Home Δήμος Δελφών Η π.πρόεδρος της Κίρρας κ.Γώγα Μαντά τονίζει: «Κε Δήμαρχε παραλείπετε την περίοδο της ήττας σας»

Η π.πρόεδρος της Κίρρας κ.Γώγα Μαντά τονίζει: «Κε Δήμαρχε παραλείπετε την περίοδο της ήττας σας»

Η π.πρόεδρος της Κίρρας κ.Γώγα Μαντά τονίζει

«Κε Δήμαρχε παραλείπετε ην περίοδο της ήττας σας»

-Παραθέτει το ιστορικό του κληροδοτήματος και αναφέρεται στην προσπάθεια που έγινε επί δημαρχίας Παναγιωτόπουλου.

-Υπενθυμίζει τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και έμειναν ανεκπλήρωτα.

 

 

Αποκαθιστά την ιστορική πορεία του κληροδοτήματος η πρώην πρόεδρος κ Γώγα Μαντά, τονίζοντας παράλληλα την επιλεκτική μνήμη του Δημάρχου που ξεχνά μόνιμα την περίοδο 2014-2019, την πολιτικής του ήττας, όπως επισημαίνει.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι δεν είχαν την ίδια τύχη όλα τα έργα. «Μακάρι να είχαν την ίδια τύχη και άλλα έργα προερχόμενα από την προηγούμενη δημοτική που έμειναν ανεκπλήρωτα», σημειώνει.

Στην επιστολή της αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Κατά αρχήν Κε Δήμαρχε μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του κόσμου. Δεν είναι η πρώτη φορά τώρα, αλλά το κάνετε συνέχεια,  να παραλείπετε από την ιστορία την αυτοδιοικητική  περίοδο 2014-2019,  την περίοδο της πολιτικής σας ήττας! Δεν σας τιμά καθόλου αυτό! Δεν τιμάτε τους πολίτες του Δήμου σας, με τις όποιες επιλογές τους.

 

ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΩΝ (τα κομμάτια του πάζλ που λείπουν)

 

Ως πρώην Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας που διατέλεσα στην Κίρρα από τον Δεκέμβριο 2010 ως τον Μάιο του 2019, νοιώθω  την υποχρέωση  να κάνω γνωστά στο ευρύτερο κοινό, όσα τεχνηέντως  παραλείφθηκαν από τη σημερινή διοίκηση των Δήμου Δελφών και Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

  • Το συγκεκριμένο κληροδότημα ήταν ανεξάρτητο από το Δήμο και τις επιτροπές του όπως όριζε η διαθήκη του 1984 ως εκ τούτο η διαχείριση του ήταν αποκλειστική ευθύνη της Επιτροπής που έθεσε ο διαθέτης με τη βούληση του. Δηλαδή από τον έκαστο εφημέριο της Εκκλησίας Κιρρας ως Πρόεδρο, τον έκαστο πρόεδρο της κοινότητας και ένα τοπικό σύμβουλο ως μέλη Επιτροπής
  • Υπήρξε το μοναδικό κληροδότημα στην Ελλάδα που έχει περιουσιακό στοιχειό  μισό ακίνητο, ενώ το άλλο μισό ανήκε στο Δήμο (μετά την επιτυχή αγορά που έγινε επί Δημάρχου Εμμανουήλ) .
  • Οι ανωτέρω λόγοι πρόσθεταν δυσχέρειες στην διαχείριση του, και απαιτούσαν ειδικευμένες γνώσεις από τα μέλη της Επιτροπής του.
  • Έτσι εκκρεμούσε η αποδοχή κληρονομίας από το 1984 και από το 2005 εκκρεμούσε η αντίστοιχη περιουσιακή  δήλωση Ε9  του ακινήτου (50% εξ αδιαιρέτου).
  • Ο εφημέριος της εκκλησίας ενημερώθηκε πρώτη φορά, για αυτή του την ιδιότητα –υποχρέωση, κατά την θητεία μου.
  • Υπήρξα η πρώτη πρόεδρος και η μοναδική που είχε το σθένος να ασχοληθεί με τη λειτουργία του κληροδοτήματος Μακεδών , ξεθάβοντας αρχεία .Ήμουν η μοναδική που είχα την τεχνογνωσία σε θέματα  κληροδοτημάτων, όπου και απέκτησα από την Υπηρεσία που εργάζομαι,
  • Και τότε ξαφνικά δημιουργήθηκαν οι ομάδες ενεργών πολιτών που αντιδρούσαν στις όποιες ενέργειες μου. Η δυσαρέσκεια αυτή όμως ουδέποτε εκφράστηκε για κάποιο από τους προηγούμενους Πρόεδρους . Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε σιωπή και απραξία.
  • Τον Απριλιο του 2012 με έγκριση της Αποκεντρωμένης συστάθηκε σε σώμα η διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος μεταξύ των πατερά Ιωαννη Carcka , τοπικό σύμβουλο Ιωάννη Γκλάβανο και εμένα.
  • Το 2015 με νεότερη έγκριση της Αποκεντρωμένης αντικαταστάθηκε ο απερχόμενος τοπικός σύμβουλος Ιωάννης Γκλάβανος με τον Γεώργιο Τιμολέων ως νέο εκλεγέν
  • Η επιτροπή αυτά τα έτη εκτελούσε κανονικά της υποχρεώσεις κατόπιν οδηγιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας,
  • Οι λανθασμένες παρεμβάσεις όμως τόσο του Δήμου όσο και των ομάδων διαμαρτυρομένων πολιτών , δυσχέραναν το έργο και καθυστερούσαν τις θετικές εξελίξεις. Ενδεικτικά αναφέρω τις Αποφάσεις 315/30-9-2013 και 135/11-4-2014 περί διορισμού δικηγόρου για κατάθεση Εφέσεως, που αποδείχτηκαν άστοχες και χωρίς να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Στην Θητεία 2015-2019,   αυτή που «ξεχνά» ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλης,  έγιναν οι περισσότερες θετικές εξελίξεις.

Ο τότε Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος και οι αντίστοιχοι Αντιδήμαρχοι μου  έδειξαν την δέουσα εμπιστοσύνη. Δεν είχαν λόγο , ούτε σκοπό να μπλοκάρουν ή να φρενάρουν τις εξελίξεις που δημιουργούσα.

Ο σωστός συνδυασμός  των ρόλων που είχα , ως μέλος του Κληροδοτήματος και ως Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας λειτούργησαν  θετικά  .

  • Το Μάρτιο 2015 το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης της διαχειριστικής Επιτροπής του κληροδοτήματος
  • Το Μάρτιο 2017 έγινε δεκτή η πρόταση μας για αντικατάσταση δικηγόρου. Η νέα οριζόμενη δικηγόρος (από Ιτέα) έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα πολύ γρήγορα.
  • Στο Εφετείο Λάρισας όπου παραστάθηκα ως εκπρόσωπος του κληροδοτήματος , κρίθηκε και αποφασίστηκε λόγω της μικρής του περιουσίας, η αλλαγή του σκοπού του κληροδοτήματος, υπέρ των πολιτών.

Παράλληλες εξελίξεις  στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (αναλυτικότερα έχουν αναφερθεί από την Πέγκυ Αραβαντίνου, Περιφερειακή και Ειδική Σύμβουλο )

Αρχές του 2017, η στενή συνεργασία, υπό άλλης ιδιότητας μου, για επικείμενο έργο στην παραλία Τολοφώνας με ανάδοχο την ΠΕΦ, έδωσαν την έμπνευση , την αφορμή και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις υλοποίησης του έργου «αποκατάστασης και ανάδειξη κτηρίου Μακεδών».

Δεκέμβριο 2017, συντάχθηκε σχέδιο τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ Δήμου Δελφών, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και διαχ. Επιτροπής κληροδοτήματος) όπως συζητήθηκε στη  συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου  Δελφών  της  18-12-2017

Ιανουάριος 2019, υπογράφτηκε η  Προγραμματική σύμβαση για εκτέλεση έργου προς αποκατάσταση κτηρίου Μακεδών τον από τον Κ. Μπακογιάννη εκ μέρους της Περιφέρειας, τον κ. Παναγιωτόπουλο Θανάση για το Δήμο  Δελφών, και από εμένα  ως εκπρόσωπο του κληροδοτήματος, όπως μου ανέθεσε η Διαχειριστική επιτροπή.

Ακολούθως εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για την έναρξη εργασιών.

«Αφού μπήκε το νερό στο αυλάκι», παραδόθηκε στην νέα Δημοτική αρχή και στο νέο τοπικό συμβούλιο όπου στα τρία επόμενα έτη το ολοκλήρωσαν επιτυχώς. Το τελικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει και μας ικανοποιεί όλους τους εμπλεκομένους.

Μακάρι να είχαν την ίδια τύχη και άλλα έργα προερχόμενα από την προηγούμενη δημοτική που έμειναν ανεκπλήρωτα. Αλλά είπαμε …ο  Δήμαρχος μας, Π. Ταγκαλής, είχε πάθει αμνησία την περίοδο 2014 -2019.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…