Home Πολιτικά - Φωκίδα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Φωκίδα προτείνει ο π.Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος και η παράταξή του
Πολιτικά - Φωκίδα - 18 Φεβρουαρίου, 2020

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Φωκίδα προτείνει ο π.Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος και η παράταξή του

 ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ –

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

 

 

 

Προ ημερών δημοσιεύτηκε η «Ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του Τουρισμού για το έτος 2018» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (καθώς και των υπολοίπων 12 Περιφερειών της χώρας), με επιμέλεια του ΙΝΣΕΤΕ (βλ. http://www.insete.gr/Portals/0/statistics/Perifereies/Reports/Central_Greece_Region.pdf).

 

Εν ολίγοις τα στοιχεία της έκθεσης, ενώ καταδεικνύουν ότι ο Τουρισμός κινήθηκε ικανοποιητικά ανοδικά στη Φωκίδα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης  (2010-2016), εντούτοις επιβεβαιώνουν ότι την ίδια περίοδο δραματικά «άνοιξε η ψαλίδα» της ενδοπεριφερειακής ανισότητας εις βάρος του Νομού μας.

 

Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παρατίθενται στην πολυσέλιδη έκθεση αποδεικνύουν ότι τη χρονική περίοδο 2010-2016 η Φωκίδα απώλεσε κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξης του (-26%), την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι Νομοί της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία και Ευρυτανία) κινήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στο (-17%), δηλαδή υπήρξαν σαφώς πιο ανθεκτικοί απέναντι στην μεγάλη κρίση.

 

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προτίθεται στο δεδομένο ότι ήδη το έτος 2010 η Φωκίδα (και η Ευρυτανία) ξεκινούσε από πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια.

 

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Νομός Φωκίδας, φτωχός ήδη το έτος 2010, έχει υποστεί μέσα στην οικονομική κρίση ένα συντριπτικό χτύπημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται άμεσα μια οργανωμένη απάντηση.

 

Ουσιαστικά απαιτείται μια συγκεκριμένη στρατηγική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την άρση αυτής της επικίνδυνης ενδοπεριφερειακής ανισότητας, που ενώ θα έπρεπε σταδιακά να εξαλείφεται, αντιθέτως τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται.

 

Η παράταξή μας προτείνει τη σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δελφών σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και με την παρουσία αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Φωκίδα (λ.χ. αντίστοιχο με την πρωτοβουλία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη Δυτική Μακεδονία).

 

Στο ενδιάμεσο μπορεί να συγκληθεί μια σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (και λοιπών δημοτικών συμβούλων, καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων), ώστε να προετοιμαστεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης και τεκμηρίωσης.

————————————————————–

Άμφισσα, 18 Φεβρουαρίου 2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της

 «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

 

Παναγιωτόπουλος Θανάσης

Αγγελόπουλος Άρης

Αναγνωστάκου Σοφία

Αναγνωστόπουλος Λουκάς

Ανδρεοπούλου Μαίρη

Κυριακίδης Αλέξανδρος

Κώνστα Κρυσταλλία

Μίχος Νεκτάριος

Ραβάνης Δημήτρης

Τσονάκας Θανάσης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ο δημοτικός συμβουλος Παντελής Σμαράγδης προτείνει : Αφιέρωμα στη Γιώτα Μαρούδα

Αφιέρωμα στη μνήμη της Γιώτας Μαδούρα ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καλοκαιρινώ…