΣΑ θα γίνει και η επιλογή.

Ο κ. Τσοκανής είναι όμως ξεκάθαρος. Ο ίδιος και ο φορέας δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να επιλέξει το προσωπικό. Ζητάμε διαρκώς να μας επιτρέψουν να προσλάβουμε δικό μας προσωπικό, αλλά ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας είναι ο μοναδικός αυτοδιοικητικός φορέας που εξαιρείται από όλες τις προκηρύξεις. Θυμάστε φαντάζομαι ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον. Εμείς κάθε δυο χρόνια κάνουμε ένα διεθνή διαγωνισμό ώστε να επιλέξουμε ανάδοχο ο οποίος και θα μας παρέχει το προσωπικό που χρειαζόμαστε. Εμείς ορίζουμε τις ειδικότητες και ο εργολάβος το προσλαμβάνει. Έχουμε κατοχυρώσει ωστόσο να ορίζουμε τη μισθοδοσία, με συλλογικές συμβάσεις! Η επιλογή δεν γίνεται από εμάς, αλλά συνήθως υποδεικνύονται στον εργολάβο. Εμείς εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι αν εκ των υστέρων δούμε ότι κάποια άτομα δεν μπορούν να έχουν την απόδοση που πρέπει ζητάμε την αντικατάστασή τους. Συνήθως πάντως όλα τα άτομα που προσλαμβάνονται είναι από την τοπική κοινωνία», τονίζει ο κ.Τσοκανής. Στην ερώτησή μας αν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν φαινόμενα προκλητικών προσλήψεων, επαναλαμβάνει ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει τρόπο να επέμβει.

 

Η ενημερωτική καμπάνια για τους καφέ κάδους

 

Ο δήμος Δελφών ήδη ετοιμάζεται να τρέξει το πρόγραμμα ενημέρωσης, μέσω ιδιωτικής εταιρείας προβολής. «Η δαπάνη της ενημέρωσης για τους καφέ κάδους δεν ήταν επιλέξιμη από το πρόγραμμα, οπότε αναγκαστήκαμε να την καλύψουμε από ίδιους πόρους του δήμου. Το πρόγραμμα είναι ύψους 20.000 ευρώ. Θα μοιραστούν δυο έντυπα και βιοδιασπώμενες σακούλες μα τη μέθοδο πόρτα – πόρτα, ενώ παράλληλα θα εκπονηθεί βίντεο το οποίο θα τρέξει μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου και ως χορηγούμενο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως τονίζει ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…