Home Διεθνή Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε τα F-35 θα κλείσουμε τη βάση του Ιντζιρλίκ
Διεθνή - 30 Μαΐου, 2018

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε τα F-35 θα κλείσουμε τη βάση του Ιντζιρλίκ

 Η Άγκυρα προειδοποίησε με κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ, εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την πώληση και παράδοση με μαχητικά  F-35 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Σχετικά με τα F-35, δεν ανησυχώ, καθώς αυτή η σύμβαση δεν μπορεί να τερματιστεί. Αλλά, αν αυτά τα μαχητικά δεν δοθούν στην Τουρκία, θα καλύψουμε της ανάγκες μας από κάπου αλλού», ανέφερε σε δηλώσεις ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το NTV.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα μας παρέχουν F-35. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Τουρκία, όπως έχει σχεδιαστεί. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μείνουμε χωρίς εναλλακτικές. Μπορεί να αγοράσουμε αερσκάφη είτε από τη Ρωσία, είτε από κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία συμφωνία για τα F-35 και αν αποσυρθεί μία από τις δύο πλευρές, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα», πρόσθεσε.

Λίγες ημέρες πριν, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, είχε αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.

Παρόλα αυτά, πηγή προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι αναφορές βασίζονται σε αποψεις ειδικών. «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης», είχε προσθέσει η ίδια πηγή. 

Στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικάνους, η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ

Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ αποτελεί έδρα της 10ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης, της 2ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ φιλοξενεί συμπλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με περίπου πέντε χιλιάδες αεροπόρους, με αρκετές εκατοντάδες αεροπόρων από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επίσης παρόντες, από τα τέλη του 2002. Η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 3.048 μέτρων, που βρίσκεται μεταξύ των περίπου 57 καταφυγίων αεροσκαφών. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα στη βάση.

Η απόφαση για την κατασκευή της Αεροπορικής Βάσης Ιντζιρλίκ πάρθηκε κατά τη διάρκεια της Β΄ Διάσκεψης του Καΐρου, το Δεκέμβριο του 1943 αλλά τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μηχανικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ άρχισε την κατασκευή της Αεροπορικής Βάσης Ιντζιρλίκ την άνοιξη του 1951.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αρχικά σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τη βάση ως στάση έκτακτης ανάγκης και τις εγκαταστάσεις αποκατάστασης για μεσαία και βαριά βομβαρδιστικά. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψαν μια συμφωνία κοινής χρήσης για τη νέα αεροπορική βάση τον Δεκέμβριο του 1954. Στις 21 Φεβρουαρίου του 1955, η Αεροπορική Βάση ονομάστηκε επίσημα Αεροπορική Βάση Αδάνων (Adana Hava Üssü), με την 7216η Αεροπορική Μοίρα (7216th Air Base Squadron) να τη χρησιμοποιεί ως έδρα. Έπειτα, στις 28η Φεβρουαρίου του 1958 μετονομάστηκε σε «Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…