Home Δήμος Δωρίδας Η ανακοινωση του Δ. Δωρίδας για την ένταξη του παραλιμνίου

Η ανακοινωση του Δ. Δωρίδας για την ένταξη του παραλιμνίου

«Η ένταξη κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού της λίμνης του Μόρνου, η ευόδωση ενός πολυετούς αγώνα και η διόρθωση μίας κατάφορης αδικίας δεκαετιών είναι  πλέον πραγματικότητα. 

 Η απόφαση ένταξης προς χρηματοδότηση του έργου κατασκευής αγωγού των οικισμών πέριξ της λίμνης του Μόρνου και των Φυλακών Μαλανδρίνου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις για την ανάπτυξη ολόκληρης της Δωρίδας, την επιβράβευση ενός  αγώνα που δόθηκε επί σειρά ετών αλλά και την άρση μιας μεγάλης αδικίας που προκάλεσε την περιβαλλοντική υποβάθμιση και υπανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο παραλίμνιος αγωγός θα αποτελέσει παρέμβαση τομή όχι μόνο για τις γύρω περιοχές καθώς θα επιλύσει το αποχετευτικό των οικισμών γύρω από τη λίμνη, των Φυλακών Μαλανδρίνου και το μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών  στο παραλιακό μέτωπο και την πεδιάδα του Μόρνου (απόρροια της απουσίας οικολογικής παροχής κατά την κατασκευή του ταμιευτήρα) αλλά και για την Αττική που υδρεύεται από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου. 

Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, ένα μεγάλο στόχο που μετά από μεθοδική δουλειά αλλά και καλή συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου έγινε πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εργάστηκαν για να επέλθει το αποτέλεσμα και ιδιαίτερα το Βουλευτή Φωκίδας κ.Ιωάννη Μπούγα για την καθοριστική βοήθειά του, τον Περιφερειάρχη Στ.Ελλάδας κ.Φάνη Σπανό και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη συνεισφορά τους στην κατάθεση των προτάσεων, το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, τους μελετητές και τα στελέχη του Δήμου που έτρεξαν τις διαδικασίες για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών, τις οποίες  χρηματοδότησε  ο Δήμος Δωρίδος.

 

Στόχος μας να αρθούν όλες οι αρνητικές συνέπειες που προκλήθηκαν στην περιοχή από την κατασκευή του φράγματος τη δεκαετία του ’70, οι οποίες επηρέασαν το σύνολο των δραστηριοτήτων, συνεχίζοντας έως και σήμερα να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξή της.

Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης μετά την απόφαση ένταξης προς χρηματοδότηση, από το Ταμείο Ανάκαμψης, του έργου με τίτλο  «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου τέως Δήμου Λιδωρικίου και νυν Δήμου Δωρίδος στο Νομό Φωκίδας».

 Το έργο  συνολικού προϋπολογισμού  23.744.516,00€ με ΦΠΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  με την υπ’αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/41432/339/13-4-2023 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα και ανήκει στο Υποέργο «Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ).» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις». 

Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι :

Κατασκευή μίας κεντρικής ΕΕΛ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων) στην οποία θα καταλήγουν με σύστημα αγωγών μεταφοράς (που περιλαμβάνεται και αυτό στο φυσικό αντικείμενο), τα λύματα των οικισμών Λιδωρικίου, Πενταπόλεως, Μαλανδρίνου (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας, Λεύκας, ενώ προβλέπεται και μικρή ποσότητα λυμάτων για την κάλυψη των εκτός αποχετευτικού δικτύου μεμονωμένων κατοικιών. Επιπλέον θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εξυπηρετεί τη λειτουργία της ΕΕΛ.Τα επεξεργασμένα λύματα από την κεντρική ΕΕΛ θα μεταφέρονται με αγωγό μεταφοράς σε μισγάγγεια που εκβάλλει στην κοίτη του Μόρνου κατάντη της εξόδου του υπερχειλιστή και της λεκάνης ηρεμίας του φράγματος. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Λεύκας, Βραίλας και τμήματος της Πεντάπολης.

Αναλυτική ενημέρωση – παρουσίαση του έργου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος στο Λιδωρίκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…