Home Πολιτικά - Φωκίδα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας: Φιλοξενείται… στο πιο ακατάλληλο κτίριο
Πολιτικά - Φωκίδα - 14 Φεβρουαρίου, 2015

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας: Φιλοξενείται… στο πιο ακατάλληλο κτίριο

 Περιμένει δέκα χρόνια το αυτονόητο… ένα αξιοπρεπές για τα παιδιά χώρο

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας: Φιλοξενείται… στο πιο ακατάλληλο κτίριο

– Η διευθύντρια του Σχολείου κ. Σύλβια Σιμιτσοπούλου μιλά για τα προβλήματα του σχολείου

– Στάζει η στέγη, δύο κλιματιστικά καλύπτουν όλο το κτίριο, κίνδυνος οι παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δεν επαρκούν οι αίθουσες  

 

Παρ’ όλες τις επιταγές του Συντάγματος, τους αλλεπάλληλους νόμους και διατάγματα, παρά τις διακηρύξεις και τα παχιά λόγια που ακούμε συνεχώς από πολιτικούς η κατάσταση της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις είναι το λιγότερο άθλια. Στην πραγματικότητα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες και οι οικογένειές τους έχουν εγκαταλειφθεί από το Κράτος και σηκώνουν μόνοι τους το σταυρό του μαρτυρίου ανεβαίνοντας ισόβια το δικό τους Γολγοθά.

Φυσικά η Φωκίδα μέσα στις κακές πρωτιές που διαθέτει, είναι και τα προβλήματα στις δομές Ειδικής Αγωγής. Τα δύο σχολεία του Νομού φιλοξενούνται σε ακατάλληλους χώρους, το δε ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ΚΕΣΑΜΕΑ και όπως αλλιώς το έχουν ονομάσει κατά καιρούς, μόνο το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε δεν εξυπηρετεί. Η μόνη ελπίδα είναι η πραγματική αγωνία και η βοήθεια που προσφέρουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι οποίοι εκτός του ότι υπεραγαπούν αυτά τα παιδιά, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με όσα μέσα διαθέτουν τα σχολεία, ώστε να εκπαιδεύουν και να κάνουν χαρούμενα αυτά τα παιδιά τα οποία ας μην ξεχνάμε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μαθητές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σήμερα θα αναφερθούμε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Άμφισσας… ένα σχολείο που μετρά 10 χρόνια ζωής αλλά παραμένει στην ουσία «άστεγο», παραμελημένο σε ένα εντελώς ακατάλληλο για τα παιδιά κτίριο, το οποίο εκτός από την τραγική κατάσταση που βρίσκεται αφού είναι παλιό και κακά συντηρημένο, δεν είναι καθόλου λειτουργικό για τους μαθητές.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Σύλβια Σιμιτσοπούλου η οποία αν και ανέλαβε μόλις τον Οκτώβρη έχει ήδη ξεκινήσει να διεκδικεί επίλυση σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Σχολείο.

 

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

 

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Άμφισσας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δέκα χρόνια περίπου. Στεγάστηκε εξ’ αρχής στο κτίριο που βρίσκεται ακόμα και σήμερα, το οποίο ανήκει στο Γηροκομείο Άμφισσας και προέρχεται από το Κληροδότημα Αντώνη και Λουίζας Κονιάκου. Το 2005 λοιπόν παραχωρήθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου μέχρι όμως να βρεθεί ένα κτίριο που θα πληροί τις προϋποθέσεις για να στεγαστεί το σχολείο. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού όπως έχει αποδείξει άλλωστε  ακόμα και η ιστορία…. Το σχολείο συνεχίζει να στεγάζεται σε ένα άκρως ακατάλληλο κτίριο αφού τα χρόνια έχουν αρχίσει πλέον να εμφανίζονται με φθορές σχεδόν παντού, στα ηλεκτρολογικά, τα υδραυλικά, τα κουφώματα. Επιπλέον όμως οι αίθουσες δεν επαρκούν, το προαύλιο δεν είναι κατάλληλο ούτε για γυμναστική ούτε για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που κάνουν οι μαθητές και φυσικά θα έπρεπε να υπάρχουν εσωτερικοί χώροι για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής αλλά και αίθουσες για τα εξατομικευμένα μαθήματα. Οι φθορές στη στέγη έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά μέσα στο κτίριο, ενώ η θέρμανση γίνεται με κλιματιστικά όπου κάποια από αυτά δεν δουλεύουν καν. Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι το κτίριο δεν ανήκει καν στο Δήμο κι έτσι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν εργασίες που κοστίζουν πολύ, ειδικότερα από τη στιγμή που το Γηροκομείο έχει δικαστικές περιπέτειες με τους πρώην εργαζόμενους του και υπάρχει κίνδυνος να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διευθύντρια κ. Σύλβια Σιμιτσοπούλου μας ενημέρωσε πως έχει ήδη ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα του σχολείου ενώ έχει ζητήσει είτε να γίνουν κάποιες εργασίες στο σχολείο είτε να διατεθεί ένας άλλος χώρος με την προϋπόθεση όμως να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ώστε να καλλιεργούνται καθημερινά οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και φυσικά για λόγους προσβασιμότητας αφού πολλοί από τους μαθητές μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια, αλλά και για τις οικογένειές τους που χρειάζονται να επισκέπτονται πολλές φορές το σχολείο.

 

Η λειτουργία του σχολείου και οι ελλείψεις

 

Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας φέτος φοιτούν 16 μαθητές  από όλο το Νομό Φωκίδας που αντιμετωπίζουν αυτισμό, Σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, σοβαρές μαθητικές δυσκολίες, υπερκινητικότητα και διάφορα κινητικά προβλήματα, κ.ά..

Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, όπως Φιλολογικά, Μαθηματικά κ.α. τα παιδιά παρακολουθούν εργαστήρια Κηπουρικής και Κεραμικής αλλά και μαθήματα αυτόνομης διαβίωσης. Δυστυχώς όπως προαναφέραμε το μάθημα της γυμναστικής γίνεται με δυσκολίες γιατί δεν βοηθά η αυλή του σχολείου, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στα εξατομικευμένα μαθήματα λόγω έλλειψης αιθουσών.

Επιπλέον, τα παιδιά συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας και πολιτιστικές δράσεις. Μάλιστα ενόψει των αποκριών τα παιδιά έφτιαξαν μία μάσκα όπως ζητήθηκε από το Δήμο από όλα τα σχολεία ενώ στις 24 Φεβρουαρίου το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας, το Ειδικό Δημοτικό Άμφισσας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Σχολείων στα πλαίσια της πανελλαδικής εκστρατείας Free Mobility Eco City για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις πόλεις θα πραγματοποιήσουν ανάλογη εκδήλωση.

Ευτυχώς σε σχέση με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη καθηγητών. Υπάρχει βέβαια έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες αλλά όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια κ. Σιμιτσοπούλου στα Ειδικά Σχολεία οι προσλήψεις αργούν κάθε χρόνο γιατί καθυστερούν οι πιστώσεις για την ειδική αγωγή.

Σχολιάζοντας το υπερσύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης στην Άμφισσα το οποίο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα για το σκοπό που κατασκευάστηκε, η κα Σιμιτσοπούλου τόνισε πως θα ήταν πολύ πιο θετικό όταν τα παιδιά τελειώνουν το ωράριο τους στο σχολείο να συνεχίζεται η δουλειά εκεί με φυσικοθεραπείες, κινησιοθεραπείες και όλες τις παροχές που θα είχε αν λειτουργούσε.

Επιπλέον έθεσε και ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την αποφοίτηση των μαθητών από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αν και σε όλους τους Νομούς πλέον λειτουργεί ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, δυστυχώς στην Άμφισσα δεν έχει δημιουργηθεί ανάλογη δομή, με αποτέλεσμα τα παιδιά μετά τα 18 με 20 χρόνια να  αναγκάζονται να μένουν σπίτι, χωρίς κάποια ασχολία.

 

Τα κτιριακά προβλήματα του σχολείου

 

Πρόσφατα η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άμφισσας κ. Σύλβια Σιμιτσοπούλου απέστειλε σχετικό έγγραφο στον Δήμαρχο Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, όπου απαριθμούνται όλες οι κτιριακές ανάγκες του σχολείου.

Αναλυτικότερα:

– Τα κουφώματα του κτιρίου είναι πολύ παλιά και δεν κλείνουν καλά, με αποτέλεσμα κατά τους χειμερινούς μήνες το σχολείο να μη μπορεί να ζεσταθεί.

– Η θέρμανση του κτιρίου γίνεται με δύο κλιματιστικά, τα οποία βέβαια δεν επαρκούν για να ζεστάνουν το χώρο. Επιπλέον, το γραφείο των καθηγητών και η αίθουσα της Ψυχολόγου και της Κοινωνικής Λειτουργού δεν έχει καθόλου θέρμανση.

– Η σκεπή του κτιρίου σε ένα σημείο έχει υποστεί ζημιά και όταν βρέχει μπαίνει νερό και γεμίζει το πάτωμα του εργαστηρίου Κεραμικής. Το σημείο από το οποίο μπαίνει το νερό είναι ακριβώς επάνω από τον πίνακα του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου είναι πολύ παλιά. Μέχρι στιγμής έχει καεί ένα αερόθερμο σώμα, ο φορτιστής από έναν φορητό υπολογιστή και ένα πολύμπριζο. Επιπλέον, σχεδόν κάθε εβδομάδα καίγονται οι ασφάλειες από τους πίνακες του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Οι εσωτερικές πόρτες του κτιρίου είναι πολύ μικρές και τα παιδιά που είναι σε αναπηρικά αμαξίδια είναι δύσκολο να μετακινηθούν μέσα σε αυτό.

– Το πάτωμα του ισόγειου και του πάνω ορόφου δε γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλές καθώς σε κάποια σημεία φαίνεται να έχει υποστεί ζημιά της παλαιότητας του κτιρίου.

– Το προαύλιο του σχολείου δεν είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών.

– Οι αίθουσες του κτιρίου δεν επαρκούν. Συγκεκριμένα, στο σχολείο θα έπρεπε να υπάρχει μία αίθουσα για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής (Ειδική Φυσική Αγωγή) είναι πολύ βασικό για τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων καθώς βοηθάει στην αντιμετώπιση των κινητικών προβλημάτων των παιδιών, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους, στην εκτόνωση τους κλπ

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την κα Σιμιτσοπούλου, η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του σχολείου για την υλοποίηση ελέγχων στο κτίριο. Μάλιστα ήδη έχει γίνει αυτοψία από ηλεκτρολόγο ο οποίος απεφάνθη ότι όντως υπάρχουν προβλήματα αλλά μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, να χωριστούν τα φορτία ώστε να λειτουργεί καλύτερα το σχολείο. Επιπλέον από τον έλεγχο που πραγματοποίησε υδραυλικός έβγαλε πόρισμα πως σε ανεκτικά πλαίσια και σημεία το σχολείο μπορεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη κατάσταση. Παράλληλα το σχολείο επισκέφθηκε πρόσφατα και μηχανικός συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχος ο οποίος έκανε έλεγχο στη στέγη, ωστόσο ακόμη δεν έχει βγει πόρισμα. Τον κύκλο των ελέγχων θα κλείσει από μέρα σε μέρα Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ο οποίος θα ελέγξει τη στατικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Δήμος δεν μπορεί να ρίξει στο συγκεκριμένο κτίριο τεράστια ποσά, δεδομένου ότι ανήκει σε κληροδότημα του γηροκομείου και άρα ανά πάσα στιγμή με την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα απειλείται… 

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από μία εβδομάδα στα πλαίσια του καλλωπισμού και της λειτουργικότητας το σχολείο βάφτηκε ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και το θερμοκήπιο το οποίο περιμένουν πως και πως οι μαθητές. Παράλληλα πριν μερικές ημέρες αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το σχολείο με το ίντερνετ, πλέον έχουν γραμμή όλες οι αίθουσες και αυτό διευκολύνει και τους μαθητές στις δραστηριότητές τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν καλύτερο μάθημα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…