Home Κοινωνικοί φορείς Η Φυσική μαγεύει
Κοινωνικοί φορείς - 21 Σεπτεμβρίου, 2017

Η Φυσική μαγεύει

 Γράφει ο Νίκος Τριανταφύλλου

Φυσικός 
τηλ: 6978144775
 
 
Χωρίς αμφιβολία η Φυσική είναι μια από τις πιο όμορφες επιστήμες, ίσως και η ομορφότερη. Δεν είναι μια απρόσωπη επιστήμη, αλλά συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα. Η κίνηση των οχημάτων, η κληματικη αλλαγή, οι εκλείψεις της σελήνης, του ήλιου, η κίνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος είναι μερικά μόνο από τα φαινόμενα που εξετάζει και ερμηνεύει . Στόχος της είναι η πλήρης κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου. 
Η Φυσική είναι η επιστήμη που έχει φέρει την επιστημονική επανάσταση στον κόσμο. Αρχικά με την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν η οπόια ενώνει τον  χώρο με τον χρόνο σε κάτι ενιαίο, τον 4-διάστατο χωροχρόνο (Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας) και κατόπιν εισάγει το ενοποιημένο πεδίο που ενοποιεί τον χώρο, τον χρόνο, την ύλη και την ενέργεια (Γενική Θεωρία της Σχετικότητας )  Στη συνέχεια με την Κβαντική Θεωρία της Φυσικής που ξεκινά με τους Πλάνκ, Αϊνστάιν , Μπορ και ολοκληρώνεται με τους Χάιζενμπεργκ και Σρέντιγκερ σύμφωνα με την οποία πλέον δεν μιλάμε για μια διαδρομή , αλλά για πιθανές διαδρομές.
Βασικό θεμέλιο των θετικών επιστημών και κατεπέκταση της Φυσικής είναι η παρατήρηση και το πέιραμα. Οποιαδήποτε πρόταση για να είναι επιστημονικά ορθή θα πρέπει να έχει αποδειχθεί πειραματικά. Όπως γίνεται εύκολο κατανοητό, για την ορθή διδασκαλία της Φυσικής είναι απαραίτητο το εργαστήριο. Εκεί ο μαθητής έρχεται σε άμεση επαφή με τα φαινόμενα που μελετά τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο. Επομένως η φυσική μεταρέπεται από κάτι μονότονο σε κάτι πολυ ευχάριστο καθώς δεν μελετάς θεωρητικά τα φυσικά φαινόμενα, αλλά στην πράξη. Από παθητικός δέκτης μετατρέπεσαι σε πρωταγωνιστή!
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι  κατάλληλες υποδομές για να διδαχθεί σωστά η φυσική. Το μάθημα της φυσικής είναι συνδεδεμένο στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων με  ακατανόητες  μαθηματικές σχέσεις, διανύσματα και διαγράμματα γραμμένα στον μαυροπίνακα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει ενα εργαστήριο με ελλιπείς πειραματικές διατάξεις… Επιπλέον το μάθημα συνεχώς υποβαθμίζεται καθώς μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας  στο σχολείο και κατεπέκταση η διδακτέα ύλη, έτσι ο μαθητής διδάσκεται ενα μικρό μέρος της την Κλασικη Φυσική και όχι τη Σύγχρονη .
Συνοψίζοντας το συμπέρασμα που προκύπτει είνα ότι η Φυσική δεν είναι απλώς μια επιστήμη, αλλά η Επιστήμη των Επιστημών μέσα από τη μελέτη της οποίας κατανοούμε το σύμπαν, αλλά κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν είναι μια επιστήμη που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό , αλλά ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί μαζί της αρκεί να έχει διάθεση για γνώση. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μαγεία της!
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…