ΕΣΕΙΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Γραφει ο Στάθης Καραγκούνης
ειδικός ακοοπροθετιστής εκπρόσωπος του Κέντρο Ακοής Φωκίδας
Στο σημερινό άρθρο θα δώσουμε απαντήσεις που μας έθεσαν τόσο οι πελάτες μας στο κατάστημα μας όσο και μέσω της σελίδας μας στο Facebook.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα συγκεντρώνουμε όλες τις ερωτήσεις σας και θα τις ανακοινώνουμε τόσο μέσω της σελίδας μας όσο και στον τοπικό τύπο.
Σε ποια ένταση προκαλείται βλάβη στα αυτιά μας;
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι όλοι οι ήχοι πάνω από 90 db μπορούν να προκαλέσουν σταδιακά απώλεια της ακοής μας.
Παρακάτω παραθέτουμε διάφορους καθημερινούς ήχους που είναι πάνω από το επιτρεπτό επίπεδο έντασης
90 db: Ξυριστική μηχανή, κυκλοφορία νταλικών, εργαλεία μηχανουργείου, χορτοκοπτική μηχανή, μοτοσικλέτες. Το 90% των ανθρώπων ανέχεται 8ωρη έκθεση ημερησίως, χωρίς προστασία. Παρά ταύτα, στα επίπεδα αυτά προκαλείται βαθμιαία απώλεια. Συνιστώνται ωτασπίδες
100-110 db: Πρέσα τυπογραφείου, σκουπιδιάρικο, αλυσοπρίονο, ελικόπτερο, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. . Το 90% των ανθρώπων ανέχεται 2ωρη έκθεση ημερησίως, χωρίς προστασία, αλλά τα 15 λεπτά δεν πρέπει να ξεπερνιούνται. Χρειάζονται ωτασπίδες.
110-120 db: Συναυλία ροκ, ηλεκτρικό πριόνι, όχημα χιονιού, φορητό στερεοφωνικό σύστημα, απογείωση αεριωθούμενου αεροπλάνου, , κεραυνός, κόρνα αυτοκινήτου, ροκ συναυλία. Το 90% των ανθρώπων ανέχεται 15λεπτη έκθεση ημερησίως, χωρίς προστασία, αλλά κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται. Χρειάζονται ωτασπίδες.
120-140db: Κυνηγετικό όπλο, σύστημα αεροπορικής επιδρομής, κινητήρας τζετ. Προκαλείται πόνος και άμεση βλάβη. Είναι το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο με ωτασπίδες.
Πως μπορώ να ξέρω αν έχω βαρηκοΐα ειδικά από θόρυβο;
H διαπίστωση της βαρηκοΐας είναι μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία .Μέσω μιας ειδικής εξέτασης (ακοόγραμμα) που εκτελείται από τον ΩΡΛ(ωτορινολαρυγγολόγο) ιατρό σας, μπορείτε πολύ γρήγορα και ανώδυνα να διαπιστώσετε αν έχετε βαρηκοία και σε πιο βαθμό. Η πτώση της ακοής μας από θόρυβο προσβάλλει πρώτα τις υψηλές συχνότητες ( το λεγόμενο ακουστικό τραύμα) που εμφανίζεται μετά τα 4000Ηz
Πότε μιλάμε για βαρηκοΐα;
Για βαρηκοΐα μιλάμε όταν ο ασθενής χρειάζεται πάνω από 20 db έντασης για να ακούσει έναν ήχο κάποια συχνότητας . Ανάλογα με την ακουστική απώλεια η βαρηκοία χωρίζεται στις παρακάτω υποκατηγορίες
Μικρού βαθμού βαρηκοΐα 21-50 db
Μεσαίου βαθμού βαρηκοΐα 51-70 db
Μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα 71-90 db
Υπολειμματική βαρηκοΐα 90 db και πάνω
Είμαι κυνηγός . Πως μπορώ να προστατέψω την ακοή μου;
ΠΡΟΣΟΧΗ. H χρήση ωτοασπίδων κατά την διάρκεια του κυνηγιού ΔΕΝ είναι ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας γιατί απομονώνει τον κυνηγό από το περιβάλλον του καθώς και τους υπόλοιπους κυνηγούς, κάνοντας έτσι την όλη διαδικασία ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Για τέτοιες χρήσεις υπάρχουν ειδικά ακουστικά τα οποία έχουν την δυνατότητα να επιτρέπουν σε όλους τους ήχους να φτάνουν απροσπέλαστα στο αυτί του χρήστη , απομονώνοντας μόνο τον κρότο του όπλου σε επιτρεπτά για την ακοή μας πλαίσια.Οι ωτοασπίδες επιτρέπονται στο κυνήγι μόνο στην περίπτωση που ο κυνηγός κάνει επανελλημένους διαδοχικούς πυροβολισμούς σε περιβάλλον που έχει πλήρη ορατότητα .
Υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσω το αυτί μου σε δυνατούς θορύβους;
Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι το αν υπάρχει δυνατότητα σκληραγώγησης του αυτιού μας σε δυνατούς θορύβους . Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το αυτί δεν πρόκειται ποτέ να συνηθίσει την μεγάλη ένταση , ενώ το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να δημιουργήσουμε βλάβη στην ακοή μας .
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακοή σας επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook ( www.facebook.com/kentroakoisfokidas19) η επικοινωνήστε μαζί μας στο 2265301013
Με ένα τηλέφωνο ΔΩΡΕΑΝ κατ’ οικον επίσκεψη και δίνουμε λύση στο πρόβλημα σας
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…