Home Πολιτικά - Φωκίδα Δ.Τ.ΚΚΕ: “Από την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της ΚΟΒ Ευπαλίου: “Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη”
Πολιτικά - Φωκίδα - 12 Οκτωβρίου, 2017

Δ.Τ.ΚΚΕ: “Από την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της ΚΟΒ Ευπαλίου: “Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη”

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτώβρη σε αίθουσα του δημαρχείου, η πολιτική εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της ΚΟΒ Ευπαλίου του ΚΚΕ για την έκδοση της Σύγχρονης Εποχής “Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη”. Την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των φετινών εορτασμών του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, προλόγισε η Α. Καραχασάνη. Προβλήθηκε βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Την κεντρική παρουσίαση έκανε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Μπασδέκης.

Στην ομιλία του ο Κ. Μπασδέκης επεσήμανε τη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης στην εξέλιξη της ιστορίας, καθώς μπορεί να μην ήταν η πρώτη εργατική εξέγερση, ήταν όμως «… η πρώτη φορά που κατοχύρωσαν τη νίκη τους και πήραν τη ζωή στα δικά τους χέρια οι μισθωτοί σκλάβοι, οι εργάτες και η καταπιεσμένη φτωχολογιά. Δίνοντας τέλος στην άθλια ζωή στην οποία τους καταδίκαζε το σάπιο σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης. Γκρέμισαν τα αφεντικά, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις τους. Έβγαλαν από τη μέση τους μηχανισμούς της εξουσίας των καπιταλιστών, που υπάρχουν για να την επιβάλλουν. Έβγαλαν από τη μέση τα παράσιτα τους καπιταλιστές, που είναι εντελώς άχρηστοι στη διαδικασία της παραγωγής, που μέσα από την ιδιοκτησία μετοχών και τίτλων ιδιοποιούνται τον κοινωνικό πλούτο. Οι εργάτες πήραν την εξουσία για να μπορούν να ελέγχουν από κοινού τα μέσα παραγωγής που φτιάχνουν και λειτουργούν οι ίδιοι, ώστε ο πλούτος που παράγουν να αξιοποιείται προς όφελος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών κι όχι για να υπάρχουν και να ζουν σε απίστευτη χλιδή τα παράσιτα».

Αναφέρθηκε στις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης, στην προσφορά του σοσιαλισμού, καθώς στη «… Σοβιετική Ένωση κατοχυρώθηκε η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ανεργία εξαλείφθηκε. Υπήρχε ο μικρότερος εργάσιμος χρόνος. Η υγεία ήταν δικαίωμα όλου του λαού. Υπήρχε φροντίδα ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ολόπλευρη μόρφωση, τη στιγμή που σήμερα εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί και ο καθένας ακριβοπληρώνει για ένα πτυχίο που τον οδηγεί στην ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά. Εξασφαλίστηκε με υποδομές το δικαίωμα στην κατοικία. Η πρόσβαση και η συμμετοχή στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Ο λαός είχε τον ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθεί με αυτά. Εξασφαλίστηκε το δικαίωμα στις διακοπές. Τα επιτεύγματα των λαών της σοβιετικής εξουσίας ήταν φάρος για την πάλη των λαών όλου του κόσμου. Αποτέλεσαν παράδειγμα και στήριγμά τους που, κάτω και από τη δική τους πάλη, ανάγκαζε τους καπιταλιστές άλλων χωρών σε προσωρινές υποχωρήσεις, κάτω από το φόβο να μην απειληθεί η εξουσία τους».    

Τόνισε πως σήμερα, με αυτές τις εκδηλώσεις, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές θέλουν να συμβάλουν «… στο να απαντηθεί με τρόπο που να ταυτίζεται με τα εργατικά συμφέροντα τα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα χιλιάδες εργατών και λαϊκών στρωμάτων “πως θα αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα”, “κάτι πρέπει να γίνει”, φωτίζοντας την απάντηση με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτό το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα. Θα πει κανείς 100 περίπου χρόνια μετά τι νόημα έχει. Απαντάμε κατηγορηματικά ότι έχει. Βέβαια η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται καρμπόν.  Ωστόσο, η ιστορία κινείται, κινητήρια δύναμή της είναι η ταξική πάλη, η δράση των ίδιων των ανθρώπων. Έχει τις δικές της νομοτέλειες που στο βαθμό που συνειδητοποιούνται μπορούν να αποτελέσουν όπλο στα χέρια της πρωτοπόρας κοινωνικής δύναμης σήμερα, της εργατικής τάξης, ώστε να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος».

Ενώ στο ερώτημα: «… γιατί νίκησαν οι μπολσεβίκοι, γιατί ήταν νικηφόρα η οκτωβριανή επανάσταση; Η απάντηση δίνεται με περιεκτικό τρόπο στην εισαγωγή της έκδοσης όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: Άρρηκτα δεμένη με αυτή την πορεία είναι η ανάπτυξη και δράση του επαναστατικού εργατικού κόμματος, της συνειδητής και οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του κόμματος των Μπολσεβίκων. Ο αναντικατάστατος ρόλος του κόμματος της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναδεικνύεται μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου».

Μέσα από τη μελέτη της πορείας των μπολσεβίκων, η οποία δεν ήταν ούτε ευθύγραμμη, ούτε μονόπρακτο έργο, αναδεικνύεται η ανάγκη «… για δράση με βάση το στόχο σε όλες τις συνθήκες. Συνήθως ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν αρνητικός, η  αντεπανάσταση ήταν πιο δυνατή, άλλοτε  παράλληλα με την επανάσταση δυνάμωνε και η αντεπανάσταση και το αντίστροφο. Αυτό το συμπέρασμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η επίδραση της αντεπανάστασης παραμένει ισχυρή, που το εργατικό λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε ιδεολογική –πολιτική -οργανωτική υποχώρηση, αδύναμο να υποστηρίξει αποφασιστικά την ανάπτυξη της εργατικής – λαϊκής πάλης συνολικά, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά κρίσεις – πολέμους – το φασισμό, ναζισμό. Σήμερα που στο έδαφος της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος ενισχύεται ο διπολισμός με κέντρα τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται προσπάθεια να εγκλωβιστούν εργατικές λαϊκές δυνάμεις στα διλήμματα της αστικής διαχείρισης της κρίσης. Σήμερα που ενισχύεται το ρεύμα των αυταπατών πως με μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα υπάρξει ανακούφιση από τα συσσωρευμένα λαϊκά προβλήματα. Σε αυτές τις συνθήκες που η πίεση προς το Κόμμα μας μεγαλώνει, ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, στη λογική του συμβιβασμού του με το αστικό σύστημα, του ευνουχισμού της πάλης του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, που παίρνει τον μανδύα της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση της αριστεράς ως εγγυητή για τις πράξεις της. Βέβαια, συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση καμιά εγγύηση δε θα αποτελούσε για τα συμφέροντα των εργατικών- λαϊκών στρωμάτων. Το αντίστροφο, θα αποτελούσε απώλεια του μοναδικού αντίβαρου ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα γιατί το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, δε μερεμετίζεται, δε μετεξελίσσεται σε φιλολαϊκό αξιοποιώντας τους δικούς του θεσμούς».  

Άμφισσα, 12/10/2017


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…