Home Κοινωνικοί φορείς Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσες για τα ολοκαυτώματα σε Καρούτες, Πεντάπολη και Βραίλα βάζει ο δήμος Δωρίδας
Κοινωνικοί φορείς - 22 Απριλίου, 2013

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσες για τα ολοκαυτώματα σε Καρούτες, Πεντάπολη και Βραίλα βάζει ο δήμος Δωρίδας

Το  δρόμο που χάραξε το Δίστομο , η Φαιστός, τα Καλάβρυτα  και τόσες άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά θέλει  να ακολουθήσει  ο δήμος Δωρίδας βάζοντας την Κυριακή στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτημα για γερμανικές αποζημιώσεις από τα ολοκαυτώματα που δημιούργησαν οι Ναζί κατακτητές την περίοδο της κατοχής στα χωριά  Καρούτες, Πεντάπολη και Βραίλα

Την πρωτοβουλία για το θέμα είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος ο οποίος έρχεται να καλύψει μια τραγική παράλειψη και ένα μεγάλο κενό των προηγούμενων δημοτικών αρχών οι οποίοι ποτέ δεν θέλησαν ή δεν σκέφτηκαν να ορθώσουν το ανάστημά τους διεκδικώντας ένα τόσο δίκαιο αίτημα.

«Η πρώτη σκέψη για εμάς έγινε όταν μας απέστειλε μια σχετική απόφαση ο δήμος Φαιστού της Κρήτης που έχει πολλά μαρτυρικά χωριά.  Αυτοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα χνάρια άλλων μαρτυρικών χωριών και αν χρειαστεί να πάνε το ζήτημα ακόμη και δικαστικά» θα μας εξηγήσει ο δήμαρχος Γιώργος Καπετζώνης για την αφετηρία της σκέψης του και θα συμπληρώσει ότι την αρχική του άποψη ενίσχυσαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου ο οποίος αργά αλλά σταθερά  το ξαναβάζει στο τραπέζι των διεκδικήσεων .
Όμως η ψήφιση για την διεκδίκηση στο κυριακάτικο συμβούλιο θα είναι το πρώτο βήμα καθώς ήδη ο δήμαρχος έχει απευθυνθεί στις δικηγόρους κες Σταμούλη , οι οποίες έχουν αναλάβει και την υπόθεση του Διστόμου, προκειμένου να καθορίσουν περαιτέρω τη στάση τους μη αποκλείοντας καμιά μορφή αγώνα και διεκδίκησης .
 

Η ιστορία των Ολοκαυτωμάτων στην Δημοτική Ενότητα Λιδορικίου
 

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λιδωρικίου έχει να επιδείξει πλούσια δράση κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης των κατοίκων της περιοχής απέναντι στη γερμανο-ιταλική κατοχή. Ειδικότερα τα χωριά Αιγίτιο (παλιά ονομασία Στρούζα και σήμερα οικισμός του Τοπικού Διαμερίσματος Πενταπόλεως) και Βραΐλα πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς στις 23/7/1943 από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ οι κάτοικοί τους οδηγήθηκαν πεζοί ως όμηροι στην Αθήνα για ένα σχεδόν χρόνο.
Το χωριό Καρούτες αποτελεί σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Στις 5/8/1944 ένοπλες εθνικές αντιστασιακές ομάδες, σε συνεργασία με συμμάχους σαμποτέρ, παγίδεψαν ένα τάγμα 250 επίλεκτων Γερμανών στρατιωτών και το εξολόθρευσαν. Στην φονική αυτή μάχη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Γερμανοί μαζί με τον διοικητή τους. Περισσότεροι απ’ τους νεκρούς υπήρξαν οι αιχμάλωτοι. Επίσης, σκοτώθηκαν 29 αντάρτες και 3 Καρουτιανοί πολίτες. Λόγω της έντονης αντιστασιακής δράσης που αναπτύχθηκε στην περιοχή, οι Καρούτες πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς απ’ τα κατοχικά στρατεύματα τέσσερις (4) φορές. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο πυρπολήθηκε και καταστράφηκε το χωριό Σκαλούλα, που σήμερα αποτελεί οικισμό του Τοπικού Διαμερίσματος Πεντάπολης.
Οι Γερμανοί κατακτητές, για να εκδικηθούν για τη δεινή ήττα που υπέστησαν στη φονική Μάχη των Καρουτών στις 5/8/1944, επανήλθαν πιο οργανωμένοι, ενισχυμένοι και αποφασιστικοί, κατέλαβαν στις 29/8/1944 το ανταρτοκρατούμενο Λιδωρίκι (έδρα του σημερινού Δήμου και πρωτεύουσα της Επαρχίας Δωρίδας) και στη συνέχεια το πυρπόλησαν. Συγκεκριμένα πυρπόλησαν 489 κτίρια (320 σπίτια και 169 αχυρώνες και στάβλους) και σκότωσαν πέντε ανήμπορους ηλικιωμένους που παρέμειναν στα σπίτια τους, νομίζοντας ότι θα τους σεβαστούν. Οι άλλοι κάτοικοι, για να διασωθούν, κατέφυγαν στα γύρω ορεινά και σε άλλα χωριά.
Το Λιδορίκι, οι Καρούτες, το Αιγίτιο, η Βραΐλα και η Σκαλούλα, αποτελώντας σύμβολα του αγώνα και της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς, έχουν χαρακτηρισθεί Μαρτυρικά Χωριά με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και ο Δήμος Λιδορικίου συμμετέχει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων της χώρας.
Τα ως άνω χωριά του Δήμου μας, πάνω απ’ τα ερείπια και τις στάχτες που άφησαν τα ναζιστικά στρατεύματα, ξαναχτίστηκαν και ειδικότερα το Λιδορίκι έχει σήμερα μεταβληθεί σε μία σύγχρονη κωμόπολη, με σεβασμό στις ιστορικές καταβολές και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
 

*** To κείμενο είναι αντιγραφή από το υπέροχο βιβλίο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945» των εκδόσεων ΛΙΒΑΝΙ
Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν αφιερώματα σε όλα τα ολοκαυτώματα και τα μαρτυρικά χωριά που υπάρχουν στη Φωκίδα, δηλαδή σε Αγία Ευθυμία, Βουνιχώρα, Προσήλιο, Γραβιάς ,Λιλαίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…