Home Δήμος Δελφών Ενιαίος Κρατικός Φορέας να διαχειρίζεται το νερό
Δήμος Δελφών - 5 Οκτωβρίου, 2020

Ενιαίος Κρατικός Φορέας να διαχειρίζεται το νερό

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών είχε καταψηφίσει την ίδρυση της ΔΕΥΑ, στη λογική ότι λειτουργεί με ελαστικά κριτήρια σχεδόν ιδιωτικοοικονομικά, οπότε και τώρα ακολούθησε την ίδια τακτική συναινώντας στη διάλυση της επιχείρησης.

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής και οι σύμβουλοι της παράταξης έθεσαν εκ νέου την πρόταση για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του νερού. 
«Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων στις πόλεις. Τη σύσταση ενός τέτοιου φορέα προτείναμε και τότε, γιατί τέτοιον, μια τέτοια διαχείριση, έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και οι δημότες μας», τόνισαν.
 
Αναλυτικά, στην τοποθέτηση τους αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
Όταν πριν 3 – 4 χρόνια συζητιόταν σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο η ίδρυση της ΔΕΥΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνήσαμε με τη σύσταση μιας επιχείρησης που θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους του Δήμου και καταψηφίσαμε. Διαφωνούμε με την προωθούμενη εμπορευματοποίηση του νερού, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό. Το νερό στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από ζωτικός φυσικός πόρος, κοινωνικό αγαθό, κοινωνική ιδιοκτησία, μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό και σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Παίρνει κοψοχρονιά απ’ τις αστικές κυβερνήσεις τις δημόσιες υποδομές – φιλέτα όπως η ΕΥΔΑΠ και χρεώνει όσα θέλει για την εμπορία ενός φυσικού πόρου, που δεν του ανήκει στο κάτω-κάτω. Αυτό χρυσοπληρώνουμε οι δημότες Δελφών, είτε έχουμε ΔΕΥΑ, είτε δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης.
Ξαναλέμε: στο σημερινό πλαίσιο, στο δρόμο οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται απ’ την ΕΕ και την κυβέρνηση προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν υπάρχει περίπτωση να διασφαλισθεί φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων στις πόλεις. Τη σύσταση ενός τέτοιου φορέα προτείναμε και τότε, γιατί τέτοιον, μια τέτοια διαχείριση, έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και οι δημότες μας.
 
Μένοντας συνεπείς στη στάση και στην ψήφο μας το 2017 για την ίδρυση της ΔΕΥΑ, θα υπερψηφίσουμε απόψε τη διάλυση της εταιρίας και το πέρασμα των δραστηριοτήτων της στις δημοτικές υπηρεσίες. Είχαμε πει και τότε πως είμαστε υπέρ της κατάργησης κάθε δημοτικής επιχείρησης και της δημιουργίας αντίστοιχων δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό δε σημαίνει λευκή επιταγή στην όποια δημοτική αρχή ή πολύ περισσότερο ότι έχουμε αυταπάτες για μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή την εξουσία. Όσο δηλαδή οι ευρωενωσιακές οδηγίες και οι νόμοι του κράτους για την ενιαία υποχρεωτική κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού είναι σε ισχύ, είτε μιλάμε για δημοτική επιχείρηση, είτε για δημοτικές υπηρεσίες. Όσο συνεχίζει η τιμή του νερού να τραβάει τον ανήφορο, όσο λειτουργεί ανταποδοτικά στη λογική κόστους – οφέλους, όσο κόβονται οι παροχές αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν, όσο ο Δήμος Δελφών συνεχίζει να χρυσοπληρώνει τους μετόχους της ΕΥΔΑΠ, καμία κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του νερού δεν αναιρείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Αφαίρεση tattoo : Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποφασίσετε!

Η τέχνη του τατουάζ έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η πρώτη εμφάνιση…