Home Κοινωνικοί φορείς Η ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ
Κοινωνικοί φορείς - 18 Οκτωβρίου, 2020

Η ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ

Του Νίκου Τριανταφύλλου
υποδιοικητή του νοσοκομείου Άμφισσας

Χωρίς καμία αμφιβολία ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας μας ήταν και δυστυχώς παραμένει ακόμη και σήμερα η εσφαλμένη νοοτροπία που επικρατεί στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας ( στην εργασία, στην οδική μας συμπεριφορά, στην πολιτική κλπ). 

Με τον όρο νοοτροπία αναφερόμαστε στον ιδιαίτερο τρόπος σκέψη που καθορίζει το σύνολο των πεποιθήσεων, των φόβων , αλλά και των προκαταλήψεων που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του καθενός μας ατομικά και κατ’ επέκταση του ευρύτερου συνόλου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, βασική αιτία δημιουργίας του συγκεκριμένου προβλήματος είναι ο λάθος τρόπος σκέψης που μας έχει καλλιεργηθεί. Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ατομικά και καθόλου συλλογικά. Θέλουμε να αλλάξουν οι άλλοι και τα πάντα γύρω μας , αλλά όχι εμείς. Ασκούμε κριτική με ευκολία σε όλους και σε όλα, χωρίς όμως να αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Για όλα τα λάθη φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς, ενώ τις περισσότερες φορές απορρίπτουμε οτιδήποτε καινούργιο χωρίς καν να το διερευνήσουμε. Το πιο απογοητευτικό όμως είναι να συναντάς νέους ανθρώπους που υιοθετούν τις αντιλήψεις του χθες.

Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σκέφτονται διαφορετικά, ίσως περισσότεροι από παλιά. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς διευκολύνει την επαφή μας με άλλους λαούς και διαφορετικές κουλτούρες διευρύνοντας τους πνευματικούς μας ορίζοντες.  

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της νοοτροπίας μας διαδραματίζει η απόκτηση παιδείας με την ευρύτερη έννοια του όρου. Αυτό βέβαια απαιτεί ριζική αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και μετατροπή του από ένα εξεταστικό σύστημα που ευνοεί την αποστήθιση σε ένα σύστημα που θα διαμορφώνει κριτική σκέψη, έτσι ώστε να παρέχει στην κοινωνία ευαισθητοποιημένους και σκεπτόμενους πολίτες. Το σχολείο θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά, γιατί σε συνδυασμό με την οικογένεια διαμορφώνει την προσωπικότητα μας. Άλλωστε από αυτό περνά ο αυριανός πολίτης της χώρας.

Κλείνοντας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και κυρίως η νέα γενιά ότι αλλάζοντας τη νοοτροπία μας, αλλάζουμε την μοίρα της χώρα μας προς το καλύτερο καθώς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…