Home Πολιτικά - Φωκίδα Η Φωκίδα και μείς: 15 Προτάσεις Αναπτυξιακής Πολιτικής Ξεκινάμε τον Διάλογο
Πολιτικά - Φωκίδα - 4 Φεβρουαρίου, 2019

Η Φωκίδα και μείς: 15 Προτάσεις Αναπτυξιακής Πολιτικής Ξεκινάμε τον Διάλογο

 Η Ταυτότητα της Φωκίδας

 

 

Η Φωκίδα είναι μια απομονωμένη περιοχή της Στερεάς, με κακό οδικό δίκτυο, και σύμφωνα με τις στατιστικές, χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα και ΑΕΠ, υψηλή ανεργία, γήρανση πληθυσμού, εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας κ.α.

Η Φωκίδα ωστόσο είναι ένας «πλούσιος» τόπος: Εδώ βρίσκεται το κέντρο της Γής-οι ΔΕΛΦΟΙ, ο Ελαιώνας της Άμφισσας (μνημείο της φύσης), τα Βουνά της Ρούμελης, ο Παρνασσός, η Γκιώνα, τα Βαρδούσια, η ακτογραμμή του Κορινθιακού.

 

Η Φωκίδα έχει ιδιαίτερη ταυτότητα και ιστορία:  Είναι η περιοχή που «δίνει το παρών» στα σημαντικά γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, στην Επανάσταση του 1821 (Σάλωνα, Λιδορίκι, Γραβιά, Γαλαξείδι κ.λ.π.), και στον αντιφασιστικό αγώνα της Εθνικής Αντίστασης (το ΕΚΚΑ του συν/ρχη Ψαρρού,  συμμετοχή των αντάρτικων δυνάμεων ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ στην ανατίναξη του Γοργοποτάμου κ.λ.π.). Η αρχιτεκτονική των αστικών χώρων, τα γραφικά χωριά, οι ορεινοί όγκοι, το υδάτινο δυναμικό,  η Λίμνη του Μόρνου, η τεχνογνωσία της περιοχής, η λαογραφία, η χλωρίδα-πανίδα, τα τοπικά προϊόντα, προσδίδουν στην Φωκίδα μια ιδιαίτερη ταυτότητα.  

 

Σήμερα η Φωκίδα, όπως όλες οι αγροτικές περιοχές, «εξασθενεί», διαλύεται  ο κοινωνικός της ιστός, συρρικνώνεται ο πληθυσμός, ερημώνονται τα χωριά.  

 

Πως και με ποιο τρόπο θα αναστρέψουμε αυτό το κλίμα; 

 

Γιατί δεν απέδωσαν οι φιλότιμες προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια;

 

Γιατί δεν απέδωσαν οι προσπάθειες με τα Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα;

 

Δύο είναι τα κρίσιμα μεγέθη που καλούμαστε να επηρεάσουμε θετικά: Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πως θα βελτιώσουμε το ΑΕΠ της Φωκίδας.

 

 

Η περιοχή της Φωκίδας σε συνθήκες κρίσης

 

Στην Φωκίδα, η αστικοποίηση, η εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας, το δημογραφικό πρόβλημα, δημιουργούν κλίμα απαισιοδοξίας και χαμηλές προσδοκίες στον τοπικό πληθυσμό. Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποι του καιρού μας, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αναστροφής του κλίματος.

 

Η πρόσφατη οικονομική κρίση, βάζει όλους προ των ευθυνών μας: Να δούμε με περίσκεψη τα λάθη του πολιτικού συστήματος, το αντιπαραγωγικό κράτος, την «πολιτεία» των ημετέρων, το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε εδώ και 40 χρόνια.

 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει όπως παλιά…Τίποτα δεν πρέπει να επαναληφθεί…και αυτό το οφείλουμε στις νεώτερες γενιές.

 

Η μεταμνημονιακή εποχή επιβάλλει ένα ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ για την περιοχή, ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ αξιοποιώντας τις προηγούμενες εμπειρίες της Αυτοδιοίκησης και αφήνοντας κατά μέρος τους τοπικισμούς, τις αυταπάτες, τους εφήμερους εγωισμούς.

 

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι, οι εξασθενημένες περιοχές όπως η ΦΩΚΙΔΑ, μπορούν να ανατάξουν μόνον εφόσον η Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση-Τοπικές Κοινωνίες αναλάβουν συνδυασμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με συγκέντρωση πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών), ή με την  επίδραση εξωτερικών οικονομιών (π.χ. με μεγάλες επενδύσεις).

 

Εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου, η παράταξη ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ, καταθέτουμε συγκεκριμένες στρατηγικές και προτάσεις (για ένα πρόγραμμα παραγωγικής  ανασυγκρότησης της Φωκίδας) σε συνδυασμό με όσα σχεδιάζουμε για την Στερεά Ελλάδα, αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία που διαθέτει η Φωκίδα.

 

 

Δέκα Πέντε (15) Προτάσεις πολιτικής για την Φωκίδα

 

 

Με τις προτάσεις που κατατίθενται εδώ με την μορφή άρθρου, επιδιώκεται η έναρξη διαλόγου με τους φορείς της περιοχής. Σύντομα με την παράταξη ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ, θα καλέσουμε τους φορείς της Φωκίδας για διατύπωση γνώμης επ’ αυτών των προτάσεων, με ένα πιο οργανωμένο τρόπο. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουν αφετηρία διαλόγου για τα προβλήματα ανάπτυξης και να αναζητήσουμε λύσεις για το  μέλλον της περιοχής. Aπέναντι σε ανούσια συνθήματα, επιμένουμε να καταπιαστούμε με την σκληρή πραγματικότητα  της ζωής, της ανεργίας των νέων, της εγκατάλειψης της υπαίθρου, των χαμηλών προσδοκιών και εισοδημάτων που είναι έντονα την Φωκίδα, και να δούμε πως και με ποιο τρόπο θα την αλλάξουμε. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει με,  τις χωρίς περιεχόμενο «εικόνες» των πολιτικών, την εικονική πραγματικότητα, το life style στα κανάλια των οκτώ στα ΜΜΕ, τα twitter. 

 

Σε αυτήν την ατζέντα θέτουμε από σήμερα (και όχι αύριο),  προκαταβολικά ορισμένες ιδέες και προτάσεις διαλόγους για ανάληψη εί δυνατόν κοινής δράσης για την περιοχή:

 

1.Οι ΔΕΛΦΟΙ-Κέντρο Μεγάλων Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων-Στήριξη Πρωτοβουλιών του Δήμου.

 

2.Σχεδιασμός και Eφαρμογή Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην περιοχή ΠΑΡΝΑΣΟΣ-ΓΚΙΩΝΑ-ΟΙΤΗ με τίτλο Πρότυπο Κέντρο Ορεινής Οικονομίας συνεργασία των ΟΤΑ της ορεινής ζώνης, που εκτείνεται από τον Παρνασσό μέχρι την Γκιώνα-Οίτη-Βαρδούσια και συγκέντρωση πόρων γύρω από ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο (υποδομές, ανασυγκρότηση τοπικού παραγωγικού συστήματος, αγροτουρισμός, Συνεργατισμός, Αναβάθμιση οικισμών).

 

3.Το σήμα κατατεθέν της Φωκίδας είναι η Ελιά και ο Ελαιώνας της Άμφισσας που αποπνέει τον πολιτισμό της Ελλάδας. Οι πόροι που δόθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρέπει να πάνε χαμένοι. Εκτός των απαραίτητων υποδομών για τόνωση της παραγωγικής ικανότητας του Ελαιώνα, χρειάζεται τοποθέτηση αυτού του «bradename” σε ευρύτερα πεδία με την υλοποίηση Προγράμματος με έμφαση στον Πολιτισμό «οι Δρόμοι της Ελιάς» με αφετηρία τον Ελαιώνα που αποτελεί μνημείο της φύσης.  

4.Σχεδίαση και εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος για την Κτηνοτροφία στην Ορεινή ζώνη, (Δεσφίνα, Παρνασσό, Γκιώνα, Βαρδούσια, Οίτη),  για στήριξη της Ορεινής Οικονομίας και Παραγωγής, Ανάδειξη των εξαιρετικών προϊόντων ζωικής προέλευσης (Γίδινο γάλα, Κρέας, Τυριά, Φορμαέλες, Προϊόντα με σήμα περιοχής),

 

5.Οδικός Άξονας και διασύνδεση της ΠΑΘΕ– Μπράλλος-Αντίρριο ως προτεραιότητα για άρση της απομόνωσης της ορεινής Φωκίδας, και Οδικός άξονας Λιβαδειά-Δελφοί-Ιτέα.

  

6.Αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Άμφισσας-Επανασχεδιασμός παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

7.Μελέτη Αξιοποίησης της Λίμνης Μόρνου και Ενεργοποίησης του Φορέα Δίκτυο ΟΤΑ Ορεινών Λιμνών της Ελλάδας στον οποίο πρωτοστατεί ο Δήμος Δωρίδας (Αξιοποίηση για ήπιες δράσεις), και ανάπτυξη δράσεων Διαπεριφερειακής Συνεργασίας στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ για την Ορεινή ζώνη (Δίκτυο ΟΤΑ ΠΙΝΔΟΣ). 

8.         Αξιοποίηση του Νόμου 4513/2018, για δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στις Ορεινές Περιοχές για παραγωγή ενέργειας προς όφελος των κατοίκων των χωριών. Συνδυασμός δράσεων με την εφαρμογή προγράμματος ΕΞΥΠΝΑ ΧΩΡΙΑ (SMARTS VILAGE). 

 

9.Μεγαλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη μέσω τροποποίησης του νόμου του ΥΠΕΚΑ από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες για έργα περιβάλλοντος στην περιοχή, και μεγαλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη από το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΥΔΑΠ προς την Αυτοδιοίκηση για την χρήση των νερών της Λίμνης του Μόρνου.  

 

10.Δράσεις Ανάδειξης του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος της Περιοχής

11.Στήριξη της Μικρής Επιχείρησης της περιοχής και Ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας μέσω των εκθέσεων που γίνονται στη περιοχή. 

 

12.Τόνωση Συνεργατισμού στην ορεινή ζώνη, με δράσεις Κοινωνικά Αλληλέγγυας Οικονομίας.

    

13.Προτείνουμε στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, την υλοποίησης Προγράμματος-Καμπάνια επιστροφής στην Πατρίδα αξιοποιώντας τους Φωκαείς της διασποράς που διαπρέπουν στην Αθήνα και διατηρούν σημαντικούς δεσμούς μεταξύ τους αλλά και με την γενέθλια Γή.

 

14.Στήριξη των πρωτοβουλιών των Δήμων Δελφών-Δωρίδας-Ορειβατικών Συλλόγων και Φορέων  Διαχείρισης για ανάδειξη της  Ταυτότητας της Ορεινής Ζώνης. Ανάδειξη Μονοπατιού της Εθνικής Αντίστασης, Μονοπατιών της Κεντρικής Ελλάδας, σχεδίαση προγράμματος ήπιων δράσεων με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Πατρίδα-Τα Βουνά της Κεντρικής Ελλάδας».

 

15.Αξιοποίηση των Σχολών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, για διασύνδεση Πανεπιστημίου και Περιοχής και για την Στήριξη του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού στην Φωκίδα. 

 

Θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις, με συγκέντρωση των Οικονομικών Πόρων γύρω από ολοκληρωμένα σχέδια και όχι σε μικροέργα, θα στηρίξουν την Τοπική Παραγωγή και Οικονομία. Θα κινητοποιήσουν το Τοπικό Παραγωγικό δυναμικό, δημιουργούν Συνεργασίες. Δίνουν προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και στις Υπηρεσίες. Θα δίνει χειροπιαστά δείγματα ότι κάτι διαφορετικό και ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ γίνεται στη Φωκίδα.  Κυρίως όμως θα δημιουργεί Θέσεις εργασίας,  Αυταπασχόληση, και θα βελτιώνει το ΑΕΠ της περιοχής. 

Έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε την απαισιοδοξία των πολιτών και να μεγαλώσουν οι προσδοκίες των Νέων. Με  Δημοκρατικό Σχεδιασμό και Δημιουργικές Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες. Βλέποντας πέρα από την γειτονιά μας, πέρα από τις συνήθειες του παρελθόντος. Έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να φτιαχτεί μια νέα προοπτική.

Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την ρότα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…