Home Κοινωνικοί φορείς ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ
Κοινωνικοί φορείς - 13 Απριλίου, 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
Για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις στα μεταλλεία βωξίτη της IMERYS
 
 
 
Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους της Φωκίδας την προσπάθεια της μεταλλευτικής επιχείρησης IMERYS να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε μείωση προσωπικού είτε με απευθείας απολύσεις είτε με τη μέθοδο της «εθελούσιας» εξόδου. Στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας της συγκεκριμένης εταιρίας δεκάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Στο όνομα της βιωσιμότητας της συγκεκριμένης εταιρίας επιχειρείται η απόλυση (βλέπε εθελούσια έξοδος) ενός μέρους εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα και παροχές.
 
Ωστόσο στο πλευρό των μετόχων της εταιρίας φαίνεται να βρίσκεται η δημοτική αρχή του Δήμου Δελφών αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων που υιοθετούν επι της ουσίας της αιτιάσεις της διοίκησης των μεταλλείων για μείωση προσωπικού πάρα τα ευχολόγια τους να μην γίνει καμία απόλυση. Αξιοποιεί τη συναίνεσή τους ως μοχλό πίεσης προς στους ίδιους του εργαζόμενους και τα σωματεία τους να βάλουν πλάτη να δεχτούν τις απολύσεις.
 
Η «ανάγκη» των μετόχων της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας για αύξηση των κερδών τους καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Οι «ανάγκες» των μετόχων που στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν καν που πέφτει η Φωκίδα, καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες αυτών που πραγματικά παράγουν τον τεράστιο πλούτο αλλά τον εκμεταλλεύεται για να κερδίζει μια χούφτα παράσιτων. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η αξιοποίηση του φυσικού ορυκτού πλούτου της περιοχής από το μεγάλο κεφάλαιο δεν αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης» της Φωκίδας και των γειτονικών νομών με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αφού οι εργαζόμενοι τη μια πετιούνται στο δρόμο, την άλλη σακατεύονται στους χώρους εργασίας από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας ενώ οι μισθοί δεν φθάνουν για να καλυφθούν ούτε οι πιο στοιχειώδης ανάγκες των οικογενειών τους. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπερασπιζόμενοι και προωθώντας παλιούς και νέους μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς αντιλαϊκούς νόμους που τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτή την ανάπτυξη υπερασπίζονται και η πλειοψηφία των τοπικών και περιφερειακών συνδυασμών που ζητούν την ψήφο των εργαζομένων αυτές τις μέρες ενόψει εκλογών. 
 
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στέκεται σταθερά στο πλάι των εργαζομένων στα μεταλλεία και τους καλεί
 
·να συσπειρωθούν στα σωματεία τους ώστε να αποτραπούν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις.
 
·να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με μαζικές διαδικασίες – γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις των σωματείων
 
·να απορρίψουν τη λογική του μικρότερου κακού στο όνομα της βιωσιμότητας της εταιρίας
 
·να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας
 
Καλούμε όλα τα σωματεία των εργαζομένων  και τους φορείς των λαϊκών στρωμάτων να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στα μεταλλεία διότι είναι κοινός ο αγώνας για αξιοπρεπή ζωή κόντρα στην κοινή επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο.
 
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ
 
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…