Home Κοινωνικοί φορείς Δυσοίωνες οι προβλέψεις
Κοινωνικοί φορείς - 25 Απριλίου, 2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι  τι θα γίνει με τον τουρισμό φέτος, πως και αν θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, οι  καφετέρειες, τα τουριστικά επαγγέλματα γενικά.

Σε λίγες μέρες , όπως επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πέτσας, ξεκινά η άρση των μέτρων και αποδεσμεύονται τα εμπορικά καταστήματα. Ε, και;Αυτό που θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία; Σάμπως πρόκειται να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό, με τα 2/3 του πλανήτη σε καραντίνα και τις εκτιμήσεις να φτάνουν μέχρι τον Αύγουστο με κλειστά σύνορα και απαγορεύσεις! Άσε που από Φθινόπωρο προβλέπεται ο νέος γύρος της πανδημίας…

 

Η κατάσταση στον τουρισμό ξεφεύγει από κάθε όριο

 

Τα ξενοδοχεία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, σε εκείνα που λειτουργούν όλο το έτος και εκείνα που λειτουργούν σεζόν. Όσα η απαγόρευση τα βρήκε ήδη σε λειτουργία αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις, ακόμη και να βγάλουν άρον- άρον τους πελάτες από μέσα. Υπήρχαν όμως και αρκετά ξενοδοχεία που λειτουργούν για τη θερινή σεζόν, τα οποία είχαν ξεκινήσει ή είχαν κρατήσεις και είχαν λάβει προκαταβολές τις οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να επιστρέψουν. Συνήθως δε, τα δωμάτια τα κλείνουν εταιρείες με το χρόνο ή τη σεζόν.

Εξάλλου ήδη μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) που εξετάζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες έχει προβλέψει σοβαρές επιπτώσεις, τις οποίες προβλέψεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ η φρικτή  πραγματικότητα. Η μελέτη ,να υπενθυμίσουμε ,ότι είχε δείξει επιβράδυνση της ανάπτυξης τουλάχιστον κατά 0,83%, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,076 δισ. ευρώ, μείωση της απασχόλησης κατά 38.284 θέσεις εργασίας ή κατά 0,88% και αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 56% , στοιχεία που θα προκαλέσουν τη συρρίκνωση του τουριστικού τομέα και των εσόδων του ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα το ΚΕΠΕ προτείνει και μια σειρά οικονομικών μέτρων όπως:

-Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.

-Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

-Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ένωση Ξενοδόχων Δελφών πρόκειται να ζητήσει από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την ένταξή της στην Marketing Greece, ώστε να τρέξει διαφημιστικά για την περιοχή των Δελφών, όταν θα αποκατασταθεί η ισορροπία στον τουρισμό.

Γενικότερα η κατάσταση είναι ζοφερή σε όλη  τη Φωκίδα , με τα πράγματα  να είναι εξίσου δραματικά με το μεγάλο ασθενή ,του Δελφούςς, οι οποίοι έχασαν οριστικά το τετράμηνο Φεβρουάριος – Μάιος που αποτελούσε και το πιο δυνατό κομμάτι από άποψη επισκεψιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και για το όσο το δυνατόν περιορισμό των επιπτώσεων  η Ένωση Ξενοδόχων Δελφών δεν σταματά τις εκκλήσεις για άμεση λήψη εκτεταμένων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πολλά ξενοδοχεία θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα έχουν σειρά επαφών με τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο Δελφών ενώ θα επιδιώξουν να δουν και τον Περιφερειάρχη.

 

Το 80% κινδυνευει με χρεοκοπία

 

Οι ξενοδόχοι των Δελφών με δηλώσεις τους στην ΩτΦ υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 έχουν οδηγήσει σε κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας του 80% των ξενοδοχείων της περιοχής.  Τονίζουν μάλιστα πως για τούς μήνες Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 οι ακυρώσεις ανέρχονται στο 100% και η πτώση του κύκλου εργασιών για το 2020 υπολογίζεται στο 80%-90%. Ακόμη, η οριστική ακύρωση παγκοσμίων συνεδρίων όπως του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, λίγες μέρες μόνο πριν την έναρξη του, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στα ξενοδοχεία της περιοχής. Η Ένωση ζητεί από τους αρμόδιους φορείς την λήψη των απαραίτητων μέτρων, που πρότεινε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα εργασιακά θέματα προτείνεται -η αναστολή  των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους  στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση αυτής και χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αντίστοιχη πρόβλεψη  για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021.

-Σχετικά με τα ξενοδοχεία που θα αποφασίσουν να ανοίξουν προτείνεται η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι 04/2021. Η δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας ανάλογα με την ζήτηση. 

-Επιπλέον για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν αιτούνται την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι 04/2021 για τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

 

Σε ότι αφορά το φορολογικό κομμάτι ζητούν:

– την άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ (τουλάχιστον 3 χρόνια),

-την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον 06/2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από 06/2021 σε 50 δόσεις.

 

Τραπεζικές Ρυθμίσεις.

 Είναι ξεκάθαρό πως το τοπίο έχει αλλάξει και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις ξενοδόχων και τραπεζών. Πρέπει να βρεθεί η  χρυσή τομή ώστε από τη μια  να αποφευχθεί η δημιουργία καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων και από την άλλη να ικανοποιηθεί η αδήριτη ανάγκη, όπως προκύπτει και από την έρευνα,  για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ξενοδοχείων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται:

  Χορήγηση κεφαλαίων  κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και  χαμηλό επιτόκιο. Δικαιούχοι πρέπει να είναι οι εταιρίες οι οποίες ήταν  ενήμερες 31/12/19 (με λιγότερο από 180 ημέρες καθυστέρησης στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους).-

-Δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων.

-Επιδότηση επιτοκίων για το 2020 στο 100%  και δυνατότητα παράτασης του μέτρου το 2021 στο 50%.

-Ακόμη ζητούν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η παράταση με νόμο των ενοικιαστηρίων ξενοδοχειακών μονάδων  για τρία χρόνια.

 Η πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης στον τουρισμό.

Η οριζόντια συνέχιση της μείωσης του ενοικίου για τα ξενοδοχεία στο 60% είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά.

 Κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση.

 

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης

 

Δυστυχώς, το θέμα της αποκατάστασης της τουριστικής κίνησης δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, καθώς δεν φτάνει να άρει αυτή τα μέτρα, θα πρέπει το ίδιο να κάνουν ταυτόχρονα και οι χώρες που ανήκουν στην ελληνική πελατεία.

Τις προηγούμενες μέρες είδαμε τη Γαλλία να αναστέλλει την έξοδο από τη χώρα έως και το τέλος του έτους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και πολλές άλλες χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών δεν θα πρέπει να αναμένουμε την πλήρη αποκατάσταση της επισκεψιμότητας από άλλες χώρες πριν τον Απρίλιο του 2021. Το διακύβευμα είναι 450.000 εποχιακά απασχολούμενων Ελλήνων, ενώ ήδη 150.000 τουριστικές επιχειρήσεις έχουν μπλοκαρισμένο ΑΦΜ.

Αν τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις μείνουν κλειστές για ένα χρόνο, το δυσοίωνο σενάριο της Ένωσης Ξενοδόχων Δελφών είναι για χρεοκοπία στο 80% των επιχειρήσεων,  θα είναι πολύ δύσκολο να μην επιβεβαιωθεί.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα σκοπεύει να ενθαρρύνει, ακόμη και να επιχορηγήσει τον εσωτερικό τουρισμό. Σε αυτό το σενάριο το πιθανότερο είναι να δούμε ξανά κουπόνια κοινωνικού τουρισμού, ίσως με διαφορετικό όνομα και μορφή, καθώς θα πρέπει να απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε εργαζόμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…