Home Δήμος Δελφών Ενδικοφανή προσφυγή θα καταθέσει και ο δήμος Δελφών, αλλά μέχρι εκεί…
Δήμος Δελφών - 24 Σεπτεμβρίου, 2014

Ενδικοφανή προσφυγή θα καταθέσει και ο δήμος Δελφών, αλλά μέχρι εκεί…

 Για τα μάτια του κόσμου η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενδικοφανή προσφυγή θα καταθέσει και ο δήμος Δελφών, αλλά μέχρι εκεί…
-Με τάκτ στον κάλαθο των αχρήστων βρέθηκε το δημοψήφισμα, όπου όπως ειπώθηκε θα εξεταστεί στην ΠΕΔ αν μπορεί να γίνει.
-Υπό εξέταση και αν μπορεί ο δήμος να υποστηρίξει τους κατοίκους του μέσω του δικηγορικού συλλόγου.
 
Η ομόφωνη παραδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος, αποτέλεσμα ενός πρόχειρου νόμου, δεν ήταν αρκετή για να δώσει στην τοπική κοινωνία την προοδευτική νότα που περίμενε από μια νέα ανεξάρτητη δημοτική αρχή.
 
Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε καθαρά ότι τόσο ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, συνεχίζοντας την ιδεολογικοπολιτική τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής,  διαφώνησαν κάθετα με την φράση «άρνηση πληρωμής», την οποία προφανώς θεώρησαν πολύ «ανατρεπτική» για τις απόψεις τους, αν και το τελευταίο διάστημα προφέρεται από τα χείλη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, ανεξάρτητα από πολιτική και  ιδεολογική τοποθέτηση.
 
Η διαφωνία τους, όπως εξήγησαν στο δημοτικό συμβούλιο,  έγκειται στο γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο και για άρνηση πληρωμής σε οφειλές πολιτών και κράτους προς το δήμο, κάτι που όμως είναι πέρα για πέρα άτοπο, μιας και τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, ενώ ο ΕΝΦΙΑ όχι.
 
Το αποτέλεσμα της τακτικής των κκ Παναγιωτόπουλου και Ταγκαλή ήταν να «αναγκάσουν» την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης να αποσύρει  τη συγκεκριμένη φράση, κάτι που στη συνέχεια «ανάγκασε» τις παρατάξεις  “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Πολίτες στο Προσκήνιο”  να υιοθετήσουν την αρχική πρόταση και να την ξανακαταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο, αυτή τη φορά ως δικιά τους. 
 
Η  αρχική πρόταση που πήγε η Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο περιελάμβανε τρία σκέλη. 
Το πρώτο  αφορούσε μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης από πλευράς του δήμου προς όλες της Δημοτικές Κοινότητες και τους φορείς. 
Το δεύτερο είναι να προσφέρει με νομικούς μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου ο δήμος έμπρακτη βοήθεια προς τους πολίτες που θέλουν να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές. 
Το τρίτο να καταθέσει ο δήμος μας πρόταση στην ΚΕΔΕ για να γίνει δημοψήφισμα σε όλους τους δήμους ή όσους το επιθυμούν με θέμα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στο οποίο προστέθηκε και η πρόταση του κ. Γιώργου Ιωσηφίδη να μην πληρώσει ο δήμος για τα κτίρια ιδιοκτησίας του. Στα δυο πρώτα υπήρξε ομόφωνη απόφαση, αλλά υπό την επιφύλαξη ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο συνεργασίας με το Δικηγορικό Σύλλογο σε αυτήν την κατεύθυνση. Στο τρίτο κομμάτι πάντως ο Δήμαρχος επιφυλάχτηκε να συνομιλήσει με την ΠΕΔ τονίζοντας ότι πρέπει να είναι συλλογική απόφαση. 
 
 
Η συζήτηση
 
Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο νόμος είναι άδικος και αντί να κινείται στην κατεύθυνση επιβάρυνσης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας επιβαρύνει περισσότερο τους μικροϊδιοκτήτες. Η δεσμευσή του για το δημοψήφισμα να το δει στην ΠΕΔ, ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα στο καλάθι των αχρήστων.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Ταγκαλής που καταδίκασε τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως στα δυο πρώτα σκέλη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταργηθεί, ενώ πρότεινε να διαμορφωθεί μια ενιαία πρόταση για να ψηφιστεί ομόφωνα και να καταστεί πιο δυνατή. 
Την προηγούμενη φορά που είχε φέρει η παράταξη Πολίτες στο προσκήνιο το θέμα και τη ραγδαία εξέλιξη που ακολούθησε από τότε μέχρι σήμερα, υπενθύμισε ο επικεφαλής της κ. Παναγιώτης Μέγκος, κάνοντας παράλληλα την εύστοχη παρατήρηση ότι όποιος πάρει τον ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ κάθε πολίτης για το πατρικό του είναι αναγκασμένος να πληρώνει πολλά χρήματα και ας είναι και σε κακή κατάσταση το κτίριο.
Μια πολύ σοβαρή πτυχή έθεσε ο κ. Γιώργος Ιωσηφίδης υποστηρίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι βόμβα στα θεμέλια του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. «Έχει πέσει η προσοχή όλων μας σε κτίρια και δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα», επεσήμανε και πρότεινε να μην πληρώσει ο δήμος ΕΜΦΙΑ, γιατί είτε θα εξοικονομήσει τα χρήματα κόβοντας έργα, είτε θα τα βάλει τέλη. «Όπως και να έχει πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν τη νύφη», κατέληξε. 
 
Σε απόλυτη ταύτιση με τον κ. Ιωσηφίδη κινήθηκε η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Σωσώ Σεγδίτσα η οποία δήλωσε, όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη συζήτηση ότι υπερψηφίζει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. 
Πιστός στην πρότερη στάση του και ο κ. Στάθης Μαντζώρος που επίσης υπερψήφισε την πρόταση Ιωσηφίδη, όπως και ο νύν αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης. 
Τέλος ευχάριστη έκπληξη ήταν η ψήφος της νεοεκλεγείσας δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Ελένης Κουμπλή – Λέγκα που επίσης ψήφισε να γίνει άρνηση πληρωμής και να μην πληρώσει ο δήμος για τα δικά του ακίνητα.
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…