Home Πολιτισμός ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ
Πολιτισμός - 6 Αυγούστου, 2014

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

 ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΤΟΛΑΓΙΑΝΝΕΤΣΟΥ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΑΠΘ.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

ΑΜΦΙΣΣΑ ΤΗΛ. 6972569646

 

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

 
Και ξαφνικά, το θηλυκό κουτάβι μας μεγάλωσε!  ‘Εχει την πρώτη του περίοδο σε ηλικία 8-10 μηνών για τις μικρόσωμες φυλές ή 10-13 μηνών για τις μεγαλόσωμες. Αυτό εξαρτάται και από την εποχή του έτους, τη διατροφή, το χώρο διαβίωσης. Ο ερχομός της περιόδου σημαίνει ότι πλέον έχει ικανότητα αναπαραγωγής. Περιμένουμε βέβαια την ενηλικίωση του σκύλου μας (μετά τη δεύτερη περίοδο) για να το ζευγαρώσουμε.
Η περίοδος διαρκεί 9-14 μέρες και “έρχεται” κάθε 6 μήνες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θηλυκού. Το θηλυκό δέχεται το ζευγάρωμα με το αρσενικό πρός το τέλος της περιόδου. Στο σκύλο έχουμε το φαινόμενο της πολλαπλής πατρότητας, που σημαίνει ότι το θηλυκό μπορεί να ζευγαρώσει με πολλά αρσενικά και να έχουμε κουτάβια από διαφορετικούς πατεράδες στην ίδια γέννα.
Σημαντική είναι η επιλογή του επιβήτορα δηλαδή να είναι υγιής, εμβολιασμένος, ίδιας φυλής και ίδιου σωματικού βάρους. Ζευγάρωμα με πολύ μεγαλόσωμο αρσενικό σε σχέση με το θηλυκό σημαίνει πολλές πιθανότητες δυστοκίας και ίσως χρειαστεί καισαρική. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 60 ημέρες με ανοχή πάνω κάτω τρείς ημέρες και θα πρέπει εφόσον είναι προγραμματισμένη να προηγηθεί εμβολιασμός, αποπαρασίτωση και λεπτομερής κλινική εξέταση από κτηνίατρο. Προληπτικά δίνουμε ασβέστιο και πολυβιταμινούχα ένα μήνα πριν και μετά τον τοκετό για την αποφυγή επιλόχιων νοσημάτων και επιπλοκών. Πρωταρχικό ρόλο παίζει και η διατροφή της εγκύου!
Δέκα μέρες πριν τον τοκετό, οι μαστοί εκκρίνουν γάλα ενώ 1-2 μέρες πριν, το ζώο είναι ανήσυχο, προετοιμάζει φωλιά και μειώνει το φαγητό. Πρίν την έναρξη του τοκετού παρατηρείται μικρή πτώση της θερμοκρασίας (στο 37,7). Το πρώτο κουτάβι γεννιέται σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και το επόμενο σε είκοσι λεπτά έως δύο ώρες. Αν ξεπεραστούν αυτά τα όρια, ζητάμε επέμβαση από κτηνίατρο.
Αμέσως μετά τη γέννηση του κουταβιού, η μητέρα του ενστικτωδώς  απομακρύνει τους εμβρυϊκούς υμένες ώστε να αναπνεύσει το έμβρυο και κόβει τον ομφάλιο λώρο σε απόσταση δύο εκατοστών από το σώμα του.
Μερικά από τα κριτήρια για τη διάγνωση δυστοκίας είναι τα εξής:

        Ανορεξία για περισσότερο από 24 ώρες.

        Διάρκεια κύησης πάνω από 70 ημέρες.

        Χρονική διάρκεια μεταξύ της γέννησης των εμβρύων πάνω από 4 ώρες.

        Πυρετός, εμετοί, μυϊκή αδυναμία.

        Επώδυνος τοκετός.

        Πυώδες ή αιμοραγικό έκκριμα από τον κόλπο.

        Σαφείς ενδείξεις ότι τα έμβρυα δεν ζουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκαία είναι η παρέμβαση κτηνιάτρου.

Προσοχή  και φροντίδα λοιπόν στην υποψήφια μαμά και … καλούς απογόνους!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…