Home Κοινωνικοί φορείς Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.!!!
Κοινωνικοί φορείς - 25 Μαρτίου, 2021

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.!!!

Η Τοποθέτηση στο ΔΣ :

     Μας καλέσατε σε νέο ΔΣ μόλις σε λιγότερο από 24 ώρες, από το προηγούμενο. Συνεδριάσαμε στις 12,00 το μεσημέρι στις 18/3 και το πρωί της επομένης (19/3) αποφασίσατε για νέο ΔΣ. με αστεία επιχειρήματα ότι κάποιοι άλλαξαν απόφαση και άρα δημοκρατικό είναι να ξαναγίνει ΔΣ κλπ.

1.        Κατ’ αρχάς η απόφαση που πάρθηκε να τραβήξει το Σωματείο το δρόμο του χωρίς να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της εταιρείας ήτανε 5 υπέρ με 2 μόνον κατά, γιατί τόσοι (7) ήτανε οι παρόντες όταν πάρθηκε η απόφαση.

      Τι άλλαξε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ώστε οι ανανήψαντες συνδικαλιστές να δούνε το φώς το αληθινό και να αλλάξουν την απόφασή τους;  
      Ποιος σας λέει ότι δημοκρατία είναι να αποφασίζουν ξένα κέντρα τα οποία με τις αφόρητες πιέσεις απέναντι σε συνδικαλιστές (μάλιστα) να κατευθύνουν τις αποφάσεις της διοίκησης με βάση τα δικά τους και μόνο συμφέροντα;  Αν αποδεχθούμε μια τέτοια λογική να παραιτηθούμε και να αναλάβει τη διοίκηση η εταιρεία. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση αυτό θα πεί εργοδοτικός συνδικαλισμός    
      Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι πραξικόπημα. Έτσι λέγεται στη γλώσσα της δημοκρατίας η μειοψηφία να βαφτίζεται πλειοψηφία εν μια νυκτί. Έχετε ευθύνες όλοι όσοι τροποποιήσατε τις θέσεις σας γιατί δεν είναι αποτέλεσμα των διαθέσεών σας αλλά αποτέλεσμα υποχωρήσεών σας απέναντι στο συγκεκριμένο κέντρο. Όταν εκλεχτήκατε συνδικαλιστές τι νομίζατε ότι θα πάμε σε περίπατο; Δεν αντιλαμβανόσασταν ότι εδώ απαιτούνται συγκρούσεις με μια εταιρεία που τα θέλει όλα δικά της;  
      Ο πρόεδρος, ιδιαίτερα, είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος γιατί αυτός είναι που καθοδηγεί τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα που λαμβάνει (και που έχει σε όλους μας ομολογήσει κατά καιρούς) από τον προσωπάρχη της εταιρείας. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους κανέναν από τους υπόλοιπους συναδέλφους!!
      Ξεχνάτε ότι στις 4/10, ημέρα των εκλογών του Σωματείου μας, εκλεχτήκαμε (οι 6 από τους 9)  σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου κυρίαρχη θέση μας ήτανε το 8ωρο, πενθήμερο, Δευτέρα έως Παρασκευή; Ποια δημοκρατικά σας αισθήματα τώρα πλέον σας έκαναν να φτύσετε κατάμουτρα τους συναδέλφους που σας ψήφισαν ακριβώς για αυτή σας τη θέση, και να την υπονομεύσετε μάλιστα;
      Μας λέτε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι σας πιέζουν να αποδεχθούμε τα μέτρα αλλά σημαντικό είναι τι ακριβώς λέτε (ή δεν λέτε) στους συναδέλφους από όλα αυτά που θα γίνουν, ή από όσα μας είπανε, ρίχνοντας τόνους λάσπης απέναντι σε μας, απέναντι σε όσους με συνέπεια σταθήκανε στο ύψος τους, δεσμευμένοι απέναντι στην ετυμηγορία της ψήφου στις 4/10; Τα ψέματά σας είναι τόσο χοντροκομμένα, προσπαθώντας να κρύψετε την ταύτισή σας με την εργοδοσία, που βέβαια θα αποκαλυφθούν στη πρώτη Γενική Συνέλευση, όπου θα βρεθεί ο καθένας ενώπιος ενωπίω, απέναντι στα μέλη του Σωματείου.
      Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι η επιθυμία – στόχος της εταιρείας είναι η 6ήμερη λειτουργία για τώρα και το επόμενο βήμα η 7ήμερη. Αυτή η απόφαση αποδοχής των μέτρων που πρότεινε η εταιρεία εκεί ακριβώς δεν οδηγεί;  
      Με ποιο δικαίωμα εμποδίζετε τον όποιο συνάδελφο (ή κλαδικό σωματείο) θέλει να προσφύγει δικαστικά είτε για το 5θήμερο είτε για το παρών, γιατί με βάση από αυτά που  μας είπανε, θα μπει ταφόπλακα απέναντι σε όποια διεκδίκηση για τουλάχιστον έναν χρόνο!!
      Γίνετε πλέον φανερό ότι οι καταγγελίες που μας έκαναν διάφοροι συνάδελφοι ότι  
      κάποιοι συνδικαλιστές υπονόμευαν με τον τρόπο τους τις στάσεις εργασίας, είχανε    βάση, ήτανε αληθινές!! Δεν θέλατε την επιτυχία τους γιατί ήσασταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την εταιρεία γνωρίζοντας τις τελικές της προτάσεις. Γιατί άλλωστε να θέλετε την επιτυχία του αγώνα μας όταν θέλατε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που οι συνάδελφοι (σας γύρισαν την πλάτη) και αγωνίστηκαν!!   
      Με τι μούτρα θα αντιμετωπίσετε τους συναδέλφους απ’ την Ομοσπονδία που άφησαν οικογένειες και δουλειές για να έρθουν να υπερασπιστούν το δίκιο μας, τα αιτήματά μας, εμάς,  και εσείς τους φτύνετε;

 12.   Μοιράζετε χρήμα (σαν να το βγάζετε από την τσέπη σας) προκειμένου να υποστηρίξετε τις προτάσεις της εταιρείας. Δεν λέτε όμως πόσα κλέβει η εταιρεία από τη δική μας απλήρωτη εργασία.. Αλήθεια αναλογίζεται κανείς σας πόσα κέρδη βγάζει η εταιρεία από την 6ήμερη λειτουργία αλλά και από το παρών στα κοιτάσματα;  Με το 6ήμερο έχει κέρδος την λειτουργία των μηχανημάτων για πάνω  από 4 μέρες (κάθε Σάββατο) το μήνα χ 11 εργάσιμους μήνες = 44 εργάσιμες μέρες ή δύο μήνες και δύο εργάσιμες το χρόνο!!!!! Με το παρών στα κοιτάσματα με μέσο όρο 1,5 ώρα σε κάθε βάρδια τη μέρα, έχει κέρδος 9 ώρες τη βδομάδα σε καθεστώς 6ήμερης λειτουργίας και 7,5 ώρες σε καθεστώς πενθήμερης!! Δηλαδή  γύρω στις 40 ώρες και 32-35 αντίστοιχα  το μήνα. Δηλαδή κερδίζει μια ολόκληρη βδομάδα το μήνα απλήρωτης εργασίας, δηλαδή χονδρικά τρείς ολόκληρους μήνες το χρόνο τζάμπα εργασία!! Ξεπληρώνεται αυτή η απλήρωτη εργασία με το ξεροκόκαλο των 90 – 100 ευρώ καθαρά που μας πετάει η εταιρεία! Αυτή είναι η επιτυχία των συναδέλφων του ΔΣ; Ή αυτή κι αν είναι η  ξεφτίλα!!!!                                      .                                                                                                                                         
    …… Και οι αγώνες που κάνανε οι παλιότεροι συνάδελφοί μας, οι θυσίες των εργατών για 5θήμερα, 8ωρα, πάνε στράφι, τους διαγράφετε;

    Αν μετά από όλα αυτά θεωρείτε ώστε να είναι επιτυχία αυτό που θα υπογράψετε τότε ας σας     κρίνουν οι συνάδελφοι!! Από εμάς ένα απέραντο αίσχος σε όποιον συμφωνήσει!  

      Αν μας ρωτήσετε τι προτείνουμε; Απαρέγκλιτα σταθερότητα στα αιτήματα για τα οποία εκλεγήκαμε και διεκδίκησή τους με όποιον πρόσφορο τρόπο αποφασίσουμε με συλλογικές διαδικασίες στο σύνολο των μελών μας. Έτσι λοιπόν αντί να ξανά-αποφασίσουμε, σαν ΔΣ, για την αποδοχή ή όχι των προτάσεων της εταιρείας και επειδή συνεχώς και αδιαλείπτως κλίνετε τη δημοκρατία σε όλες τις πτώσεις εμείς θέτουμε ως πρόταση:  

     Να πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, δηλαδή, με βάση το καταστατικό, του ανώτατου οργάνου του Σωματείου να αποφασίζει, όποτε αρθούν οι απαγορεύσεις λόγω πανδημίας, με επιτόπιο ράπιντ τεστ και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως εξ άλλου πραγματοποιήσαμε και τις αρχαιρεσίες μας!!

       Έως τότε καμία διαβούλευση, καμία απόφαση για όποια μέτρα.

 …και τελικά το μπόι ενός συνδικαλιστή δεν μετριέται με το πόσα τηλεφωνήματα τη μέρα ανταλλάσσει με την υπηρεσία προσωπικού αλλά με το ποιες και πόσες αντιστάσεις έχει απέναντι στις απαιτήσεις της εταιρείας. Τελεία και παύλα!

 Μερικά ακόμη συμπεράσματα :

       Η συμφωνία αυτή ΔΕΝ θα έχει χρονικό ορίζοντα με λήξη αλλά θα συνεχίσει να «τρέχει» με πολύ χειρότερους (και μάλιστα απλήρωτους) όρους και για τα επόμενα χρόνια μιας και τον επόμενο μήνα έρχεται στη βουλή το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για τα εργασιακά  που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις της κάθε ΙΜΕΡΥΣ. Ετοιμάζει τον εργασιακό μεσαίωνα όπως τον έζησαν οι πρόγονοί μας.

       Απλήρωτες υπερωρίες και σμπαράλιασμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου (του 8ώρου) μέσα από τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή το οποιοδήποτε κενό κατά τη διάρκεια του 8ωρου (είτε βλάβη στο μηχάνημα, είτε κάπνα στη στοά, είτε καιρικές συνθήκες, είτε, είτε, είτε) να μην θεωρείτε ως εργάσιμος χρόνος (ανενεργός) και ή να μην πληρώνεται ή για να συμπληρωθεί το «ενεργό» 8ωρο να το συμπληρώνουμε καθήμενοι παρά πίσω τις αντίστοιχες ώρες. Ακόμη να μπορεί αυτόν τον «ανενεργό» χρόνο, εάν το θέλει ο εργαζόμενος, να τον δίνει σε άδεια!! Δηλαδή να του κόβονται μέρες της κανονικής αδείας του!.

       Καταργεί την Κυριακή αργία ενώ βάζει απεχθέστατους όρους στη λειτουργία των σωματείων καθιστώντας την όποια δράση τους απαγορευτική (και με νόμο μάλιστα).

   Δηλαδή με λίγα λόγια : Δουλειά (δουλεία) 7 μέρες τη βδομάδα. Απλήρωτες υπερωρίες με απροσδιόριστο ωράριο. «Κόψιμο», στην ουσία των ημερών άδειας.

       Όλα αυτά λοιπόν που είναι στα άρθρα του νομοσχεδίου, η εταιρεία τα επιβάλλει, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας του ΔΣ, πριν ακόμη ψηφιστούν, πετώντας και το αντίτιμό τους, που είναι ψίχουλα για όλους μας όταν εμείς οι ίδιοι παράγουμε τον τεράστιο πλούτο για την ΙΜΕΡΥΣ.

      Για όλους αυτούς τους λόγους εγώ συνένοχος σε αυτό το έγκλημα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνω!

 Άμφισσα 25/3/2020

Κούκος Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…