Home Πολιτικά - Φωκίδα Ερώτηση για την πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Παφίλης, Γκιόκας και Μανωλάκου
Πολιτικά - Φωκίδα - 10 Σεπτεμβρίου, 2013

Ερώτηση για την πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Παφίλης, Γκιόκας και Μανωλάκου

 Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Ελαιώνα της Άμφισσας, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, την πλήρη αποκατάσταση της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας και του τοπίου, καθώς και τη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό σταθερής απασχόλησης ζητούν με σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Βουλευτυτές του ΚΚΕ κ.κ. Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου. 

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή ήταν τεράστια και πως η φωτιά κατέκαψε 4000 στρέμματα με 50.000 περίπου ελαιόδεντρα, με σοβαρότατη επίπτωση στο ήδη μειωμένο τα τελευταία χρόνια αγροτικό εισόδημα.
 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
Ερώτηση: Αποκατάσταση της καταστροφής από πυρκαγιά στον Παραδοσιακό Ελαιώνα Άμφισσας, μνημείου παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς και πολιτισμού της υπαίθρου
06/09/13
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Αθλητισμού
 
Μεγάλη ήταν η καταστροφή πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική στον ιστορικό, παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας (μοναδικό στην Ελλάδα), από φωτιά που κατέκαψε 4000 στρέμματα με 50.000 περίπου ελαιόδεντρα, με σοβαρότατη επίπτωση στο ήδη μειωμένο τα τελευταία χρόνια αγροτικό εισόδημα.
Η περιοχή του Ελαιώνα που κάηκε αποτελεί το κεντρικότερο σημείο του παγκοσμίου φήμης «Δελφικού τοπίου» αφού:
Έχει κηρυχτεί από το 1987 μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ
Από το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α’ (αδόμητη) προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και απαγορεύει οποιαδήποτε δόμηση και αλλαγή χρήση γης.
Έχει κηρυχτεί από το 1981 περιοχή με «μοναδικότητα ως αρχαιολογικού χώρου και ως φυσικού τοπίου τόσο στον ελληνικό όσο και διεθνή χώρο»(ΦΕΚ 551 Β΄/1981).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για:
Άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων για το σύνολο της καταστροφής και για το χρονικό διάστημα απώλειας του εισοδήματος.
Την πλήρη αποκατάσταση της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας και του τοπίου μέσα από επιστημονική μελέτη (Παν/μιων, Ινστιτούτων, ερευνητικών ιδρυμάτων κ.ά) και συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Το πάγωμα των χρεών των πληγέντων τόσο στις τράπεζες όσο και στην εφορία.
Ενίσχυση υποδομής και μέτρων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με προσωπικό σταθερής απασχόλησης, εφοδιασμένο με κατάλληλα και άρτια εξοπλισμένα μηχανήματα και όχι κλείσιμο πυροσβεστικών σταθμών.
 
Οι Βουλευτές 
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Διαμάντω Μανωλάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…