Home Πολιτικά - Φωκίδα Ζητείται ελπίς!
Πολιτικά - Φωκίδα - 11 Δεκεμβρίου, 2016

Ζητείται ελπίς!

 Σε ακραία σημεία η ύφεση στην Φωκίδα

Ζητείται ελπίς!

-Ερημικοί δρόμοι, άδεια καταστήματα, μηδαμινοί τζίροι και το «τέρας της ανεργίας» περιγράφουν την κατάσταση στη Φωκίδα.

-Καμιά πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προστασία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

-Μεγάλο μειονέκτημα η έλλειψη έργων από την πλευρά των δήμων Δελφών και Δωρίδας.

 

Αρκεί να κάνει μια βόλτα κανείς, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στην τοπική αγορά, για να κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η Φωκίδα από την οικονομική κρίση, αλλά και την πολιτική ολιγωρία που υφίσταται διαχρονικά.

Η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη, καθώς με τους πενιχρούς τζίρους τους τα καταστήματα δεν μπορούν επ ουδενί να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των κρατικών ταμείων.

 

Η απόλυτη ερημιά

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των συναρμοδίων υπηρεσιών οι απώλειες στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων προς εφορεία και ταμεία έχουν ξεπεράσει το 50% και κάθε μήνα μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν.

Οι ελπίδες σύσσωμου του Εμπορικού κόσμου για μια αξιόλογη εμπορική κίνηση την εορταστική περίοδο των εορτών φαίνεται  να είναι υπεραισιόδοξες, αφού στο τέλος του έτους αυξάνονται οι υποχρεώσεις με τα σήματα των αυτοκινήτων, το ΦΠΑ τελευταίου τριμήνου και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

Το Φθινόπωρο του 2016 κατά κοινή ομολογία, όλων των επαγγελματιών και ανεξαρτήτως κλάδου ήταν το χειρότερο που βιώσαμε μακρά όλων των άλλων. Η κατάσταση οδήγησε σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων να μπουν μέσα και να μην καταφέρουν να βγάλουν ούτε καν τα πάγιά τους. Φαίνεται άλλωστε κάθε πρωί από τις άδειες καφετέριες, κάθε απόγευμα από τη μηδενική κίνηση στους δρόμους, κάθε βράδυ οι πόλεις της περιοχής είναι σαν εγκαταλειμμένες. Παρασκευή στις 10 το βράδυ, στην Άμφισσα δεν κυκλοφορεί ψυχή. Στα καταστήματα ένας, δυο, κανένας. Στην Ιτέα η ίδια κατάσταση. Είναι τόσο άδειοι οι δρόμοι παντού και στις δυο πόλεις, που αν περπατάς με τα πόδια αρχίζεις να φοβάσαι. Και είναι Παρασκευή. Φανταστείτε τι συμβαίνει τις καθημερινές. Πως θα βγουν όλα αυτά τα έξοδα που καλείται ο επαγγελματίας να καταβάλει. Πως θα έρθει η ανάπτυξη, όταν ο καθένας δουλεύει μόνος του το μαγαζί του και κάθεται κιόλας τις περισσότερες ώρες της μέρας.

Είναι σαφές ότι κάτι πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι τι, πότε και από ποιόν; Με το φτάσουμε να οφείλουμε όλοι εκατομμύρια που δεν θα μπορούμε και δε θα έχουμε να δώσουμε, σίγουρα δεν είναι λύση.

 

Οι εκδηλώσεις μοναδικό αποκούμπι

 

Ο δήμος Δελφών προετοιμάζει ήδη μια σειρά εκδηλώσεων, όπως το καλλικατζαροχωριό και το λούνα πάρκ που θα στηθεί στην Άμφισσα, τη συναυλία στην Ιτέα και κάποιες άλλες σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Αυτές οι πρωτοβουλίες βοηθούν σαφώς να βγούμε από το σπίτι. Να ανέβει λίγο η ψυχολογία μας και αυτό βοηθά. Από το παιδάκι που θα πάει στο λούνα παρκ και θα πάρει το σουβλάκι, μέχρι τους θεατές μιας παράστασης που πριν θα πάνε να πιούν έναν καφέ ή μετά θα πάνε να φάνε ένα σουβλάκι το χρειάζεται η περιοχή αναντίρρητα, αλλά δεν φτάνει. Και δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν είναι πια θέμα ψυχολογίας, αλλά καθαρόαιμης ανέχειας. Από το 2010 μας εξαντλούν σταθερά και με μεγαλύτερη μανία. Ό,τι λίπος υπήρχε τελείωσε. Τώρα ζούμε απλώς με «δανεικά» από την εφορεία, το ΙΚΑ κλπ.

 

Καμιά πολιτική πρωτοβουλία

 

Φτάνεις σε ένα σημείο που αναρωτιέσαι, καλά αξίζει τον κόπο όλο αυτό για μια χούφτα δανεικά;

Δυστυχώς μπαίνοντας στην κρίση δεν στάθηκε κανένας στο ύψος των περιστάσεων. Ούτε η τότε κυβέρνηση που πήγε φυτευτή στο ΔΝΤ, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση με τα Ζάππεια και άλλες σαχλαμάρες, ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά η τελευταία ακόμη και σήμερα που βλέπει ότι αποδεκατίζεται δεν εννοεί να συνέλθει και να λάβει γενναία πολιτικά μέτρα, βυθιζόμενη όλο και περισσότερο στην ψηφοθηρική τακτική των εθνικών κυβερνήσεων.

Για το νομό μας τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα, αφού μπήκε πέρυσι το 2016 με ανεργία άνω του 35%. Φυσικά, ουδείς ασχολήθηκε με αυτό. Ουδείς θεώρησε ότι πρέπει να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και ουδείς έλαβε την παραμικρή πρωτοβουλία.

Αν συνεχιστούν οι οικονομικές συνθήκες του Φθινοπώρου που όλα δείχνουν ότι θα επιδεινωθούν, είναι σαφές ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξάνεται κατακόρυφα. Πέρα από τη γενικότερη κατάσταση και την έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών η Φωκίδα είναι αντιμέτωπη και με ακόμη μια ιδιαιτερότητα. Οι δυο δήμοι του νομού στερούνται έργων. Στο μεν δήμο Δωρίδας, θα εκτελεστούν δυο τρία έργα από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο δήμος Δελφών δεν δείχνει να μπορεί να εκτελέσει ούτε καν μικρά έργα από ΣΑΤΑ και ανταποδοτικά. Δυόμισι σχεδόν χρόνια που κλείνουν οι δημοτικές αρχές Δελφών και Δωρίδας δεν έχει πέσει ούτε ένα τούβλο, με αποτέλεσμα να μη δουλεύουν εργολάβοι, να μην κάνουν οι εργάτες μεροκάματα, να μην κινείται η αγορά. Ακόμη και οι ελάχιστες παρεμβάσεις που έχουν γίνει κινούνται στα όρια του πεντοχίλιαρου που γίνονται περισσότερο για χάριν εντυπωσιασμού και για να βγουν «υποχρεώσεις» και πολύ λιγότερο για την προσφορά τους στην κοινωνία, γιατί αυτή είναι μηδενική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Πώς να οργανώσετε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Σαντορίνη με σκάφος

Πολλοί φανταζόμαστε ότι το ταξίδι με ένα σκάφος είναι μία πρόκληση. Πόσες φορές δεν έχουμε…