Home Πολιτικά - Φωκίδα Ερώτηση της Βουλευτού Βοιωτίας Γιώτας Πούλου για τα ΚΕΦΙΑΠ Θήβας και Άμφισσας
Πολιτικά - Φωκίδα - 25 Ιανουαρίου, 2020

Ερώτηση της Βουλευτού Βοιωτίας Γιώτας Πούλου για τα ΚΕΦΙΑΠ Θήβας και Άμφισσας

 Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου κατέθεσε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για τον κίνδυνο υποβάθμισης ή και της παύσης λειτουργίας  των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Άμφισσας και Θήβας.

Τα ΚΕΦΙΑΠ, ενταγμένα στο ΕΣΥ από το 2012 ως οργανικές μονάδες των Νοσοκομείων, καλύπτουν ζωτικές ανάγκες θεραπείας και αποκατάστασης ανθρώπων με αναπηρία χωρίς οικονομική επιβάρυνση και χωρίς την ταλαιπωρία της μετακίνησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε πριν από ένα χρόνο σε γενναία αναβάθμιση των ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής νοσηλείας σε όλη τη χώρα με προσλήψεις προσωπικού μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους επιστήμονες. Το πρόγραμμα έχει λήξει και υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή τη χρονιά, με συνέπεια την λειτουργική υποβάθμιση των ΚΕΦΙΑΠ και την επιστροφή στην ανεργία χιλιάδων νέων επιστημόνων σε όλη τη χώρα.

Η ερώτηση, με αφετηρία τις ανησυχίες των γονέων ΑμεΑ από την Άμφισσα και των εργαζομένων στη Θήβα, γενικεύει τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί ένας σημαντικός θεσμός στον χώρο της δημόσιας υγείας, όπως είναι το ΚΕΦΙΑΠ.


 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Κέντρα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)

 

H επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Νομού Φωκίδας, προς τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (13-1-2020), εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Άμφισσας. Μια δομή που λειτούργησε πριν από ένα χρόνο «μετά από πολυετή αγώνα» και καλύπτει ζωτικές ανάγκες θεραπείας και αποκατάστασης ανθρώπων με αναπηρία «χωρίς οικονομική επιβάρυνση και χωρίς την ταλαιπωρία μετακίνησης, που μέχρι πρότινος ήταν εφικτή και δυνατή μόνο μέσω υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, με απαγορευτικό κόστος».

Παρόμοια ανησυχία εκφράστηκε και στο νομό Βοιωτίας και συγκεκριμένα στο ΚΕΦΙΑΠ της Θήβας, στο οποίο, από τις 15-2-2019 που έγιναν οι προσλήψεις προσωπικού (μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους) έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από χίλιες θεραπείες. Το πρόγραμμα αυτό φαίνεται ότι δεν θα ανανεωθεί.  Αυτό άκουσε το συντονιστικό όργανο του Νοσοκομείου Θήβας απο τον τότε υφυπουργό κύριο Μηταράκη, στην διαμαρτυρία που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 9-12-2019. Στην Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας οι «Εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος 5.500 Πτυχιούχων Ανέργων» ζητούν υπεύθυνη απάντηση, ενώ η ΑΔΕΔΥ, για το ίδιο θέμα, έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 21 και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις κινδυνεύει ένας πολύ σοβαρός θεσμός στον χώρο της υγείας, ο οποίος είχε θεσπιστεί με το Νόμο 4025/2011 που ενέταξε τα Κέντρα Αποθεραπείας- Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) και τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία) στο ΕΣΥ, μετονομάζοντάς τα σε  Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα οποία από την 01.01.2012 λειτουργούν πλέον ως οργανικές μονάδες των νοσοκομείων στα οποία εντάχθηκαν.

Ωστόσο, τα δημόσια ΚΕΦΙΑΠ που είχαν ιδρυθεί τότε «δημιουργήθηκαν χωρίς σχεδιασμό και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και στελέχωσης. Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό παρέμεναν ανεκμετάλλευτα».

Αυτά τα προβλήματα προσπάθησε να θεραπεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε πριν από ένα χρόνο σε μια γενναία αναβάθμιση των ΚΕΦΙΑΠ σε όλη τη χώρα – με προσλήψεις προσωπικού, τη σημαντική αναβάθμιση 10 ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής νοσηλείας και πρόβλεψη να ανοίξουν 150 κλίνες με αποτέλεσμα να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας, σε σχέση με το ένα μόνο ΚΕΦΙΑΠ κλειστής νοσηλείας που λειτουργούσε σε όλη τη χώρα.

Η ανακοπή της πορείας αναβάθμισης μας γυρίζει στην εποχή των προβλημάτων, αφού η κοινωνική προστιθέμενη αξία των ΚΕΦΙΑΠ είναι μεγάλη. «Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους αναγκάζονταν να καταφύγουν σε κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού για να λάβουν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη», όπως διαπιστώνει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αφού «τα άτομα που αναζητούν την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης από τα δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ανήκουν κυρίως σε χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα». Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι «η οργανωμένη και αποδοτική λειτουργία των δημόσιων Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα πρόσφερε σημαντικά οφέλη τόσο στους πολίτες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες αποκατάστασης όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης». 

Η διαφαινόμενη υποβάθμιση των ΚΕΦΙΑΠ είναι ένα ακόμα πλήγμα στο κοινωνικό κράτος προς όφελος των συμφερόντων των ιδιωτικών κέντρων, μέσα στο πλαίσιο της απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα ανατραπεί ο σχεδιασμός προσλήψεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία αναβάθμισης των ΚΕΦΙΑΠ;

2.    Τι απαντά στην πεποίθηση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Νομού Φωκίδας ότι «είναι πολύ άδικο, οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα να μην έχουν συνέχεια»;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γιώτα (Παναγιού) Πούλου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…