Home Πολιτικά - Φωκίδα Η παρούσα κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και δεν στοχεύει στην προστασία του
Πολιτικά - Φωκίδα - 6 Αυγούστου, 2014

Η παρούσα κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και δεν στοχεύει στην προστασία του

 Όλα αυτά τα χρόνια που εκδίδεται η Ώρα της Φωκίδας έχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα, τα οποία όταν αποφασίσουμε να τα εκδώσουμε θα γελάσει κάθε πικραμένος. Μάλιστα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεχτήκαμε και το υπονοούμε από κακεντρεχή και ημιμαθή άσχετο που θέλει να αποκαλείται και αυτοδιοικητικό στέλεχος ότι οι δημοσιεύσεις που αφορούν έργα μας γίνονται ανάθεση. Η δημοσίευση έργων, προμηθειών και προσλήψεων είναι υποχρεωτική με μια σειρά νόμους αι δεν είναι στο χέρι κανενός  δημοτικού ή κεντρικού άρχοντα να τις δώσει ή μη. Αυτό δε, συμβαίνει σε ΟΛΑ τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και στην Αμερική.

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες προσπαθεί να άρει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των δημοσιεύσεων που αφορούν τις συμβάσεις έργων. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα δημοσιεύσεων επιβαρύνει τους εργολάβους αναδόχους των έργων, τα ποσά των οποίων τους παρακρατούνται από το φορέα που δημοπρατεί.  Το δε τιμολόγιό τους ορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ισχύει για σύσσωμο τον επαρχιακό τύπο. Δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση οικονομική ή άλλη για το δημόσιο!

Τα προηγούμενα χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας έντονης διαμαρτυρίας των παρατάξεων της μειοψηφίας και στους δυο δήμους για τις απευθείας αναθέσεις και αυτό συνέβαινε γιατί δεν μπορούσαν να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν. Οι μειοψηφικές παρατάξεις ζητούσαν διαδικασία διαγωνισμού, έστω και πρόχειρου, για να λαμβάνουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και για να επιτυγχάνεται η καλύτερη τιμή προς το φορέα που δημοπρατεί.

Αν περάσει αυτό που προτείνει η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο, τότε οι διαγωνισμοί θα αναρτώνται σε μια ιστοσελίδα. Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να προσπαθούμε για μέρες να μπούμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να μας πετάει έξω, δίχως να μπορούμε να βρούμε την πληροφορία που ψάχνουμε ή να λάβουμε γνώση για τεκταινόμενα σε συγκεκριμένο φορέα. Το ίδιο θα συμβεί και με την ιστοσελίδα αυτή. Έτσι ο θεσμός των αναθέσεων ακόμη και στα πολύ μεγάλα έργα θα γίνει η μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία.

Δε θα σταθώ στην οικονομική ζημία των εφημερίδων που θα είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν απασχολεί κανέναν, διότι και αυτές είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν θα σταθώ ούτε καν στο γεγονός ότι πολλές από αυτές δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν, πολλαπλασιάζοντας τους ανέργους. Θα σταθώ όμως στην ουσία των πραγμάτων. Θα βγαίνουν στον αέρα έργα και δεν θα τα μαθαίνει κανείς, με αποτέλεσμα να δίνονται σε ημέτερους της κυβέρνησης τα μεγάλα και σε ημέτερους των δημάρχων τα μικρά.

Επειδή το θέμα είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα το Ιανουάριο καταδεικνύεται και η αγωνία των κυβερνώντων να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργολάβων, οι οποίοι θέλουν να παίρνουν τα δημόσια έργα με υπερτιμολόγηση, δίχως να επιβαρύνονται με τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις, που το κόστος τους είναι από 50 έως και 150 για κάθε εφημερίδα και που συνήθως δημοσιεύονται σε μια ή τρεις εφημερίδες, ανάλογα με το είδος του διαγωνισμού.

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχουν αντιδράσει έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ από τα κόμματα της κυβέρνησης έχει ταχθεί κατά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολλοί βουλευτές της ΝΔ.

Τέλος, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί υπό την πίεση των αντιδράσεων να το αποσύρει ή να το τροποποιήσει και δεν έχει καμιά αξία πλέον τι θα γίνει. Το μοναδικό που μετράει είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και δεν στοχεύει στην προστασία του. Μοναδικός της στόχος και προορισμός είναι η προστασία του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων. Άρα είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…