Home Κοινωνικοί φορείς Δύο εναλλακτικά σενάρια προτείνουν οι εργαζόμενοι για την εβδομαδιαία λειτουργία της εταιρίας
Κοινωνικοί φορείς - 11 Μαρτίου, 2021

Δύο εναλλακτικά σενάρια προτείνουν οι εργαζόμενοι για την εβδομαδιαία λειτουργία της εταιρίας

Με αφορμή το γεγονός ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση των της IMERYS με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εργαζομένων το συνδικάτο έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο επαναλαμβάνει τις θέσεις τους που περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Η πρώτη είναι να επανέλθει για όλους τους εργαζομένους η πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή και η δευτερη πρόταση είναι η εργασία το Σάββατο να γίνει σε εθελοντική βάση αλλά με κυλιόμενο ρεπό εντός της εβδομάδας και με πραγματοποίηση μόνον δύο (2) βαρδιών το Σάββατο (από 00.00 – 15.00), ήτοι της 1ης και 2ης βάρδιας.

Ακομη οι εργαζόμενοι διεκδικούν το ωράριο τους («Παρών»)να ξεκινάει με την παρουσία τους στο 51ο χλμ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ

«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ

 

Προς διοίκηση

την IMERYS Α.Ε.

 

Όπως γνωρίζετε εδώ και καιρό έχει επέλθει μία όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων στην Εταιρεία και του Σωματείου μας αφενός και της Διοίκησης της Εταιρείας σας αφετέρου, για μία σειρά εργασιακών θεμάτων.

Από την πλευρά του Σωματείου μας, θέλοντας να δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία στον διάλογο που έχει ξεκινήσει, σάς ενημερώνουμε ότι συμφωνούμε στην πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο πλευρών την 10η  Μαρτίου 2021, ημέρα Τετάρτη, με αντικείμενο την συζήτηση (A) του καθεστώτος της πενθήμερης ή  εξαήμερης λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς και (B) του θέματος της έναρξης και λήξης των βαρδιών των εργαζομένων στα εργοτάξια (στοές)από και στο 51ο χλμ. («Παρών»), όπως γινόταν, άλλωστε,  επί τριάντα (30) έτη λειτουργίας μέχρι και σήμερα.

Η θέση του σωματείου μας για τα ανωτέρω θέματα είναι :

Α. Καθεστώς πενθήμερης ή εξαήμερης λειτουργίας της επιχείρησης

1η Πρόταση : να παραμείνει το καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης σε πενθήμερη βάση (Δευτέρα – Παρασκευή), με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, για όλους τους εργαζομένους, όπως αυτό γινόταν αδιατάρακτα επί δεκαετίες, έως και τον Ιούνιο 2019.

2η Πρόταση : στην περίπτωση που η Εταιρεία συνεχίσει να επικαλείται λόγους αύξησης της παραγωγής, τότε να συμφωνηθεί η δυνατότητα, όσοι μεν εργαζόμενοι το επιθυμούν να  συνεχίσουν να εργάζονται σε καθεστώς πενθήμερης λειτουργίας της επιχείρησης, με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας (Δευτέρα – Παρασκευή), όπως αυτό γινόταν επί δεκαετίες, όσοι δε εργαζόμενοι συμφωνούν να μετακινηθούν σε καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας της επιχείρησης (Δευτέρα – Σάββατο), με διατήρηση της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, κυλιόμενο ρεπό εντός της εβδομάδας και με πραγματοποίηση μόνον δύο (2) βαρδιών το Σάββατο (από 00.00 – 15.00), ήτοι της 1ης και 2ης βάρδιας. Στην δεύτερη περίπτωση θα χορηγηθεί στους εργαζομένους που θα ενταχθούν στο καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας της επιχείρησης μηνίαιο bonus ποσού 160,00 €.

Εάν συμφωνηθεί ότι θα ισχύσει η 2η Πρότασή μας, τότε αυτό θα γίνει γραπτώς με διμερή συμφωνία του Σωματείου μας και της Εταιρείας σας, σε αυτήν δε θα συμπεριληφθούν όλα τα ανωτέρω στοιχεία, ήτοι εθελοντική ένταξη στο καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας, ρεπό εντός της εβδομάδας, μόνον οι 2 πρώτες βάρδιες το Σάββατο, bonus160,00 € και διάρκεια ισχύος της συμφωνίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

 

B. Έναρξη και λήξη βαρδιών από και στο 51ο χλμ. («Παρών»)

Για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στην επιχείρηση που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα εργοτάξια (στοές) να υπολογίζεται ως χρόνος έναρξης και λήξης της ημερήσιας απασχόλησης τους (βάρδιας) η παρουσία τους στο 51ο χλμ. («Παρών»). Ο χρόνος μετάβασης στα εργοτάξια από το 51ο χλμ. και επανόδου από τα εργοτάξια στο 51ο χλμ. θεωρείται και είναι χρόνος που εντάσσεται στην ημερήσια απασχόληση, αυτό δε γινόταν και εφαρμοζόταν, συνεχώς και αδιαλείπτως, επί δεκαετίες στην επιχείρηση, χωρίς αμφισβήτηση ή αντιρρήσεις, έχοντας καταστεί όρος της σύμβασης εργασίας του καθενός μας .

Η εκ μέρους της Εταιρείας σας αιφνίδια αμφισβήτηση σήμερα, μετά από δεκαετίες, του σημείου αφετηρίας και λήξης του χρόνου της ημερήσιας απασχόλησής μας και η επιθυμία σας το «Παρών» να δίνεται στα εργοτάξια (στοές), οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε αύξηση της διάρκειας της ημερήσιας απασχόλησης μας. Εάν η Εταιρεία σας επιμείνει μονομερώς στην ανωτέρω δυσμενή μεταβολή του τρόπου υπολογισμού της διάρκειας της ημερήσιας απασχόλησής μας, θεωρώντας ως χρόνο έναρξης/λήξης της βάρδιας μας την παρουσία μας στα εργοτάξια (στοές) και όχι στο 51ο χλμ., τότε θα πρέπει να δεσμευτεί να καταβάλει την εκ του νόμου προβλεπόμενη και αναλογούσα επιπλέον αμοιβή (υπερεργασία/υπερωρία), συνεχίζοντας να εκλαμβάνει ως πραγματικό χρόνο εργασίας τον χρόνο μετάβασής μας στα εργοτάξια και αποχώρησής μας από αυτά και έως το 51ο χλμ.

Τέλος,ζητούμε την καταβολή του extrabonus των 200,00 € εφάπαξ, για το έτος 2020, όπως είχατε υποσχεθεί και δεμευτεί ότι θα το πράξετε.

 

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας

Χλεμπογιαννης Νίκος.   Ποντίκας Ιωάννης                                                                    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…