Home Πολιτικά - Φωκίδα Ζητά να μάθει πόσα χρήματα πήραν οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας από την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου
Πολιτικά - Φωκίδα - 27 Νοεμβρίου, 2019

Ζητά να μάθει πόσα χρήματα πήραν οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας από την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου

Να πληροφορηθεί ποια είναι τα ποσά που έχουν καταβληθεί προς τους δήμους Δελφών και Δωρίδας με βάση τη διάταξη του άρθρου 63 του ν. 4042/2012, η οποία προβλέπει την καταβολή ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%) από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ζητά με κοινοβουλευτική ερωτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εσωτερικών ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Δ. Μπούγας.

 

Η ερώτηση αναφέρει:

 

Αθήνα, 27.11.2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:  Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο

 

Βάσει της διατάξεως του άρθρου 63 ν. 4042/2012, η οποία κατάργησε την προϊσχύουσα διάταξη του άρθρου 84 ν. 210/1973, ορίστηκαν τα εξής: «Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους είκοσι τοις εκατό (20%) διατίθεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα».

Εντός των ορίων του νομού Φωκίδας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υφίσταται από δεκαετίες έντονη μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα μεταλλευτικών εταιρειών, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας είναι δικαιούχοι του ανωτέρω ποσοστού από τα βεβαιούμενα μισθώματα. 

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

 

Εάν έχει εφαρμοστεί η ανωτέρω διάταξη και έχει εκδοθεί δυνάμει αυτής η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε καταφατική περίπτωση, ποια είναι από την έναρξη εφαρμογής της διατάξεως τα ποσά που έχουν καταβληθεί και εισπραχθεί κατ’ έτος από τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας του νομού Φωκίδας.

Ο ερωτών

 

Ιωάννης Δ. Μπούγας

Βουλευτής Φωκίδας

Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…