Home Πολιτισμός Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκτιστος
Πολιτισμός - 22 Ιουλίου, 2014

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκτιστος

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμή η Φωκίδα ενθρόνισε σήμερα το μεσημέρι το νέο της Μητροπολίτη κ. Θεόκτιστο, τον οποίο μάλιστα συνόδευσε πλήθος πιστών από τη Σπάρτη που έφτασαν στην Άμφισσα για να τον παραδώσουν στο νέο του ποίμνιο και να τον αποχαιρετήσουν.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η μη προσέλευση του ποιμνίου της Φωκίδας, καθώς η παρουσία ντόπιων ήταν φανερά μικρή.

Ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδας έφτασε στην Άμφισσα λίγο μετά τις 11:00, όπου τον περίμενε πλήθος αρχιερέων και ιερέων. Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ιερού κλήρου και πολιτικών εκπροσώπων, ο δήμαρχος κ. Θανάσης Μανανάς καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη και αναφέρθηκε στον πρώην Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που διετέλεσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να είναι άξιος συνεχιστής του σπουδαίου αυτού έργου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος ζήτησε την συνεργασία όλων, για να μπορέσουμε όπως χαρακτηριστικά είπε, «να συνεχίσουμε το σπουδαίο αυτό έργο του προκατόχου μου για το καλό της Εκκλησίας, του λαού και του τόπου».

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Φωκίδος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ι.Μ. Φωκίδος απέκτησε σήμερα Ποιμένα και διδάσκαλο, πατέρα και αδελφό, Μητροπολίτη και πραγματικό μεσίτη προς τον Θεό, κληρικό πεπειραμένο προς τα εκκλησιαστικά δρώμενα.

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστε, εδώ που ήλθατε θα βρείτε μια Μητρόπολη με ιστορία και παράδοση, μια επαρχία η οποία αποτελείτε από ευλογημένους κληρικούς, καλούς χριστιανούς και άξιους μοναχούς. Σας εύχομαι να διαποιμένετε αυτόν τον ευλογημένο λαό επί πολλά έτη με σύνεση, διάκριση, να αγαπηθείτε από αυτόν και να τον αγαπήσετε ειλικρινώς», συμπλήρωσε ο κ. Ιερόθεος.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο ιερό σύνθρονο που ανεβαίνω σήμερα και το οποίο κόσμησαν ξεχωριστή Ιεράρχες, όπως ο Σαλώνων Ησαΐας, σας βεβαιώνω ότι δεν θα κάνω τίποτα λιγότερο από τον να υπερασπίζομαι αυτή την αξιοπρέπεια του καθενός μας σε όλες τις εκφάνσεις του βίου.

»Προσευχηθείτε σας παρακαλώ όσο γίνεται περισσότερο ο Θεός να με χαριτώνει ώστε παντού να συναντώ τα πρόσωπά σας εν πνεύματι και αληθεία. Σας καλώ να μη αφήσουμε αλειτούργητη την κάθε γιορτή και στο πιο ταπεινό ξωκλήσι, όπου νοικοκυρές θα φροντίζουν να μη μας λείψει το πρόσφορο, ο άρτος, η ιερότητα της τροφής μας και όλοι μαζί νέοι, γέροι και παιδιά θα ετοιμάζουν την εόρτια παννυχίδα», συμπλήρωσε ο Σεβασμιότατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόκτιστος υπογράμμισε: «Απευθύνομαι σε όλους σας και σας παραδίδω όχι μόνο τη θέλησή μου αλλά και την καρδιά μου και δεν σας ξεχωρίζω. Όλοι μαζί κλήρος και λαός να ζούμε ως μέλη του ζώντος σώματος του Χριστού, αμαρτωλοί και ατελής όπως είμαστε, αλλά πάντοτε προσηλωμένοι στον αρχηγό και τελειωτή μας».

Ο Σεβασμιότατος στην συνέχεια εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο,  και τον Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο για όσα αγαθά προσέφεραν στο ταπεινό μου πρόσωπο του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πολυσέβαστο Μητροπολίτη πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρα που στο διάβα της ποιμαντορίας του γέμισε τις καρδιές μας καλοσύνη, επιείκεια και αγάπη.

Επίσης ευχαρίστησε και τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι σήμερα Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο για την μέριμνα και την φροντίδα του.

Τέλος ο κ. Θεόκτιστος υπογράμμισε: «Δεν ήρθα να με διακονήσετε ως πρώτο, ήρθα να σας διακονήσω ως έσχατος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…