Home Δήμος Δελφών Δ.Τ. : «Αποτελέσματα επίσκεψης της αποστολής μας στην Αμερική»
Δήμος Δελφών - 12 Οκτωβρίου, 2018

Δ.Τ. : «Αποτελέσματα επίσκεψης της αποστολής μας στην Αμερική»

 

Σημαντικά αποτελέσματα απέφερε η επίσκεψη της αποστολής Δήμου Δελφών και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Yale. Το συμπόσιο που οργάνωσε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του φημισμένου αμερικάνικου πανεπιστημίου, είχε ως αντικείμενό του την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου ως βασικών στοιχείων μιας υγιεινής διατροφής. Στη διοργάνωση αυτή κλήθηκαν οι κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, σημαντικοί επιχειρηματίες του χώρου της αγροδιατροφής και τιμητικά ο Δήμος Δελφών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν και σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Φαρμακευτική Σχολή το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ομάδα του Καθηγητή Δημητρίου Κουρέτα από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καλεσμένος επίσης και εισηγητής στο συμπόσιο ήταν ο διακεκριμένος σεφ κ. Ηλίας Μαμαλάκης.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο του Yale αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ιδρύσει ινστιτούτο για την ελιά με διεθνή στόχευση και πολλές συνεργασίες ανά τον κόσμο, ενώ το επόμενο συμπόσιο του Yale για το αντικείμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019 στο Δήμο Δελφών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα είναι η κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Yale και της ερευνητικής ομάδα του Καθηγητή Δημητρίου Κουρέτα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ένα πολυετές πρόγραμμα τεκμηρίωσης της διατροφικής αξίας της ελιάς, στο οποίο πρόγραμμα ως ερευνητικό πεδίο θα αξιοποιηθούν οι λεγόμενοι «Δελφικοί Ελαιώνες» ή «Ελαιώνας της Άμφισσας». Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα έχουμε μια πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη διατροφή της ελιάς και ειδικότερα της ελιάς Αμφίσσης και του δελφικού ελαιολάδου, πιστοποιημένα μάλιστα από ένα από τα πλέον αξιόπιστα πανεπιστήμια του κόσμου.

Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι συνέργειες και οι συνεργασίες που δημιουργούνται για το δήμο μας με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια καθώς και με σημαντικούς φορείς της διεθνούς αγοράς.

Την τελευταία ημέρα της αποστολής η αντιπροσωπία του Δήμου Δελφών επισκέφτηκε τον Πρόεδρο κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Περιοχής Μείζονος Νέας Υόρκης, που περιλαμβάνει στις τάξεις του περισσότερα από 200 ελληνικά σωματεία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για σύσφιξη των σχέσεων της περιοχής μας με τα ομογενειακά σωματεία της Αμερικής.

————————————————————————————————————————-

Από το Γραφείο Τύπου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…