Δωρεάν Εκπαίδευση επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αταλάντη στις 20-21 Νοεμβρίου 2021 Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τοΕυρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού,Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα eRA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,παίρνουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία καισυνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος-Π.Ε. Φθιώτιδας (Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. ΑθανάσιοςΚαρακάντζας), τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος-Π.Ε. Φθιώτιδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) και το Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας (Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζεκεντές), ένα στοχευμένο σεμινάριο/Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.
Για το σκοπό αυτό,διοργανώνεται, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, στην Αταλάντη («Κωνσταντίνειο» Πνευματικό Κέντρο), το Σάββατο20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021,εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο,με τίτλο:«Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».
Ποιους αφορά
ΣτoΣεμινάριo/Εργαστήριo,που τελείυπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή,ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Σεμινάρια/Εργαστήρια μπορούν να συμμετέχουν: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς Τέχνης, φοιτητές ΙΑΚΑ, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.
Η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα, μετά από επιλογή), λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Linkhttps://ndt.uniwa.gr/seminaria/, στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους, ενώ προβλέπεται να χορηγηθεί εκπαιδευτικό υλικό και να προσφερθούν coffeebreaks και ελαφρύ γεύμα.
Πρωτοπορία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμου Λοκρώνσε θέματα Πολιτισμού
Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν και να διασώσουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.
Η συνεργασία των παραπάνω Φορέων θεωρείται πρωτοπόρα, σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.
Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Λοκρών, καθίστανται πρωτοπόροι στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης,αφού στηρίζουν πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικούν προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων τους και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού στην περιοχή.
Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου (ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,eRAκ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ,ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.
Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών Φορέων κ.κ. ΑθανάσιοςΚαρακάντζας (Π.Ε. Φθιώτιδας), ΑθανάσιοςΖεκεντές (Δήμος Λοκρών),Θεόδωρος Γκανέτσος (Πα.Δ.Α.)και Κώστας Σκριάπας («Περραιβία»), πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδος, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.
Φόρμα εγγραφών στο Linkhttps://ndt.uniwa.gr/seminaria/
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Κώστα Σκριάπα.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E–mail: [email protected] ,
Τηλεφ. 6974-881944
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…