Home Κοινωνικοί φορείς Επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Στέλιου Τσιώρη : ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
Κοινωνικοί φορείς - 26 Ιουνίου, 2018

Επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Πενταγιωτών κ. Στέλιου Τσιώρη : ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΔΑΣ

 Διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας, στο φύλλο 2953 του περασμένου Σαββατοκύριακου, άρθρο σχετικό με την Αναπτυξιακή Φωκίδας. Κατάλαβα, ότι επιθυμία πολλών είναι η διάλυση των αναπτυξιακών όλων των νομών της Περιφέρειας Στερεάς και η δημιουργία μιάς μόνο Αναπτυξιακής στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λαμία. Λύση βολική για να αντιμετωπισθούν προβλήματα άσχετα με τον ρόλο μιάς αναπτυξιακής (π.χ. ύψος αποδοχών του προσωπικού της), λύση βολική για να επιδειχτεί κινητικότητα ,επίτευξη οικονομίας δαπανών, αλλά και λύση αντιαναπτυξιακή για το νομό μας, τη Φωκίδα.

Σε μια οικονομική συγκυρία δυσβάσταχτη, όπου όλοι αποζητούν απεγνωσμένα ΑΝΑΠΤΥΞΗ, συζητάμε να διώξουμε την Αναπτυξιακή του Νομού στη Λαμία, αντί να λέμε, πόσο τυχεροί είμαστε που την έχουμε δίπλα μας, στην άμεση βοήθειά μας.Ειναι τόσο αναγκαία η βοήθεια και ιδιωτών, αλλά και των ΟΤΑ, από εξειδικευμένους συμβούλους, για την πραγματοποίηση έργων με πόρους από τα ΕΣΠΑ και LEADER, ώστε πρέπει να βοηθηθούν οι Αναπτυξιακές των Νομών και όχι να πολεμούνται δημόσια! Και άλλωστε, τι ποσοστό ομοιότητας στα μοντέλα ανάπτυξης έχουν τόσο διαφορετικοί νομοί, όπως η Ευρυτανία, η Βοιωτία και η Εύβοια!
Ασφαλώς και είναι άλλο θέμα η απόδοση μιάς Αναπτυξιακής. Το θέμα αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά όχι με κατηγορίες αβάσιμες. Μπορεί όντως κάποιες Αναπτυξι-ακές άλλων Νομών να υπερέχουν ως προς την αποδοτικότητα τους (επίτευξη μεγαλύτερων στόχων απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ), όμως ακόμη και τότε η λύση δεν είναι να διαλύεις την Αναπτυξιακή, αλλά να αναλύεις τις αιτίες που μένει πίσω σε απορροφήσεις και να την βελτιώνεις. Ποιός φταίει π.χ. όταν ένας ολόκληρος νομός, η Φωκίδα, κυρίως ορεινός, χάνει την ορεινότητά του από λανθασμένη λήψη στοιχείων και θεωρείται πεδινός; Όλη η χώρα, ορεινή  60-65% μέχρι το 2000, με το σχέδιο Καλλικράτης θεωρείται πλέον ορεινη 9%!! Και χάνει όλες τις Ευρωπαικές επιδοτήσεις για ορεινά μέρη και ορεινούς οικισμούς!
Με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής Φωκίδας, μπορεί να χαραχθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή μας.Η Περιφέρεια Στερεάς μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα! Η Φωκίδα, από τους πιο φτωχούς Νομούς της χώρας, πρέπει να ανέβει επίπεδο και να διεκδικήσει δυναμικά ένα ανεβασμένο αναπτυξιακά επίπεδο, στηριγμένο στους δικούς της πλουτοπαραγωγικούς πόρους.Ενα παράδειγμα: η ορεινή Δωρίδα, διαθέτει πανέμορφα βουνά. Πότε επιτέλους θα φτιαχτούν τα περίφημα μονοπάτια της μελέτης Καλογήρου; Πόσους ξένους επισκέπτες το χρόνο χάνουμε από την έλλειψή τους!!
Μα πιο πολύ, μπορεί να βοηθήσει η υδροκέφαλη Αθήνα ! Ας στρέψει επιτέλους το βλέμμα της στην Επαρχία. Ολοι όταν είναι στην Αντιπολίτευση μιλούν για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, κι όταν κυβερνούν μας ξεχνάνε.Κατανομή των ΕΣΠΑ και LEADER ανάλογα με τους πληθυσμούς των νομών, γιατί; ετσι φέραμε το μισό πληθυσμό της χώρας στην Αθήνα! Αυτό θέλαμε; Ποιος θα τολμήσει, αυτό που πολλές φορές ειπώθηκε, μα ξεχάστηκε. Κανένα ΕΣΠΑ και LEADER στην Αθήνα για 5 χρόνια!!
Ας αφήσουμε λοιπόν τα σχέδια για μια Αναπτυξιακή σε 5 Νομούς! Σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε.
Με κάθε τιμή για την εφημερίδα σας, 
  Στέλιος Τσιώρης Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ 1970), 1972 -1980 διευθυντής παραγωγής Χαλυβουργικής, 1982-1993 Γ.Δ και μέλος Δ.Σ της ΕΛΣΙ ΑΕ και μέλος ΔΣ του ΕΒΕΤΑΜ στο Βόλο, 1995-2000 ΟΠΕ (Ινστιτούτο Συσκευασίας)και μελέτες του αναπτυξιακού νόμου. Από το 2010 Πρόεδρος του συλλόγου Πενταγιωτών
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…