Home Πολιτικά - Φωκίδα Η σκοτεινή πλευρά του Κλεισθένη στη Φωκίδα
Πολιτικά - Φωκίδα - 13 Δεκεμβρίου, 2019

Η σκοτεινή πλευρά του Κλεισθένη στη Φωκίδα

 Η απλή αναλογική άρχισε ήδη να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε παρατάξεις που δεν έχουν κοινά ή ακόμη και εκείνες που φάνταζε να τις χωρίζει άβυσσος, να συνεννοούνται άψογα, μπροστά στον κοινό εχθρό, που συνήθως είναι ο εκλεγμένος πρόσφατα, με 60-70%, Δήμαρχος.

 

 Η απλή αναλογική ως σύστημα

 
Αν και πρόκειται για το σύστημα που αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια τη βούληση του εκλογικού σώματος, στην αυτοδιοίκηση βλέπουμε ότι έχει δημιουργήσει πλείστα προβλήματα, ενώ δεν είναι και λίγοι, εκείνοι που την αντιμετωπίζουν με πονηριές. Για παράδειγμα έχουμε πολλούς συμβούλους που μπήκαν σε ένα συνδυασμό για να εκλεγούν, μια που αν παρέμεναν στην παράταξή τους δεν μπορούσαν να εκλεγούν και το ήξεραν. Πήγαν λοιπόν σε άλλη παράταξη, δήθεν διαμαρτυρόμενοι και αμέσως μετά με τη στάση τους έδειξαν που ανήκουν και τι επιχείρησαν στην ουσία.Όπως και κάποιοι άλλοι που θέλησαν λόγω του εκλογικού συστήματος να κάνουν μια παράταξη προσδοκώντας στη συνέχεια συνεργασία με άλλη παράταξη και κατάληψη θέσης ευθύνης .

 

 Η απλή αναλογική στο δήμο Δελφών

 

 Αν και από την παράταξη του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Ταγκαλή λείπουν δυο σύμβουλοι για να συμπληρώσει πλειοψηφία, αυτός επέλεξε να κινηθεί μόνος του και αυτόνομα και μάλλον φαίνεται ότι δικαιώνεται. Με την μόνιμη σχεδόν απουσία του κ. Νεκτάριου Μίχου και άλλου ενός συμβούλου, που όλο και κάποιος θα λείψει, ο κ. Ταγκαλής έχει την πολυπόθητη πλειοψηφία. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει και δυο παρατάξεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν πολλά κοινά ή τουλάχιστον μπορούν να συνεννοηθούν.

 Ο πρώην Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος στα δύσκολα στηρίζει το διάδοχό του, όπως έκανε με την πλατεία Θεάτρου. Έχει επιλέξει να ασκεί υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση. Μάλιστα, ακόμη και με τη διαφορετική άποψη στελεχών του, έχει επιλέξει μετριοπαθή στάση. Η παράταξη Πολίτες στο Προσκήνιο επίσης λειτουργούν πιο αυτοδιοικητικά. Ενδεικτική των προθέσεων της παράταξης ήταν η στάση τους για το θέμα της πλατείας Ησαΐα και την αλλαγή της μελέτης, όπου στήριξαν το Δήμαρχο, υπερψηφίζοντας τις τροποποιήσεις.

 H παράταξη του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση έχει μια διαφορετική βάση και φιλοσοφία. Τα στελέχη της δεν ενδιαφέρονται ποιος είναι δήμαρχος, αλλά ποια πολιτική στηρίζει. Τάσσονται κατά των ελαστικών μορφών εργασίας και δεν επιθυμούν την εκχώρηση μέρους ή όλου αρμοδιοτήτων του δήμου σε ιδιώτες. Οτιδήποτε κινείται στη βάση των ολοένα και μεγαλύτερων ελαφρύνσεων και παροχών προς τις ευαίσθητες ομάδες και τα λαϊκά στρώματα, βρίσκει σύμμαχο τη Λαϊκή Συσπείρωση και τα στελέχη της.

Η παράταξη Απολλώνιον Φως δεν βρίσκει εύκολα κάποια πρόταση να υπερψηφίσει, όχι στα σοβαρά θέματα. Δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ τάσσεται ανοικτά κατά των μεταναστών. Αν και στην αρχή κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου καθησύχαζαν ότι ο γιατρός κ. Δεσποτίδης θα στηρίζει την παράταξής τους, τελικά έκαναν λάθος είτε από ασχετοσύνη, είτε από επικίνδυνη άγνοια.

 

  Η ιδιάζουσα περίπτωση της Δωρίδας

 
Ακόμη είναι νωπό στη μνήμη εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου είχε συζητηθεί το αίτημα του ΚΚΕ να  τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του Συνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Νίκου Τριανταφύλλου. Σε εκείνη την απελπιστικά τραγική συνεδρίαση ήρθαν στην επιφάνεια, όλα όσα χώριζαν τα  στελέχη της ΝΔ στη Δωρίδα  με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Φάνηκε ότι το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων ήταν λες και βγαίναμε από τον εμφύλιο, με τις διαφορές αγεφύρωτες. Δεν πέρασε ούτε ένα έτος και ο διάδοχος του κ. Κουλούλα, κ. Τάσος Φλώρος κατάφερε να συνεννοείται με τα στελέχη της αριστεράς, κυρίως με την παράταξη του κ. Ασημάκη. Πολλές φορές μάλιστα  ο κ. Φλώρος σηκώνεται και ρωτά τον κ. Ασημάκη εντός του συμβούλιου, τι να ψηφίσουν. Όλο αυτό όμως γίνεται επί ματαίω, καθώς ο Δήμαρχος κ. Καπεντζώνης, με τον κ. Δήμο Ταράτσα, τον οποίο διέγραψε ο κ. Ασημάκης, έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία. 

 
Αλλάζει τους συσχετισμούς

 

 Αυτή η στάση του κ. Φλώρου όμως αλλάζει σοβαρά τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Δωρίδα και αποδυναμώνει σοβαρά τη ΝΔ. Ο κ. Φλώρος στην προσπάθειά του να κάνει αντιπολίτευση, προτείνει σε όλες τις επιτροπές από την πλευρά της αντιπολίτευσης τον κ. Ασημάκη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποκτήσει σύντομα δυσανάλογη δύναμη σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε η παράταξή του προεκλογικά.

 Εκείνο όμως που προβληματίζει πολύ πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία στα στελέχη του κ. Φλώρου και εντέλει στο μέλλον της ΝΔ. Ο κ. Φλώρος εντός των κόλπων της παράταξής του, έχει τρία νέα στελέχη που δυνητικά μπορούν να παίξουν ρόλο στο μέλλον. Η κ. Μαρία Καζανά, έχει ήδη ξεχωρίσει με τις τοποθετήσεις της και δείχνει ότι έχει κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Ο κ. Κωνστανίνος Ζέκιος και ο κ. Θεόδωρος Μαρτέκας  είναι επίσης δυο στελέχη της ΝΔ που μπορούν μελλοντικά να διαδραματίσουν ρόλο. Αντί λοιπόν ο κ. Φλώρος να προωθεί και να δικτυώνει τα δικά του στελέχη, κάνει πιο δυνατούς τον αντίπαλό του, αδιαφορώντας μάλιστα, αν την επόμενη φορά, ο κ. Ασημάκης είναι ο βασικός αντίπαλος της παράταξής τους, μετά την αποχώρηση Καπεντζώνη.

  Εν κατακλείδι η στάση του κ. Φλώρου μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας και το πάλαι ποτέ ισχυρό κάστρο της ΝΔ, μπορεί να παραδοθεί εκ των έσω στον «εχθρό», όπως γίνεται σχεδόν πάντα άλλωστε με τα κάστρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…