Home Εικόνες Αρχικής Η πολιτική κατάσταση στη χώρα δείχνει αστάθεια και απελπισία Κινούμενη άμμος

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα δείχνει αστάθεια και απελπισία Κινούμενη άμμος

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα δείχνει αστάθεια και απελπισία

Κινούμενη άμμος

-Όσο και να προσπαθεί η ΝΔ να πείσει ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη με διαφορά η κοινωνία δείχνει σημάδια μεγάλης κόπωσης.

-Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και η έλλειψη ενός αξιόπιστου και υλοποιήσιμου προγράμματος από το ΚΙΝΑΛ συντηρούν την πρωτιά της ΝΔ.

-«Καζάνι που βράζει» η Στερεά, που βλέπει να μην προχωράνε τα έργα που σχεδιάζονται, με τους πόρους «παρκαρισμένους ν’ αραχνιάζουν».

 

 

Η κατάσταση στην κοινωνία δεν είναι καλή και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στους τζίρους των καταστημάτων με την αγοραστική δύναμη της κοινωνίας να έχει πέσει στα τάρταρα, την ώρα που μια απλή ματιά των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας βλέπουμε ότι οι χρονιές της πανδημίας ήταν οι τυχερές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Οι πολιτικές των ελίτ

 

Η παρούσα κυβέρνηση ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές επιχειρήσεις για να γίνουν ακόμη πιο δυνατές. Πέρα από τους ισολογισμούς τους το μαρτυρούν οι ίδιες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, όπως το τρανταχτό και άθλιο παράδειγμα της φορο-απαλλαγής για περιουσίες που δίνονται ως γονική παροχή και η αξία τους δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Αν αναλογιστούμε τον κοινωνικό μας περίγυρο, δε θα βρούμε πάνω από δυο γνωστούς μας που έχουν ακίνητη περιουσία κοντά στο 1 εκ ευρώ και σίγουρα αυτός δεν είναι φτωχούλης!

Τέτοιες επιλογές από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να εξυπηρέτησαν φίλους και γνωστούς, αλλά σίγουρα δε βοήθησαν τα δημόσια ταμεία.  Αντιθέτως, βλέπει το μέγεθος των αυξήσεων, από την ενέργεια, έως όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως βλέπει και την αδυναμία των πολιτών και των επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και αντί να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον, με μακροχρόνιους διακανονισμούς στην αποπληρωμή οφειλών, αλλά και φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που απαιτείται, κοιτούν πως θα πιέσουν κι άλλους αυτούς που είναι εξαντλημένοι οικονομικά.

 

«Τραυματίας πολέμου» ο Μητσοτάκης

 

Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία στοίχισε στο Μητσοτάκη και τη ΝΔ πιο πολύ από κάθε άλλη επιλογή του. Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε και δε θέλει την αποστολή όπλων σε καμιά χώρα. Γενικότερα οι Έλληνες δε θέλουμε πολεμική εμπλοκή καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Επιπλέον, δυο κομμάτια του ελληνικού λαού, ένα στ’ αριστερά και ένα στη λαϊκή δεξιά, δικαιολογεί τον Πούτιν, έως και εναντιώνεται στην ουκρανική κυβέρνηση και τις επιλογές της. Αυτά τα μηνύματα δεν κατάφερε να τα αποκωδικοποιήσει σωστά ή υποτίμησε τη δυναμική που μπορεί ν’ αναπτύξει αυτή η αντίδραση.

Σήμερα πάντως η ΝΔ έχει χάσει το μεγάλο της πλεονέκτημα. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως δύναμη σταθερότητας, το οποίο προεκλογικά ήταν και το βασικό της ατού!

 

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα «βαρίδια» και τ’ ανοίγματα

 

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τώρα που βρίσκεται σε συνέδριο δεν πείθει για κάτι βασικό. Δε δίνει την εντύπωση ότι κατανόησαν γιατί έχασαν. Αντιθέτως, δημιουργούν την εικόνα πως πιστεύουν στη λογική του «ώριμου φρούτου». Ότι δηλαδή πορεύονται στη λογική «δεν αλλάζουμε τίποτε, όταν αυτοί κουράσουν, μοιραία θα αναδυθούμε εμείς»! Δεν είναι όμως καθόλου έτσι στην πολιτική και κυρίως στη Δημοκρατία, η οποία είναι σύστημα που απεχθάνεται τα κενά και δεν επιτρέπει αδιέξοδα.

Όλο αυτό το διάστημα ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να έχει στο πλευρό του, πρωτοπαλίκαρο και συνεργάτη του, τον κ. Νίκο Παππά, θυμίζοντάς μας πόσο εύκολα ένα αριστερό κόμμα έχασε το ηθικό του πλεονέκτημα και προσαρμόστηκε σε συνθήκες παράγκας με φαινόμενα όπως η ιστορία του Καλογρίτσα και του Μιωνή. Η προσπάθειά τους να ελέγξουν τα κανάλια, η απέχθεια που εκφράζουν μέχρι και σήμερα για τα «πετσωμένα ΜΜΕ», κατηγορώντας όλα τα μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο γιατί δε μπορούν να τα ελέγξουν, δείχνει ότι ουδέποτε έκανε ουσιαστική αυτοκριτική!

Σήμερα απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας ο κ. Τσίπρας. Σε ποιους και με ποιους όρους; Στο Βαρουφάκη που ήδη έχουν συνεργαστεί και τα σπάσανε με κρότο; Στο ΚΚΕ που τους θεωρεί «λεκέ» στο πολιτικό σύστημα; Μήπως στο ΚΙΝΑΛ; Αν εννοεί το ΚΙΝΑΛ, πως θα σταθούν πλάι – πλάι στο ίδιο βάθρο, το βράδυ των εκλογών οι «αμόλυντοι» συριζαίοι και τα «λαμόγια του ΠΑΣΟΚ»; Οι ίδιοι μπορεί να πρόλαβαν να εθιστούν στην εξουσία και να μην υπολογίζουν τίποτε προκειμένου να την ξανακερδίσουν. Όλοι οι άλλοι όμως, δεν έχουμε πάθει ομαδική αμνησία!

 

Ο παππάς του ΚΙΝΑΛ

 

Το ΚΙΝΑΛ παίζει τον «παππά» και μάλιστα πολύ συνειδητά. Δεν παρουσιάζει προτάσεις γιατί βλέπει ότι η σιωπή του βγαίνει σε καλό. Τα νούμερα είναι διψήφια και αυξημένα. Όσοι το έχουν δει ή θέλουν να το δουν ως εναλλακτική αναρωτιούνται που θα το πάει ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Με ποιους θα συνεργαστείτε, το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ» είναι η απόλυτη ερώτηση. Στα δημοσιογραφικά πάνελ, στις εφημερίδες, στις κομματικές συγκεντρώσεις. Όλοι θεωρούν δεδομένο ότι το κόμμα θα γίνει δεκανίκι και θα νεκραναστήσει ένα από τα δυο μεγάλα ή σχεδόν μεγάλα κόμματα.

Από τις πρώτες τοποθετήσεις ο κ. Ανδρουλάκης και τα στελέχη πρώτης γραμμής μιλούν για επιστροφή στις ρίζες της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό και μόνο, τοποθετεί το ΚΙΝΑΛ εκτός ΝΔ, αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να το κάνει αυτό, δεδομένου ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι σε πτώση σε όλη την Ευρώπη, μένει να το δούμε. Σύντομα, στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το Μάιο, θα φανεί από τις θέσεις που θα παρουσιαστούν και πόσο εννοεί όσα λέει. Πάντως η επιλογή του κ. Ανδρουλάκη, με το καλημέρα της εκλογής του να στείλει περιοδεία στον κόσμο, εκείνα τα στελέχη που δεν ήθελε να βλέπει πια, γι’ αυτό και καταψήφισε το Γιώργο Παπανδρέου, ήταν αν μη τι άλλο, άστοχη.

 

Η «κατεψυγμένη» Στερεά

 

Στα δικά μας τώρα, η περιφερειακή αρχή, αλλά και αρκετοί δήμαρχοι, αποτελούν επίσης μια σοβαρή αιτία που θα χρεωθεί η ΝΔ και αυτό γιατί θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Η απραξία σε δήμους και περιφέρειες, οι μεγάλες καθυστερήσεις, οι διακοπές στις πληρωμές των έργων, ο διαχωρισμός πολιτών και επαγγελματιών σε δικούς μας και ξένους είναι φαινόμενα που θα πληρώσει και μάλιστα έντοκα η ΝΔ, η οποία αναμένεται να χάσει αρκετές έδρες εντός Στερεάς. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κόντρα Οικονόμου – Σταϊκούρα, αλλά κυρίως η διάθεση Μπακογιάννη να ελέγξει όλη την περιφέρεια, βάζοντας προσωπικές του επιλογές παντού. Δούρειος ίππος για να τις περάσει, είναι φυσικά η περιφέρεια!

Τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και η απογραφή που θα βγει σύντομα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι επιλογές τους, οι στρατηγικές τους και οι πολιτικές τους είναι αυστηρά προσωπικές και έχουν καταστροφική επίδραση στην κοινωνία και το κοινό όφελος.

 

Οι καιροσκόποι

 

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, έχουμε και τους γνωστούς και γνωστές καιροσκόπους, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα πάντα και να τρυπώσουν, κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Άνθρωποι αξιωμένοι, μισητοί στην κοινωνία, προσπαθούν να παρουσιαστούν ως «σωτήρες» πείθοντας τα κομματικά στελέχη που διψούν για εξουσία και δε θέλουν να δουν το λάκκο στη φάβα.

Δοκιμασμένοι ξανά και ξανά σε πόστα εξουσίας, ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, έδειξαν και απέδειξαν πως δε νοιάζονται για κανέναν άλλο, πέρα από την πάρτη τους και την αυλή τους!

Ακόμη και αν τα κόμματά τους δεν θέλουν να καταλάβουν, ο ίδιος ο λαός της Στερεάς θα τους στείλει ξανά εκεί που τους πρέπει, στα σπίτια τους!

 

Ο μεγάλος κίνδυνος

 

Από τα παραπάνω και κυρίως από τη μεγάλη πτώση της ΝΔ με τα αλλεπάλληλα λάθη της, την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά και την αμηχανία του ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος, σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας να στραφεί σε ακραίες και λαϊκιστικές φωνές και να παραπλανηθεί για ακόμη μια φορά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…