Home Δήμος Δελφών Εκπλήξεις και «μυστικά» έκρυβαν τα νέα τέλη του δήμου Δελφών «ΝΑΙ» στα τυφλά!

Εκπλήξεις και «μυστικά» έκρυβαν τα νέα τέλη του δήμου Δελφών «ΝΑΙ» στα τυφλά!

Εκπλήξεις και «μυστικά» έκρυβαν τα νέα τέλη του δήμου Δελφών

«ΝΑΙ» στα τυφλά!

-Πολλαπλασιάστηκαν τα m2 των Δελφών και μειώθηκαν οι τιμές, χωρίς να αναφέρονται ακριβείς αριθμοί που θα κρίνουν αν το ποσοστό μείωσης αντιστοιχεί στην αύξηση των τμ.

-Πλήρης απαλλαγή για ΑΜΕΑ, σοβαρές μειώσεις για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εργοταξιακό και κοινωφελή ιδρύματα.

-Τα κριτήρια που ορίζουν τις τιμές και οδηγούν σε διαφορετικά τιμολόγια γειτονικές περιοχές, επεσήμαναν σύμβουλοι της μειοψηφίας.

 

 

Δυο εκπλήξεις έκρυβε φέτος η συζήτηση για τα τέλη ακινήτων, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά, σε σημείο να οδηγούνται οι σύμβουλοι σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Η μια έκπληξη αφορά τη μείωση των τελών για τους Δελφούς, η οποία προέκυψε από τον πολλαπλασιασμό των δηλούμενων τετραγωνικών, που ανάγκασε σε μείωση της οριζόμενης τιμής. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ποτέ πόσο αυξήθηκαν τα τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν οι σύμβουλοι αν όντως η προτεινόμενη τιμή αντιστοιχεί στο πραγματικό αποτέλεσμα μετά τη διόρθωση των τμ. Εδώ να παρατηρήσουμε ότι έχει μεγάλη σημασία γιατί οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα, αν για παράδειγμα, δήλωναν πριν 10.000 τμ, όπου με 3,6  το τετραγωνικό εισπράττονταν 36.000 ε και ξαφνικά τα τετραγωνικά έγιναν 1000 όπου με 2,7 το τετραγωνικό εισπράττονται 270.000 ευρώ.

 

Η άλλη έκπληξη, έχει να κάνει με την εκπόνηση μελέτης, στην οποία στηρίχθηκαν οι υπηρεσίες για να ορίσουν τις τιμές του 2023, δουλειά που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου. Μελανό είναι ωστόσο το πόσο επιτυχής είναι αυτή η μελέτη, αφού εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ύψους των τελών οι πίνακες από τους Καποδιστριακούς δήμους, σύμφωνα με όσα απάντησε ο ίδιος ο δήμαρχος στον κ. Μέγκο!

 

Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι η Ανανεωτική Δύναμη ψήφισε «παρών», με εξαίρεση τον κ. Μπάμπη Παναγιωτόπουλο που καταψήφισε, ενώ οι παρατάξεις των κ. Λεοντίου, Μέγκου και Δρακάκη ψήφισαν «κατά».

Αναλυτικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με τις ψήφους της πλειοψηφίας:

 

Α.

  • Απαλλαγή πλήρης από την υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους των κατοικιών:

-των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από το 80%, με ετήσιο εισόδημα έως και 50.000,00€,

-μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως και 25.000,00€,

-των πολυτέκνων με ετήσιο εισόδημα έως και 18.000,00€.

  • Μειωμένο κατά 50% συντελεστής του Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους για τις κατοικίες:

-των δικαιούχων κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ),

-των τριτέκνων με ετήσιο εισόδημα έως και 50.000,00€,

-των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79%, με ετήσιο εισόδημα έως και 50.000,00€,

-των πολυτέκνων με ετήσιο εισόδημα άνω των 18.000,00 και έως 50.000,00€.

Η απαλλαγή ή η μείωση των τελών αφορά:

-Σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) του άρθρου 235 του Ν.4389/2016 (Α΄94)

-μονογονεϊκές οικογένειες εφόσον τα τέκνα τους είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο των 25.000,00 €

-τρίτεκνες οικογένειες εφόσον και τα τρία τέκνα είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο των 50.000,00 € και

-πολύτεκνες* οικογένειες εφ’ όρου ζωής, εφόσον αποδεικνύεται η πολυτεκνική ιδιότητα και αναλόγως του ετήσιου εισοδήματός τους,

-πολύτεκνοι* επίσης χαρακτηρίζονται:

α) Η μητέρα χήρα με τρία (3) τέκνα, εφόσον είναι υπόχρεη για τη διατροφή τους από οποιοδήποτε λόγο.

β) Ο πατέρας με τρία (3) τέκνα εφόσον κατέστη τελείως ανίκανος για κάθε εργασία, από οποιοδήποτε λόγο και δεν εργάζεται.

γ) Ο σύζυγος με τρία (3) τέκνα σε περίπτωση θανάτου της μητρός των τέκνων ή εφόσον αυτή κατέστη τελείως ανίκανη για κάθε εργασία από οποιοδήποτε

-οικογένειες που μέλος τους, με συγγένεια Α’ βαθμού το οποίο συνοικεί μαζί τους, έχουν πιστοποιημένη αναπηρία (ΑΜΕΑ), δικαιούνται απαλλαγή/μείωση Δ.Τ αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας του.

 

Β. Η χρέωση για ακίνητα υπό κατασκευή (εργοταξιακή παροχή ρεύματος) θα ανέρχεται, με χρέωση τιμολογίου ανάλογα με το είδος της χρήσης, στο ήμισυ των τ.μ. της καλυπτόμενης επιφάνειας, όπως προκύπτει από την οικοδομική άδεια.

 

Γ. Θέσπιση νέας κατηγορίας για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κ.τ.λ.) με το χαμηλότερο συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους 0,79 €/μ2 ετησίως για όλες τις Κοινότητες.

 

Δ. Μείωση του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους των επαγγελματικών χρήσεων της Κοινότητας των Δελφών κατά 25%, από 3,60 σε 2,70 €/μ2.

 

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία αφού πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες αναγκάστηκαν σε διόρθωση των τετραγωνικών που δήλωναν για τα ακίνητά τους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν. Η μείωση έγινε θετικά αποδεκτή από το Σύλλογο των Ξενοδόχων Δελφών με τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Παπαθανασίου να ευχαριστεί τη Δημοτική Αρχή για την κατανόηση. Εξήγησε ωστόσο ότι ως το 2019 δεν ήταν υπόχρεοι να δηλώσουν τετραγωνικά και συνήθως το έκαναν με τη ρεσεψιόν.

 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, με αφορμή την ψήφιση των ανταποδοτικών τελών δήλωσε: «Η μελέτη που πρώτη φορά εκπονήθηκε για το σύνολο του Δήμου, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πήραμε την απόφαση για τη θέσπιση των νέων τελών. Έχοντας όλα τα δεδομένα και σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, εν μέσω μάλιστα σημαντικών αυξήσεων, είναι πολιτική βούλησή μας να διορθώσουμε χρόνιες αδικίες και ταυτόχρονα να στηρίξουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Θέτοντας ως στόχο το εφικτό, ο Δήμος Δελφών μπορεί και σχεδιάζει με σταθερά βήματα το μέλλον του». Νωρίτερα μάλιστα και αναφορικά με το ποσοστό μείωσης των τελών στους Δελφούς, εξήγησε ότι δεν ρισκάρει να βλάψει τα οικονομικά του δήμου, αφού ξεκίνησαν «με 2 εκ ε έλλειμμα και γκολ από τα αποδυτήρια», όπως είπε ο Δήμαρχος.

 

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Δύναμης κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος διαμαρτυρήθηκε καθώς έλαβαν την εισήγηση λίγο πριν την οικονομική επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρόνο να την επεξεργαστούν, αν και πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα. Παράλληλα εξέφρασε τη συμφωνία με του με το κομμάτι των μειώσεων και των απαλλαγών. Από την παράταξή του, ο κ. Μπαμπης Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι γειτονικά ή χωριά με ίδιο πληθυσμό έχουν διαφορετικές τιμές.

 

Ο επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος καταψήφισε την εισήγηση. Τεκμηρίωσε μάλιστα ότι «δεν έχει γίνει καμιά μελέτη, όπως έλεγε ο δήμαρχος για ένα έτος. Μάλιστα είπαν ότι οι πίνακες είναι αυτοί που ισχύουν από τους Καποδιστριακούς δήμους. Εφόσον δεν έγινε μελέτη, θα έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο, απλό και κατανοητό, ώστε να μπορούν να πάρουν θέση και οι δημότες. Πρέπει ο καθένας να ξέρει τι πληρώνει και από που προκύπτει. Δεν ακολουθήθηκε καμιά διαδικασία. Αυθαίρετα, μπήκαν η τιμές και κανείς δεν ξέρει τι είναι», τόνισε ο κ. Μέγκος.

 

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Στάθης Λεοντίου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών φτάνει το 16% για το 2023 σε σχέση με το 2022, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από 2,642 φέτος, στα 3,077 εκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος.

«Μια αύξηση που φτάνει το 33% σε σχέση με το 2018, μόλις 5 χρόνια πριν κι ενώ η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα, με τα μεροκάματα στα τάρταρα και τις συντάξεις πείνας. Τα 2,3 εκατομμύρια απ’ αυτά προέρχονται μάλιστα από ακίνητα οικιακής χρήσης, δηλαδή σπίτια και κοινόχρηστους χώρους», όπως τόνισε. Θύμισε μάλιστα πως «η πάγια θέση της παράταξης στα δημοτικά συμβούλια είναι η συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και η πλήρης χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. H επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών, η κατάργηση των μνημονιακών νόμων και η απόδοση κατ’ έτος του συνόλου των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση.

Γιατί τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, τα λαϊκά στρώματα, τα έχουν ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης φορολόγησης απ’ το κράτος. Ανταπόδοση όμως δεν βλέπουν, ούτε σε έργα, ούτε στις αναγκαίες υπηρεσίες κι ας καταβάλουν έως και το 95% των κρατικών εσόδων, με τον πακτωλό όμως αυτών των χρημάτων να πηγαίνει μέσω “αναπτυξιακών” νόμων, επιχορηγήσεων κ.λπ., έμμεσα ή άμεσα στους μεγάλους επιχειρηματίες.

Απεναντίας, αυτό που εισπράττουν είναι επιπλέον υποβάθμιση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών με ταυτόχρονη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς ευθύνης των Δήμων, νέα χαράτσια και τέλη.

Σταθερά τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όλο και περισσότερες κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στους Δήμους, δίχως την αντίστοιχη μεταβίβαση χρημάτων και προσωπικού. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή που στοχεύει στην φοροαφαίμαξη και επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος μέσω των Δήμων, προκειμένου να απελευθερωθεί ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μονοπωλιακούς ομίλους».

 

Τέλος ο κ. Γιώργος Δρακάκης τόνισε ότι δεν είναι πραγματικά ανταποδοτικά, ενώ κατηγόρησε τους κατοίκους των Δελφών, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του δήμου είναι από εκεί. «Δε δήλωναν τετραγωνικά και αιφνιδιάστηκαν», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…