Home Δήμος Δωρίδας Η ΛΑΣΥ Δωρίδας για τον απολογισμό του Δήμου Δωρίδας

Η ΛΑΣΥ Δωρίδας για τον απολογισμό του Δήμου Δωρίδας

Για τον απολογισμό του Δήμου Δωρίδας

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του Δήμου Δωρίδας, για το 2020-2021, στις 26 Ιούλη στο Λιδορίκι, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε πως έχει περικοπεί κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση του Δήμου στα χρόνια της κρίσης και απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις, ενώ μεταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες του κράτους στους Δήμους, χωρίς την ανάλογη στήριξη.

Ο κ. Δήμαρχος παρόλα αυτά είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση που έκανε η δημοτική αρχή με τις πενταροδεκάρες. “Να μην ανησυχούμε, χρήματα έχουμε εξασφαλίσει”, είπε, “δεν βοηθάει ο αριθμός των υπαλλήλων για να τα διαχειριστούμε”! Θεωρεί δε πως οι δημότες αναγνωρίζουν το έργο της δημοτικής αρχής. 

Πλήθος έρευνες καταγράφουν αυτό που βιώνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια, ένα βουνό φόρους, που πληρώνουμε στο κράτος για να κάνει τα έργα που χρειάζονται (σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας,  σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, που μεγάλο μέρος είναι φόροι, στο ΦΠΑ καταναλωτικών προϊόντων, για τα οποία πληρώνουμε κι άλλους φόρους, όπως στη βενζίνη που η μισή τιμή είναι φόροι). Σχεδόν το 1/4 του οικογενειακού μας εισοδήματος!

Πόσα επιστρέφουν σαν υπηρεσίες για μας από όλη αυτή τη φοροληστεία;

Με βάση το νόμο του κράτους:

  • οι Δήμοι έπρεπε να πάρουν επιχορήγηση για το 2020 έξι δισεκατομμύρια 62 εκατομμύρια ευρώ.
  • πήραν μόνο ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια.
  • μας έκλεψαν τέσσερα δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια.
  • Το ίδιο και για το 2021.
  • οι Δήμοι επιβαρύνθηκαν το 2020 με επιπλέον έξοδα λόγω COVID 569 εκατομμύρια ευρώ και πήραν πίσω μόνο 170. Τα 400 εκατομμύρια επιβαρυνόμαστε οι δημότες.

Ο κρατικός μηχανισμός φόρτωσε δικές του αρμοδιότητες και ευθύνες στους Δήμους για να καλύψει την εγκληματική αδιαφορία του για τις ανάγκες μας, να μας φορτώσει το κόστος και να διευκολύνει την εμπορευματοποίησή τους.

Έτσι ανατέθηκε στο Δήμο η πρόσληψη ναυαγοσωστών στις παραλίες με γαλάζια σημαία. Όπως υπολογίζουν κάθε 4 χρόνια ο δήμος μπαίνει μέσα 300.000 ευρώ μόνο για τους ναυαγοσώστες.  Το 2021 πλήρωσε για 4 παραλίες 98.000 ευρώ και πήρε μόνο27.000 ευρώ. Φέτος έχουμε 9 γαλάζιες σημαίες, πόσα θα πληρώσουμε; Ανέλαβε την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα. 

Και δεν σταματάει εδώ το κακό. Φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ, ψήφισαν νόμο που “δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους  να επιχορηγούν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, για την κάλυψη των λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών τους που συναρτώνται με την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος”!  

            Με τι χρήματα; Θα φορτωθούν στην πλάτη μας όλες οι κρατικές λειτουργίες;

            Γιατί γίνεται αυτό; 

            Μα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας δεν αντιστάθηκαν στην κλεψιά των κόπων μας, στη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό, δεν οργάνωσαν διεκδίκηση για τα λεφτά που ήταν για τις ανάγκες μας. Αντίθετα εφαρμόζουν και δικαιολογούν την πολιτική της ΕΕ των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, που επιβάλλει την εμπορευματοποίηση κάθε τομέα της καθημερινής μας ζωής, την κερδοφορία τους μέσα από την πληρωμή κάθε ανάγκης μας από την υγεία, τα σκουπίδια, το νερό μέχρι και την ξαπλώστρα στην παραλία.

Δεν ξέρουν να διεκδικούν; 

Φυσικά και ξέρουν, αλλά όχι για τους δημότες.

Οι δήμαρχοι διεκδικούν από την πολιτεία να παίρνουν όλοι την ίδια αποζημίωση με το δήμαρχο Αθηναίων (4.631 ευρώ), “για να μην υπάρχουν αιρετοί δυο ταχυτήτων”!

Γνωρίζουν πως αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της αποζημίωσης αντιδημάρχων και γενικού γραμματέα και το κονδύλι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, τους δημότες. Κι όχι μόνο αυτό αλλά διεκδικούν να εισπράττουν διπλή σύνταξη αποχωρώντας, την επαγγελματική τους και του δημάρχου.

Να διεκδικήσουν για τους δημότες ούτε λόγος. 

Οι κυβερνήσεις, όλες στη σειρά, τους προσανατολίζουν να χαρατσώνουν τους δημότες κι αυτό κάνουν. Κι αν δεν φτάνει αυτό να δανείζονται και να ψάχνουν ελεημοσύνη – χορηγία από επιχειρήσεις, που δίνουν ψίχουλα, πάντα με το αζημίωτο. Κι αυτό κάνουν.

Η Δημοτική Αρχή, είπε ο Δήμαρχος, έκανε έργο, φρόντισε για την πυροπροστασία. Προετοιμάστηκε, είπε, έγκαιρα για όλα τα αναγκαία από την αρχή του 2021. Έκανε όλες τις προμήθειες, όλες τις εργασίες! Τώρα πώς έγινε με όλα αυτά και κάηκε ένα ολόκληρο χωριό και άρπαξαν τα διπλανά, κάηκαν δεντροκαλλιέργειες, μαντριά, ζώα, περιουσίες βιοπαλαιστών ανθρώπων και 26.500 χιλιάδες στρέμματα, περίεργο με τόση προετοιμασία. Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής λέει πως στη φωτιά το σύστημα λειτούργησε άψογα. Κι ας δήλωνε ο Δήμαρχος πως “η φωτιά έσβησε την τρίτη μέρα που απειλούνταν οι φυλακές του Μαλανδρίνου και ήρθαν τα εναέρια μέσα”. Εκτός κι αν η παρουσία επιτόπου δημάρχου, αντιδημάρχων, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη, βουλευτή και λοιπών παραγόντων θεωρείται αντιμετώπιση. Ούτε σχόλιο για τα μηδαμινά κονδύλια και για τη διάλυση του συστήματος πρόληψης δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ούτε λέξη για διεκδίκηση επαναφοράς και βελτίωσής του. 

Ενίσχυσαν είπε τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές. Μοιράστηκαν μια φορά οι ζωοτροφές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως μοιραζόταν παλιά η αμερικάνικη βοήθεια στα χωριά, κι αυτό ήταν όλο. Ο Δήμος μοίρασε στους κτηνοτρόφους με τα καμένα μαντριά δομικά υλικά (σε κάποιους τσίγκους και σε άλλους δοκάρια για να φτιάξουν μόνοι τους πρόχειρα μαντριά!), αξίας 12.474 ευρώ. Δήλωσε πως τους μοίρασε και ζωοτροφές αξίας 6.666,55 ευρώ. Μόνο που τα ζώα δεν τρώνε μια φορά μόνο!

Έκανε και αντιπλημμυρικά έργα που κόστισαν 51.000 ευρώ. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται πως δόθηκαν στο Δήμο Δωρίδας 150.000 ευρώ για αποζημίωση των καταστροφών και 330.000 για αντιπλημμυρικά έργα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν δόθηκαν και πού πήγαν!

Μας είπε ακόμα πως η δημοτική αρχή βρέθηκε κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Ακρίβυνε το νερό. 

Πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι το νερό στα μαντριά το καλοκαίρι 80 λεπτά το κυβικό και οι βιομηχανίες της περιοχής 50 λεπτά το κυβικό όλο το χρόνο. 

Ο επιχειρηματικός κολοσσός στις ιχθυοκαλλιέργειες AVRAMAR (που καταναλώνει χιλιάδες κυβικά νερό κάθε μέρα) πληρώνει για πάνω από 1001 κυβικά  50 λεπτά το κυβικό και οι δημότες για το καλοκαίρι, για πάνω από 201 κυβικά 80 και 90 λεπτά το κυβικό, στο Ευπάλιο, στο Τρίκορφο, στο Δροσάτο, στην Ποτιδάνεια και στα άλλα χωριά. 

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος σε τοπική εφημερίδα “η νέα τιμολογιακή πολιτική έχει στόχο μήπως το καλοκαίρι φοβηθούν (οι δημότες πάντα) και δεν σπαταλούν νερό”.

Μάλωσε τους δημότες που δεν ήρθαν από τις πόλεις να κόψουν τα χόρτα στα χωριά τους, αλλά δεν είπε κουβέντα που ο Δήμος με τα χίλια βάσανα ξεχορτάριασε το σχολείο στο Λιδωρίκι κι άφησε ακαθάριστα μονοπάτια, δημοτικούς και δασικούς δρόμους στα χωριά.

           Η δημοτική αρχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα νεολαίας και άθλησης. Αυτή την ευαισθησία τη βλέπουμε καθημερινά: 

    • Το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Ευπαλίου, με βλάβες στη τοιχοποιία από το σεισμό του 2012, με μελέτη έτοιμη και κόστος επισκευής 46.000 ευρώ (“ευτελές ποσό”  το χαρακτήρισε ο κ. Χασούρας), είναι αποδεικτικό αυτής της ευαισθησίας. Άκυρη, χρόνια τώρα, η ώρα του μαθήματος της φυσικής αγωγής.
    • Το ίδιο και η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου που περιμένει να στεγανοποιηθεί η στέγη (κόστους 14.000 ευρώ). 
    • Μέχρι πέρυσι λειτουργούσε αίθουσα μαθήματος πλάι στο ντεπόζιτο του πετρελαίου. Το Υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε δυο τμήματα και καταργήθηκε. 
  • Χρόνια τώρα εκκρεμεί η εφαρμογή της μελέτης πυρασφάλειας του Γυμνασίου – Λυκείου. 
  • Σε σχολεία του Δήμου τοποθετήθηκαν σεισμογράφοι. Δεν γνωρίζουμε αν στα σχολεία και στα άλλα δημόσια κτίρια έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Η άσκηση εγκατάλειψης κτιρίου έγινε από την πυροσβεστική στο Δημαρχείο Ευπαλίου με θεατές μαθητές και εκπαιδευτικούς! Όμως οι μαθητές στο Δαμάσι, στο σχολείο που έπεσε με το σεισμό, σώθηκαν γιατί το εγκατέλειψαν γρήγορα, αφού είχαν κάνει άσκηση εγκατάλειψης στο σχολείο τους με το Διευθυντή και τους δασκάλους!
  • Δεν συζητάμε για τις παιδικές χαρές που, όσες φτιάχτηκαν, λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση. Τα παιδιά παίζουν με κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Οι αρμόδιοι του Δήμου, αγνοώντας το νόμο και τις ευθύνες τους, επιμένουν πως την ποινική ευθύνη για ατύχημα θα έχουν οι γονείς τους!
  • Για τη μόνη αθλητική δραστηριότητα που υπάρχει μια “ευαισθησία” είναι το ποδόσφαιρο και το μόνο που δεν αμφισβητούμε είναι η φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων σε κάθε εκδήλωση!

           Όσο για τη βοήθεια σε τρόφιμα στους άπορους συνδημότες μας ο χώρος στο Ευπάλιο που γίνεται η διανομή είναι ακατάλληλος. Ο χρόνος ασφυκτικός, μιάμιση ώρα για 250 ανθρώπους. Η συσκευασία των υλικών ακατάλληλη. Η δυνατότητα ελέγχου παραλαβής όλων των υλικών του καταλόγου ανύπαρκτη. Οι ποσότητες των ειδών που μοιράζονται κάθε δύο μήνες σταγόνα στον ωκεανό και  σίγουρα “δεν ανακουφίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες”

Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε περισσότερο. Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος. 

Παλιότερα στα αντιλαϊκά μέτρα μας έταζαν πως έρχονται τα καλύτερα, “θα βγούμε από το τούνελ”. Τώρα τελείωσαν οι υποσχέσεις. Μας συμβουλεύουν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις συμφορές, να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Στην εποχή που διαφημίζουν την 4η βιομηχανική επανάσταση και τα τουριστικά ταξίδια στο διάστημα, την ψηφιακή μετάβαση και κάθε χρωματιστή “ανάπτυξη” στη Φωκίδα η ανεργία είναι 30%. Ο πληθυσμός γερνάει και ερημώνει (1 γεννιέται, 3 πεθαίνουν). Όταν η διατροφική επάρκεια της χώρας μας βουλιάζει και το μόνο που κρατάει το νέο κόσμο στο Λιδωρίκι είναι η κτηνοτροφία οι δεξαμενές για τα ζώα στερέψανε, οι ποτίστρες είναι μαντάρα και οι δρόμοι για να περνούν τα βυτιοφόρα ασυντήρητοι χρόνια.

Στην ουσία, όχι μόνο η δημοτική αρχή, αλλά και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που εφαρμόζονται! Πολιτικές και κατευθύνσεις που δρομολογήθηκαν πολύ πριν  την οικονομική κρίση.  

Κι ας κοκορομαχούν για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα αυτή την κατάσταση, με μεγαλύτερη διαφάνεια, δημοκρατία, ειλικρίνεια. Ποιος θα έχει καλύτερες γνωριμίες στην περιφέρεια, στην κυβέρνηση κι άλλα τέτοια ανούσια για τις ανάγκες μας, που στηρίζουν όμως το θέατρο της διαφορετικότητας τόσων “ανεξάρτητων” υποψηφίων “που αγαπούν τον τόπο” αλλά όχι τους ανθρώπους του!

Η νέα αυτοδιοικητική αντίληψη για την οποία περηφανεύεται ο κ. Δήμαρχος είναι η ίδια με αυτή που μας είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πιθανή ενεργειακή και διατροφική ανεπάρκεια το χειμώνα που έρχεται:

“Να αλλάξουμε συνήθειες”! Τέρμα οι ανέσεις. 

Δεν θεωρείται αυτονόητο για τις οικογένειές μας το νερό, η αποχέτευση, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η πολυτέλεια του αυτοκινήτου. Πόσο μάλλον τα μέτρα πρόληψης. Έχουμε ατομική ευθύνη για αρρώστιες, φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.ά. 

Κι αφού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίζουν τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ για εμπάργκο στη Ρωσία θα χρυσοπληρώσουμε, αλλά μπορεί ακόμα και να στερηθούμε, το ρεύμα, τη θέρμανση, τα τρόφιμα…  Οι κυβερνήσεις μας είναι οι προθυμότερες να μας φορτώνουν την πληρωμή των Νατοϊκών εξοπλισμών. 

Σε αυτή τη νέα αυτοδιοικητική αντίληψη δεν χωράνε αντιρρήσεις, πόσο μάλλον κριτική και διεκδικήσεις. Μουγγή πολυφωνία θα επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με το νέο εκλογικό νόμο ο δήμαρχος θα εκλέγεται με το 43% και θα παίρνει το 60% των δημοτικών συμβούλων! Κι αν ακόμα έχουμε διάθεση κριτικής στο έργο τους με την απαγόρευση που έβαλαν στους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας να βάζουν κατεπείγοντα θέματα των δημοτών προ ημερησίας στο συμβούλιο, θα είναι άχρηστη και η συνεδρίαση. Έτσι κι αλλιώς με τη συνεχή μεταφορά αποφασιστικού ρόλου σε επιτροπές και αναπτυξιακούς οργανισμούς αδυνατίζει συνεχώς ο ρόλος του συμβουλίου. Κι όλα αυτά φυσικά για να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποφάσεων και να προωθούνται γρήγορα κι ανεμπόδιστα τα έργα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος έχουν έγνοια μόνο πως θα επιβληθεί με κάθε τρόπο η επιχειρηματική κερδοσκοπία και πως θα πείσουν τους δημότες πως οι ίδιοι οφείλουν να πληρώνουν το λογαριασμό, για όλες τις ανάγκες τους,  διπλά και τρίδιπλα.

Αυτή την πολιτική προωθεί αποτελεσματικά ο δήμαρχος και νιώθει “αυτοπεποίθηση για το έργο του”, εκφράζοντας καμιά φορά και κάποια χλιαρή διαμαρτυρία. 

Εμείς απαιτούμε τα λεφτά των φορολογούμενων να μας εξασφαλίζουν δωρεάν υπηρεσίες και να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κι αυτό διεκδικούμε και καλούμε τους συμπολίτες μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κυβερνήσουμε την τύχη μας χωρίς δημάρχους “μάνατζερ”, χωρίς τη ληστρική επιχειρηματικότητα και την “πράσινη” ανάπτυξη” που θα ρημάξει τη ζωή μας, θα σκορπίσει τα παιδιά μας, θα ερημώσει κι άλλο τον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…