Home Εύβοια Ζητάνε λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα υποδομής
Εύβοια - 29 Αυγούστου, 2020

Ζητάνε λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα υποδομής

 Διαμαρτυρία – Καταγγελία,

Κλήση προς Ενέργειες

 

Κατοίκων Γουβών,

Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, Ευβοίας

 

Απευθυνόμενη κατά περιεχόμενο, αρμοδιότητα και θέση ευθύνης προς:

1.     Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Θεοφάνη Σπανό

2.     Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη

3.     Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννη Κοντζιά


Αξιότιμοι κύριοι,

κατόπιν της πρόσφατης πρωτοβουλίας ενεργού πλήθους άμεσα πληττόμενων κατοίκων Γουβών και της παρεπόμενης αυτής αυτοκλήτου συνελεύσεώς μας, αναγκαζόμαστε να σας απευθυνθούμε με την παρούσα καθώς η αγανάκτησή μας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Επί σειρά ετών υπήρξαμε αποδέκτες παραλείψεων αντί δράσεων και ενεργειών προς όφελος του τόπου μας και των κατοίκων του. Έχουμε υποστεί τη συνεχή αδιαφορία από τις αρμόδιες αρχές του τόπου, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του Δήμου και της Περιφέρειάς μας, που επιλέγονται έναντι ημών για λόγους που τους γνωρίζουν καλύτερα οι αποφασίζοντες και που αφορούν εκείνους.

Η συνεχής αδιαφορία σχετικά με τις ανάγκες του χωριού σε έργα και συντηρήσεις είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της γέφυρας που βρισκόταν μόλις πριν την είσοδο του χωριού μας, κι έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων του Δεκεμβρίου 2019, τη μοναδική επί σειρά ετών χερσαία σύνδεση του ηπειρωτικού οδικού δικτύου της Κεντρικής με τη Βόρεια Εύβοια. Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα, καθώς ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν μαθητές, ενεργώντας με σύνεση, δε διέσχισε την υπερχειλισμένη γέφυρα, ελάχιστο χρόνο πριν αυτή καταρρεύσει. Η ενημέρωση που λαμβάνουμε ως πολίτες, αν και τη λαμβάνουμε περισσότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρά από επίσημα χείλη, είναι ότι η ανακατασκευή της έχει δρομολογηθεί και προχωρά με γοργούς ρυθμούς και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα που καλείστε να λύσετε. Αντιθέτως, μας εξοργίζει και μας προβληματίζει η συνεχιζόμενη επίσημη «συμπεριφορά», που πλέον καταγράφεται ως τακτική αδιαφορίας που αφήνει στην τύχη του το χωριό μας, τις ζωές των κατοίκων του και τη διασφάλιση της περιουσίας τους, ιδιωτικής, κοινοτικής και πολιτιστικής.

            Τα πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο 2018, γνωστά με την ονομασία «Ζορμπάς» , τα οποία έπληξαν την περιοχή του Μαντουδίου κι εκεί η ανταπόκριση της Πολιτείας ήταν άμεση – ως όφειλε – σε αντίθεση με τη δική μας πληγείσα περιοχή, καθώς και τα πολύ χειρότερα για την περιοχή μας που ακολούθησαν το Δεκέμβριο 2019 και το Μάρτιο 2020 – τρία (3) τον αριθμό σε λιγότερο από ενάμιση (1,5) χρόνο – χειροτέρευσαν κατά πολύ την κατάσταση τόσο για την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας, όσο και για την αρτιότητα των περιουσιών μας. Τα χωράφια μας γέμισαν τύρφη και φερτά υλικά, που σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες που παρατηρούνταν πλημμυρικά φαινόμενα, ασφαλώς ηπιότερης μορφής και έντασης, τώρα ήταν γεμάτα σκουπίδια, τα οποία είναι ακόμη ορατά – επτά (7) μήνες μετά την καταστροφή – στα κλαδιά των δέντρων εντός της κοίτης του ποταμού και στα χωράφια που «χρησίμευσαν»  εξαιτίας της υπερχείλισης ως κοίτη του χειμάρρου, έκτασης εκατοντάδων μέτρων. Μιας κοίτης που έχει διαπλατυνθεί σε υπερτετραπλάσια έκταση από την αρχική, καταβροχθίζοντας και παρασύροντας χωράφια, ελαιόδενδρα και αμπέλια δεκαετιών, μάντρες, πεζούλες και ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Δρόμοι οι οποίοι εξυπηρετούσαν τη μετακίνηση των κατοίκων και τη μεταφορά των προϊόντων τους από τα χωράφια τους στο χωριό και αντίστροφα, καθώς και την επικοινωνία με τους οικισμούς του χωριού και την παραλιακή ζώνη των Γουβών. Υπάρχουν σημεία που πλέον είναι μη προσβάσιμα και απροσπέλαστα!

Επειδή, αυτή η διαπλάτυνση έχει φτάσει, στο σημείο που κατέφαγε ακόμη και την αγροτική ασφαλτόστρωση, να έχει πλάτος από όχθη σε όχθη περί τα εκατό (100) μέτρα αποκόπτοντας τους ιδιοκτήτες από την περιουσία τους,  αλλά και περιορίζοντας τις οδούς διαφυγής και σωτηρίας τους σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων φαινομένων.

Επειδή, στην κοίτη του ποταμού παρατηρούνται κορμοί, δέντρα και πλήθος σκουπιδιών, τα οποία δυσχεραίνουν την κίνηση των υδάτων και εμποδίζουν τη φυσική ροή τους, η οποία – εάν δεν ενεργοποιηθείτε και δεν ενεργήσετε – θα βρει δίοδο προς τη θάλασσα πάλι εντός των περιουσιών και των αυλών των σπιτιών μας.

Επειδή, εντός της αυτής κοίτης παρατηρούνται συγκεντρώσεις φερτών υλικών που δημιουργούν νησίδες, οι οποίες με την παρουσία και τον όγκο τους διαπλατύνουν την κοίτη του χειμάρρου διοχετεύοντας τα νερά εκατέρωθεν προς τις όχθες και κατατρώγουν επιπλέον χωράφια και περιουσίες, οι οποίες νησίδες πρέπει να αντιμετωπιστούν ασφαλώς πριν από την επόμενη ισχυρή νεροποντή!

Επειδή, στο υπόλοιπο τοπικό οδικό δίκτυο παρατηρούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα εκτεταμένες διαβρώσεις που καθιστούν τη διέλευση ακόμη και επικίνδυνη. Έτι περαιτέρω, αφού οι ίδιοι οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία – ελλείψει της αναγκαίας παρέμβασης των δημόσιων αρχών – ενεργούν ως συντηρητές δρόμων με αμφίβολα αποτελέσματα ως αναγκαίο μέτρο της χρήσης των δρόμων αυτών.

Επειδή, η μόνη οδική επικοινωνία των μονίμων και εποχιακών κατοίκων της παραθαλάσσιας περιοχής των Οχυρών Γουβών και συγκεκριμένα στις περιοχές που εκτείνονται ανατολικά και δυτικά της εκβολής του ξηροποταμού των Γουβών, με τοπωνύμια όπως «Γερμανίδα», «Βολίκι ή Βουλίκι», «Μπαλκόνι», «Οχυρά» καθίσταται εφικτή μόνο μέσω του ποταμού, σε κάθετη διέλευσή του, όταν αυτός στερεύει και μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι εύκολα με συμβατικά αυτοκίνητα, μόνο όταν διαμορφωθεί κατ’ έτος η κοίτη με χωματουργικά μηχανήματα, εφόσον στερείται μόνιμης κατασκευής για τη διέλευσή του!

Επειδή, κατά τα ως άνω αναφερόμενα πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξε σαφής και οριακά αναπόδραστος κίνδυνος  ζωής μονίμων κατοίκων των περιοχών οι οποίοι κατά το χρόνο της σφοδρής νεροποντής και πλημμύρας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες – ξυπνώντας από το θόρυβο της καταστροφής -  αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην κυριολεξία κυνηγούμενοι από το χείμαρρο σε υψηλότερο σημείο αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε διέξοδο και περιμένοντας να κοπάσει το ύψος και η δύναμη των υδάτων ώστε να καταφύγουν στις Γούβες, αφήνοντας την περιουσία τους έρμαιο στην ορμή του χειμάρρου.

Επειδή, από την καταστροφή καταγράφηκαν και απώλειες σε ιδιωτικές περιουσίες, όπως παράσυρση ιδιωτικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων, αντικειμένων και εξοπλισμού απαραίτητων για την αγροτική εργασία και συγκομιδή, καταστροφή οικοσυσκευών και αγροτικής παραγωγής που σε πολλούς από τους παθόντες ήταν το εισόδημα και αποτελούσε το χειμερινό τους προγραμματισμό.

Επειδή, αυτή η περιορισμένη οδική πρόσβαση ασφαλώς και μειώνει την επισκεψιμότητα των σημαντικών μνημείων την νεότερης πολεμικής ιστορίας της χώρας στην περιοχή, και συγκεκριμένα το αμυντικό σύμπλεγμα των Οχυρών των Γουβών, μέρος της αμυντικής οχύρωσης της χώρας σύγχρονο με τα οχυρά Ρούπελ, χτισμένων προ του 1940 και τη «Σκάλα» – τον εναπομείναντα σκελετό της προβλήτας των Οχυρών, το οποίο αναδείχθηκε την τελευταία διετία με εθελοντική δράση και συμμετοχή των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου των Γουβών.

Επειδή, τα ως άνω μνημεία κινδυνεύουν και από τη θαλάσσια διάβρωση που παρατηρείται στην περιοχή επί σειρά ετών στην ακτογραμμή που πραγματοποιείται με το φαινόμενο της εισχώρησης της θάλασσας στα οικόπεδά μας. Η ακτογραμμή της Εύβοιας, στα ίδια ως άνω σημεία που πλήγηκαν περισσότερο από την πλημμύρα, όπως με τα τοπωνύμιά τους αναφέρονται, αποτελούν μέρος της παρατηρηθείσας, από πλέον των τριάντα (30) ετών, διάβρωσής της, που χρόνο με το χρόνο βαίνει αυξανόμενη, και ενώ έχει ήδη εισχωρήσει σε εκμεταλλεύσιμη γη κατά την προαναφερθείσα τριακονταετία από πενήντα (50) έως και εκατό (100) μέτρα ανά σημείο! Αυτή η κατά κυριολεξία εξαφάνιση του αιγιαλού και ταυτόχρονα η αντίστοιχη μεταφορά της ακτής εντός των προαναφερθέντων οικοπέδων μας έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στα τετραγωνικά μέτρα των περιουσιών μας, τα οποία προϊόντος του χρόνου μειώνονται, όσο και σε σταθερές κατασκευές που επί χρόνια έστεκαν στο ίδιο σημείο και απείχαν δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα. Αυτή η μεταβολή της υπόστασης των γεωτεμαχίων μας έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της αξίας της περιουσίας μας και την πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης σε εμάς τους ίδιους, ενώ κατά τα λοιπά συνεχίζει και φορολογείται τόσο κρατικά, όσο και δημοτικά ως είχε και έστεκε προ της μεταβολής. Λύση σε αυτό είναι πάλι η, από τους αρμόδιους, ήπιας μορφής παρέμβαση όπως έχουμε επί σειρά ετών καταθέσει εγγράφως και αιτηθεί από τις αρμόδιες αρχές, που συνεχίζουν να κωφεύουν στα δίκαια αιτήματά μας: της τοποθέτησης και της εφαρμογής υπερθαλάσσιων αμμοσυλλεκτών και κυματοθραυστών με σκοπό τη μείωση του φαινομένου της διάβρωσης επί της ακτογραμμής τους.

Επειδή, εκ του αποτελέσματος κρίνεται πως ακόμη και οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που έχουν κατακάψει τα βουνά γύρω από το χωριό μας και η μη στοχευμένη από κρατικούς φορείς – αρμόδιους για αυτές τις δράσεις – ανανέωση του δασικού συστήματος, η ελλιπής αντιμετώπιση των γυμνών κεκαμμένων πλαγιών και η χωρίς σχέδιο διαχείριση του δάσους, επέδρασε σημαντικά στη δημιουργία του χειμάρρου σε κάποιο βαθμό!

Επειδή, γίνεται σαφές ότι επί σειρά ετών βαλλόμεθα από άπαντα τα φυσικά φαινόμενα, στην πιο ακραία τους μορφή, ήτοι: φωτιά, πλημμύρα, θάλασσα, χωρίς να παρατηρείται ουδεμία διάθεση των ιθυνόντων για πρόβλεψη κι αποκατάσταση και με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο ζωτικός χώρος των Γουβών και πλήττεται συνεχώς η καθημερινή ζωή των κατοίκων τους!

Επειδή, μέσα στην όλη καταστροφή όπως ανωτέρω αναλύθηκε ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να μη θρηνήσουμε νεκρούς όπως έχουμε στο παρελθόν πληρώσει με φόρο αίματος στις φονικές πλημμμύρες που έπληξαν την περιοχή μας το 1990, γι’ αυτό η παρούσα εμφορείται, περιλαμβάνει και εξαντλείται σε εμπράγματες αναφορές.

Επειδή, η ανθρώπινη ζωή τοποθετείται υπεράνω όλων και η παρούσα έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό: να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα!

            Επειδή, όλα τα ανωτέρω είναι σημαντικά, αληθή και αναγκαία να ακουστούν!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τη μέχρι τούδε εκπεφρασμένη και αδιαμφισβήτητη αδιαφορία και απουσία έργων – από λόγια είμαστε πλήρεις, στα όρια της προσβολής για το χωριό μας, τους κατοίκους του, τις ζωές και τις περιουσίες τους!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την έλλειψη κάθε δράσης και ενέργειας – αφαιρουμένης της δρομολόγησης της ανακατασκευής της γέφυρας – για την διασφάλιση και την προστασία κάθε πολίτη – κατοίκου του χωριού μας, μόνιμου ή εποχούμενου, που έλκει δικαιώματα και του ζητείται η τήρηση των υποχρεώσεών του έναντι των ΟΤΑ Α’ και Β βαθμού, που θα έρθει αντιμέτωπος με αντίστοιχες επικίνδυνες για τη ζωή και την περιουσία του καταστάσεις, εάν δεν ενεργήσετε άμεσα, και σας,

ΚΑΛΟΥΜΕ να ενεργήσετε άμεσα, ανά απευθυνόμενο, ανά αρμοδιότητα και ανά εύρος και βάρος ευθύνης, σε ό,τι ο καθείς εκ των παραληπτών της παρούσας δύναται και υποχρεούται – κατά νόμο και θέση ευθύνης – να  ενεργήσει, άπαντα όσα αναμένονται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη καταστροφή που θα θέσει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, και χρονικά ΠΡΙΝ από τις πρώτς βροχές που θα δυσχεράνουν οποιαδήποτε παρέμβαση, άλλως καθίσταστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για οποιαδήποτε θετική ή αποθετική ζημιά, μη παραλειπόμενης της ανθρώπινης ζωής!

Γούβες Ευβοίας, Δευτέρα 3η Αυγούστου 2020

 

Για τις ανάγκες επικοινωνίας, η ομάδα σύνταξης της παρούσας εκ της πρωτοβουλίας κατοίκων Γουβών:

·         Νίκος Ανέστης, Δικηγόρος, nikos.anestis@gmail.com, 6974714363

·         Κώστας Γιαννάκος, Εκπαιδευτικός, kdgiannakos@sch.gr, 6978321387

·         Κατερίνα Τρίγκα, Εκπαιδευτικός, trigakaterina@yahoo.gr, 6979045815

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…